Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Om zijn commerciële en interne medewerkers op afstand veilig toegang te bieden tot hun gegevens, doet Puilaetco Dewaay een beroep op de integrator Econocom om zijn mobiliteitsstrategie te helpen uitstippelen.

De Puilaetco Dewaay groep werd opgericht in 1868 en is gespecialiseerd in private banking. De onderneming telt meer dan 200 medewerkers en beschikt over 8 kantoren in België voor 6 miljard € onder beheer. Ze is opgenomen in de KBL Group European Private Bankers, die in 2012 werd overgenomen door Precision Capital.

Twee jaar geleden besloot de vennootschap om de informatie gelijk waar, gelijk wanneer en via gelijk welke beschikbare drager op de markt toegankelijk te maken voor haar personeel, met – een voor private banking onmisbare – maximale veiligheid. “Er was sprake van een visie, een wil om een rode draad inzake mobiliteit in te voeren”, aldus Fabrice Digrado, head of it and facility. Na diverse presentaties over de technische mogelijkheden tijdens directiecomités werden er werkgroepen in het leven geroepen met de gebruikers (commerciële medewerkers, estate planners, marktanalisten, fondsbeheerders, enz.). “We vroegen hen om een ideale wereld te beschrijven, eventuele technische beperkingen buiten beschouwing gelaten.” Er werden dan verschillende leveranciers gecontacteerd om de problematiek uit de doeken te doen, terwijl Fabricio Digrado allerlei collega’s ontmoette. “Velen van hen hadden wel deeloplossingen, maar die stonden los van elkaar.”

De keuze viel op een beveiligd multi-platform portaal. Voor de hardware had Puilaetco Dewaay de keuze tussen een iPad en een laptop voor de toegang tot de gegevens. De keuze viel op de laptop, die het beste aansluit bij de te vervullen behoeften (de iPad is handig voor het bekijken van documenten, maar een document schrijven gaat gemakkelijker op een laptop). Econocom was betrokken bij het ontwerp van de laptop, zodat hij voldoet aan bijzonder strenge technische specificaties, met meer bepaald een geïntegreerde eID-kaartlezer, een automatische 4G-verbinding en een versleuteling met identificatie nog voordat Windows wordt opgestart (hoewel de informatie niet wordt opgeslagen op de harde schijf van de laptop, maar direct gecentraliseerd wordt dankzij Citrix) en een dongle gekoppeld aan een pincode voor de identificatie, naast de mogelijkheid om een touch screen aan te sluiten (voor presentaties). Op het vlak van infrastructuur werd gekozen voor Citrix (via Centix, dat begin 2012 werd overgenomen door Econocom), met ook strikte eisen op gebied van veiligheid: een op naam beveiligde portal, gebruik van een Cryptocard van Safenet, gesplitste omgeving (de vennootschap heeft 2 datacenters, in Brussel en Antwerpen, die actief/actief werken met synchronisatie). “We hebben de zorg voor het uittesten van onze oplossing zelfs toevertrouwd aan een gespecialiseerd bedrijf”, merkt Fabrice Digrado nog op.

INVOERING

Om het succes van het project te garanderen, hebben gebruikers uit het veld demo’s gemaakt waarin de functies van het product gesimuleerd worden. Momenteel maken zowat 70 mensen gebruik van de mobiliteitsoplossing. En na de implementatie werd er feedback gevraagd van de gebruikers. “De belangrijkste pluspunten zijn de tijdwinst en het professionele imago dat uitgaat van de tool, en de aandacht voor details in de oplossing, terwijl alleen de kwestie van de vertrouwelijkheid werd opgeheven”, aldus Fabrice Digrado. Als bankier zijn wij van mening dat de return on investment van een project van essentieel belang is.”

Een van de toekomstige ontwikkelingen die Fabrice Digrado noemt is het gebruik van videoconferencing. “We gaan videoconferencing op een volkomen veilige manier mogelijk maken in een groeps-DMZ via Skype of Lync voor de medewerkers bij de klant.” Begin 2015 zullen de klanten ook hun portefeuille en bepaalde documenten kunnen raadplegen op een iPad, een Android-apparaat en via het web.

Volgens Benoit Rousseaux, sales director Belux van Econocom, vormden vooral de laptopspecificaties en de vereiste veiligheidsniveaus een uitdaging. “Nu trekt de bank naar haar klant met een beveiligde technologische tool. En mobiliteit vormt altijd een uitdaging.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content