Easynet gaat in navolging van spelers als Cisco en HP videoconferencing aanbieden. Maar hogedefinitiesystemen vragen om technische en operationele ondersteuning.

De toenemende reiskosten samen met de dalende tarieven voor grote bandbreedtes en de betere kwaliteit van beeld en geluid maken het volgens Easynet nu een goed moment om in videoconferencing te stappen. Bij het bedrijf zelf past men het systeem al met succes toe, aldus chief operations officer Denis Planat: “Sinds de introductie in maart hebben we onze reiskosten met 20 procent kunnen reduceren, terwijl het aantal uren dat we vergaderden niet gedaald is.” Volgens ceo David Rowe vereist een complexe technologie zoals high-definition videoconferencing dat ze als managed service aangeboden wordt: “Interne departementen hebben de nodige ervaring niet en zijn ook niet gewend om klantgericht te denken.” Easynet biedt als service provider op zijn MVM-systeem (Managed Virtual Meeting) 24/7 technische en operationele ondersteuning met dezelfde SLA’s als op zijn netwerk. De apparatuur bestaat uit de RPX telepresence suites van Polycom. “Wij zijn echter het enige aanspreekpunt voor onze klanten, wat ons ook onderscheidt van onze concurrenten,” benadrukt Rowe. Voor de zogenaamde ‘immersive telepresence’, systemen voor hogedefinitie videoconferencing in speciale zalen, beginnen de kosten vanaf 200.000 euro. “Om deze investeringen te rechtvaardigen moet het gebruik naar omhoog,” merkt Gartner-analist Scott Morrison op. De kost per uur gebruik ligt bij een normaal gebruik van 6 procent op 560 euro, terwijl dit bij een gebruik van 33 procent nog maar 100 euro bedraagt, rekent hij voor. Een significant deel van de kost zit ook in de benodigde netwerkinfrastructuur, zoals een real-time MPLS-netwerk. Niet toevallig is dat ook een specialiteit van Easynet. “Je kan de kwaliteit van videoconferencing niet garanderen als je zelf het netwerk niet controleert,” legt Bruno Stultjens, marketing & sales director Benelux,uit. “Voor ons is MVM ‘yet another application’ die we bouwen op MPLS, onze core business.”

Meer grote klanten

Managing director Benelux Dirk Peeters wijst erop dat Easynet al een tijdje aan het evolueren is naar grotere klanten: “We hebben nog altijd kmo’s in ons portfolio, maar toch meer en meer bedrijven met een omzet van een half miljoen tot een miljoen euro per jaar, zoals Levi’s, Suez, Agip en Tele Atlas.” MVM is dan ook op dit soort bedrijven gericht, maar hoeveel klanten Easynet denkt op te tekenen kan hij niet te voorspellen: “Deze markt moet nog groeien, maar we verwachten dat ze de komende jaren echt zal versnellen.”

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content