E-Vault.net wil een ‘betrouwbare portaalsite’ voor kunstwerken of waardevolle objecten zijn. En dit zowel voor particulieren en verzamelaars als voor mensen die actief zijn in de wereld van het antiek.

Op de MIC Bootcamp Awards heeft het Maison de l’Entreprise (Bergen) twee prijzen uitgereikt voor de ‘kwaliteit van het businessplan en het evenwicht tussen de deelnemende partijen’. Een van de prijzen ging naar e-Vault, een onafhankelijk portaalproject voor het beheer van waardevolle objecten (juwelen, kunst- of verzamelwerken, auto’s, allerlei uitrustingen,…). “Er bestaan registers, maar die zijn fragmentarisch, specifiek, niet gecorreleerd, of voorbehouden voor een exclusief clientèle voor objecten met een (bijzonder) hoge waarde”, legt Axel Timmermans, projectcoördinator, uit. E-Vault.net biedt zich aan om als bron van bewijs of van informatie te dienen in geval van schade, diefstal of verlies, voor een cliënteel dat zeer gevarieerd kan zijn. De prioriteit gaat uit naar de kunstwereld (verzekeraars, organisatoren van beurzen, privéverzamelaars, ondernemingen, instellingen of organisaties). Tweede doelgroep: privépersonen met een brand- of diefstalpolis, politiediensten en verzekeraars. “Tal van diensten kunnen daaraan gekoppeld worden: expertises, veilingen, verkopen, catalogus, uitwisseling van informatie tussen verzamelaars, oprichting van ‘communities’ van experts of amateurs, geolocalisatie van de gegevens, op basis waarvan de politie diefstalreeksen zou kunnen vergelijken en de daders sneller identificeren…”.

Virtuele tracering

Behalve de beschrijving van het object (via een specifieke methodologie die een indexering mogelijk maakt), worden in de ‘brandkast’ ook de bijbehorende documenten bewaard (factuur, echtheidscertificaat, garantie,…). Het systeem zal een digitaal certificaat genereren dat het object levenslang volgt. Een privézone is voorbehouden voor eigenaars van objecten en enkel toegankelijk via een beveiligde identificatie. De andere zone is semipubliek. Daar zou een eigenaar een virtueel object kunnen plaatsen in geval van diefstal van het origineel zodat de politie of de verzekeraar toegang heeft tot de details van het object. Of hij kan er een object te koop aanbieden.

De toegang zal beveiligd zijn via mechanismen die “vergelijkbaar zijn met die van e-banking”, met een cijfercode die het mogelijk maakt om objecten en eigenaars aan elkaar te koppelen en de verzending van een waarschuwing indien een niet-gemachtigde probeert toegang te krijgen (met vermelding van het ip-adres van de dader). De eerste contacten werden gelegd met de Axa Groep.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content