City Live, het technologiebedrijfje achter de MVNO Mobile Vikings, lanceert op 15 januari MobiLife, een platform dat verenigingen en particulieren in staat stelt om zelf een mobiele operator te worden.

Zo zullen scouts of sportclubs op een eenvoudige manier een mobiel platform kunnen opstarten onder de eigen naam, een tariefplan kunnen kiezen, en zelfs delen in de winst. “Scoutsleden of voetballertjes kunnen vrienden en familie aansporen om prepaid-kaartjes van hun vereniging te kopen”, geeft chief technology officer Koen Delvaux van City Live een woordje uitleg. “En als je oma haar kaartje herlaadt, krijgt de mobiele operator een percentage van de inkomsten.”

MobiLife wordt met andere woorden een Mobile Virtual Network Enabler (MVNE), naar het voorbeeld van United Telecom in Holsbeek. Geïnteresseerde partijen kunnen voor verschillende betaalformules kiezen. Ofwel bied je je leden goedkope voice aan, maar duurdere data en duurdere sms’jes. In een ander scenario kies je voor duurdere voice, maar goedkope data en goedkope sms’jes.

“Een even scherp aanbod als bij Mobile Vikings (met gratis data) zal er niet bijzitten”, geeft Delvaux toe. “Er moet ook iets overblijven voor de verenigingen. Maar operators in spe zullen wel gratis belminuten kunnen weggeven, of tot 100 MB data per maand.” MobiLife is het tweede belangrijke project voor City Live. Daarnaast wordt ook Glossip klaargestoomd, een gesloten sociaal netwerk voor verenigingen. “Bedoeling is om met een soort van gesloten Facebook te komen, maar dan met een verregaande integratie van mobiele telefonie. Zo kan een beheerder een bericht op Glossip plaatsen, dat meteen gesms’t wordt naar alle leden. En er zal ook een e-shop aan het platform worden gekoppeld.”

Mobile Vikings zou intussen goed draaien. “Het platform overtreft de verwachtingen”, aldus nog de cto. “We hebben met onze aandeelhouders afgesproken om nog geen cijfers te geven, maar ik kan wel zeggen dat iedereen intussen mag toetreden. Tot juli werkten we met een gelimiteerd systeem op basis van uitnodigingen. Toen was 10.000 abonnees de limiet.”

Enkele maanden geleden namen KPN Belgium en Concentra een meerderheidparticipatie van 66 procent in City Live. District Live, de managementholding boven City Live, behield de resterende 33 procent.

City Live, Mobile Vikings en MobiLife zijn allemaal commerciële verlengstukken van het ‘living lab’ project iCity, dat intussen is ondergebracht bij het IBBT. Het gros van de toepassingen waar iCity aan werkte, zoals het model van de toestelonafhankelijke application store voor steden, werd overgenomen door City Live.

“Enkele jaren geleden was er nog geen vraag naar zulke toepassingen”, beseft Delvaux. “Maar vandaag is de situatie helemaal anders, denk maar aan de app stores van Apple en Blackberry. De Zuid-Afrikaanse systeemintegrator Eclipse bijvoorbeeld, toont veel interesse en wil verschillende steden in Zuid-Afrika uitrusten met onze technologie.”

[FT]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content