‘Sociaal, mobiel, cloud en informatie’, dat zijn volgens analistengroep Gartner de ‘Nexus’-krachten in de komende jaren. De cio en it-verantwoordelijke mag zich schrap zetten onder het motto: ‘Focus, Connect, Lead’.

Luc Blyaert

Luc Blyaert

“85 procent van de bedrijfsleiders geeft aan dat ze de economische afbouw dit jaar wel degelijk voelen, maar groei blijft de eerste prioriteit”, gaf senior vice president research Peter Sondergaard aan tijdens het recente Gartner Symposium in Barcelona. Daar daagden 4.500 belangstellenden op, waaronder 1.500 cio’s. 180 aanwezigen waren afkomstig uit België.

Het goede nieuws is dat er volgend jaar opnieuw meer geld gespendeerd wordt aan ict, het slechte nieuws is dat dit niet noodzakelijk in het budget van de cio te vinden zal zijn. Zes op de tien ceo’s geeft immers aan dat het it-budget stabiel zal blijven of dalen. “Vernietig selectief je infrastructuur die weinig of geen impact heeft op de business,” raadt Sondergaard aan, “op termijn zal het toch verdwijnen.” Daarmee legde hij meteen de link naar clouddiensten, maar “het zal in bedrijven vooral om private cloud-diensten gaan. De meeste it-verantwoordelijken vertrouwen immers de publieke clouddiensten niet.” Ook in België zijn er slechts een handvol cio’s die volledig gaan voor spelers zoals Google. Een van de voortrekkers is cio Paul Danneels van de VDAB. Gartner gaf trouwens een cio van een belangrijke Belgisch ziekenfonds de raad om helemaal niet naar de cloud over te stappen omdat ‘de gegevens te gevoelig zijn’. “Uiteindelijk gaat het niet alleen om een goedkopere aanpak,” aldus Sondergaard, “cloud leert ons vooral dat we service level agreements en garanties zeer enstig moeten nemen.”

Volgens Gartner hebben ook dienstenleveranciers nog een hele weg af te leggen: “90 procent van de diensten is nog steeds gebaseerd op een licentie en niet op een ‘pay-as-you-go’ aanbod.” Sondergaard verwacht dat tegen 2014 ruim een kwart van de top-100 dienstenleveranciers verdwenen of opgeslorpt zullen zijn. “We staan nog maar aan ’the end of the beginning’ van cloud computing. Tegen 2016 zullen de business process diensten wereldwijd verdubbelen tot 145 miljard dollar.”

Elk budget is een it-budget

Tegen 2015 zal zowat een vijfde van de ondernemingen een chief digital officer hebben in plaats van een chief information officer, maar het kan ook om een andere titel gaan, relativeert Gartner meteen. “Vorig jaar vertelden we dat ongeveer een kwart van het it-budget ingepalmd zou worden door marketing uitgaven aan websites en sociale media. Het zal meer zijn. Wij vermoeden dat zowat 90 procent van de it-uitgaven buiten de traditionele it-organisatie zal opduiken,” meent Peter Sondergaard. “Elk budget zal een it-budget zijn, hoewel er nog een generatie van ‘smart managers’ over zal moeten gaan, voordat het zover is.” Hij voegt er aan toe dat die budgetten niet noodzakelijk uit de it-organisatie zal getrokken worden: “Het zal veeleer een gecentraliseerde organisatie worden, maar niet alle cio’s zullen die rol aankunnen.”

In heel wat ondernemingen is die scheiding ook niet langer te maken. Zo worden auto’s steeds meer computers, een laptop op wielen. Valt dat ook onder de verantwoordelijkheid van het it-team? “Wat de it-afdeling als product aflevert is steeds meer ‘informatie’ en niet langer gewoon ‘software’.” Gartner raadt alvast aan om projecten zeker niet te noemen naar de leverancier, zoals een SAP-project of een Oracle-project. En geef het zeker geen naam van een uitgestorven of een mythische diersoort die niet bestaat: ‘Welke boodschap stuur je als it dan uit?’

CIO verdwijnt in Bermuda-driehoek

Krijgt it dan ook een grotere impact op de onderneming? De realiteit is dat slechts 38 procent van de cio’s direct rapporteert aan de ceo. 3 op de 10 moet verantwoording afleggen aan de chief operations officer en zowat een kwart aan de financiële man, de cfo. “De ceo ziet technologie als de belangrijkste externe factor die een impact kan hebben op zijn onderneming, maar tegelijk plaatst hij technologie slechts op de zesde plaats als belangrijke economische waarde voor zijn bedrijf,” vertelt Gartner vice president Mark Raskino. Op de vraag wie het innovatie-management leidt in de onderneming komt de it-verantwoordelijke zelfs maar pas op de zesde stek. “De cfo wordt zelfs niet eens genoemd, maar als je de ceo vraagt wie hij het meest voor strategische advies onder de arm neemt, dan is het wel die financiële directeur. De cio komt pas op de achtste plaats, zelfs twee lager dan de hr-verantwoordelijke. De it-verantwoordelijke verdwijnt dus in de Bermuda-driehoek en moet dus proactief deelnemen aan het businessproject met informatie en data die de bedrijfsleider echt belangrijk vindt: customer intelligence, informatie over de concurrentie en sales. Op die manier kan hij dichter bij de top komen. Want op de vraag welke toekomstige rol hij ziet voor de cio, zien weinig ceo’s een belangrijke rol weggelegd in de eigen organisatie. De meesten verwachten dat hij een cio zal blijven, mogelijk in een andere onderneming in dezelfde industrie. “Wel verdorie,” zegt Mark Raskino, “de man die zoveel kennis heeft van het bedrijf, daarvan vinden ze het niet erg dat hij bij de concurrentie gaat werken. Dat is straf.”

Tegen 2015 zal zowat een vijfde van de ondernemingen een chief digital officer hebben in plaats van een chief information officer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content