De renovatie van de operatiekamers van het Grand Hôpital de Charleroi heeft Econocom er toe aangezet om van medische projecten een volwaardige bedrijfsactiviteit van te maken.

Het Grand Hôpital de Charleroi heeft zijn 7 operatiekamers in iets meer dan een jaar tijd vernieuwd. “We wilden onze ok’s voorzien van de nodige multimediamogelijkheden en onze uitrustingen moderniseren”, zegt Georges de Wasseige, directeur organisatie & projecten. “Onze werkposten waren niet erg geavanceerd en het was een onmogelijke opdracht de stroom van analoge gegevens (endoscopisch, cardiologisch enz.) te beheersen.”

Nu kunnen de chirurgen dankzij een beeldomvormer die deels door Econocom werd ontwikkeld, gegevens afkomstig van verschillende systemen (analoge endoscopie, PACS, radiologie, cardiologische gegevens) weergeven op hetzelfde controlescherm. Het verplegend personeel kan aan de hand van een touchscreen vlot inspelen op de bevelen en voorkeuren van de chirurg en de juiste beelden en gegevens beschikbaar maken. Die informatie kan bovendien gedupliceerd worden en verstuurd naar een conferentiezaal waar de operatie vanop afstand kan worden gevolgd.

“We kozen voor Econocom omdat het de enige onderneming was die ons een open systeem kon bezorgen dat werkt met de uitrustingen van verschillende leveranciers en geen problemen oplevert als bepaalde toestellen vervangen moeten worden. Ze hebben een centrale beeldomvormer voorgesteld die de diverse formats omzet in een enkel format en die het mogelijk maakt om zo nodig informatie in het patiëntendossier te integreren”, verduidelijkt Georges de Wasseige.

Monopolies doorbreken

“Totnogtoe konden ziekenhuizen enkel kiezen voor een gesloten systeem van een bepaalde leverancier. Die systemen worden weliswaar geïntegreerd, maar ze zijn steeds erg hoogwaardig en dus duur, en van zodra er in de operatiekamer iets verandert, blijken ze vaak weinig flexibel”, benadrukt Benoît Rousseaux, directeur products & solutions. “Het systeem dat we in Charleroi hebben geïmplementeerd, kan dan ook interessant zijn voor andere ziekenhuizen.”

Vandaar het idee om een specifieke business unit op te starten die zich toelegt op integratie en projectbeheer voor de sector. De catalogus omvat advies (bij de aankoop van materieel, bekabelingssystemen enz.), verkoop van uitrustingen (speciale monitors voor het operatiekwartier, interactieve zuilen, pc’s en laptops), geolocatie (wifi, rfid of telemetrie) en multimediatoepassingen voor operatiekamers (opslag en distributie van beelden). Voor specifieke activiteiten zoals bekabeling en ontwikkeling doet Econocom een beroep op toeleveranciers.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content