Het blijft een klassiek vraagstuk in ict: wat als de prestaties van een applicatie tegenvallen? Ligt het probleem bij de applicatie zelf, bij het netwerk, de server, de database, het toestel van de gebruiker?

Tijdens de ontwikkeling van een nieuwe applicatie zocht Sofico die antwoorden niet langer zelf op. Het bedrijf rekende daarvoor op Dynatrace Application Monitoring, een oplossing voor application performance management van Dynatrace, het vroegere Compuware APM.

Sofico uit Gent ontwikkelt erp-software voor leasing- en vlootbeheer. Het bedrijf richt zich daarmee op ondernemingen met een wagenpark van vijfduizend of meer voertuigen. Wereldwijd beheert de software van Sofico intussen meer dan een miljoen wagens. Klanten zijn bedrijven als KBC Autolease, BMW Financial Services en Deutsche Leasing. Naast de hoofdzetel in België, heeft Sofico nog kantoren in Australië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Sofico telt 164 medewerkers en realiseert een omzet van 17,8 miljoen euro. Miles is de naam van de toepassing van Sofico. Het bedrijf speelt in op de behoeften van de markt en ontwikkelde daarom een nieuwe versie van zijn gebruikersinterface, waardoor de toepassing nu zowel in een traditionele client-serveromgeving draait als in een webbrowser of op een mobiel toestel.

“Die nieuwe benadering had nogal wat impact”, zegt Jan Swaelens, systeemarchitect bij Sofico. “Het gaat om nieuwe technologie, een nieuw framework. Daarom wilden we tijdens de ontwikkeling de performantie van de applicatie van nabij kunnen opvolgen.” Sofico had eerder al kennisgemaakt met de Ajax-versie van Dynatrace Application Monitoring, een toepassing voor application performance management. “Maar toen we de volledige versie van het product zagen, waren we pas echt enthousiast”, lacht Jan. “We hebben het product op onze eigen machines getest en daaruit bleek al meteen dat er een meerwaarde zou zijn.”

AUTOMATISCHE MONITORING

Sofico heeft de testfase van zijn nieuwe software geautomatiseerd: met Dynatrace for Development tijdens de ontwikkelingsfase, daarna met Dynatrace for Test tijdens de testfase. De klok rond staat Dynatrace in voor de monitoring van de prestaties van Miles. “Eigenlijk is het heel eenvoudig”, zegt Jan Swaelens. “Zodra de oplossing merkt dat onze software een bepaalde grenswaarde overschrijdt, ontvangen we daarover een rapport.” Dynatrace bewaakt alle ‘gedrag’ van de applicatie, zoals cpu- en netwerkgebruik, op de browser, op de webserver, op de applicatieserver en op de database. “Wanneer er iets scheelt, zien we dat nu meteen. Zonder Dynatrace zouden we manueel op zoek moeten gaan naar de oorzaak van een ondermaatse prestatie. Op die manier bezorgt Dynatrace ons een belangrijke tijdwinst: het gaat om minuten in plaats van uren – soms zelfs dagen.” Tegelijk zorgt het systeem voor een overzicht van historische data, zodat Sofico makkelijk de geboekte vooruitgang kan opvolgen.

GEEN PINGPONG

In een volgende stap bekijkt Sofico de mogelijkheden om Dynatrace ook in te zetten op de productieomgeving van klanten. “Sommige klanten staan zelf in voor de hosting van onze oplossing. Ook daar zou Dynatrace een mooie meerwaarde kunnen opleveren. Niet alleen kennen we het product intussen, het levert ook het onweerlegbare bewijs van een probleem. Scheelt er iets met de performantie van onze toepassing, dan toont Dynatrace waar dat aan ligt.” Zonder performance monitoring leidt een probleem nogal vaak tot een situatie die de verschillende betrokken partijen verleidt tot een partijtje pingpong.

“Om te vermijden dat software, hardware en netwerk elkaar met de vinger wijzen, hadden we vroeger al zelf een tool gebouwd voor application performance management”, vervolgt Jan Swaelens. “Die informatie bleef echter vrij gefragmenteerd. Bovendien waren we niet in staat een browseranalyse uit te voeren. Het voordeel van Dynatrace is dat de oplossing de waarden van alle betrokken parameters samenbrengt.” Intussen sluit het gebruik van Dynatrace ook goed aan bij de verandering in bedrijfscultuur die Sofico doormaakt. “We werken niet langer in silo’s, maar met multifunctionele teams, elk met hun eigen autonomie en verantwoordelijkheid”, zegt Jan Swaelens. “In die context beschikken we met Dynatrace over een onpartijdige scheidsrechter.”

Dries Van Damme

Partner Content