Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Door haar verschillende bedrijven te consolideren onder de vlag van Vision Consulting Group, een operatie die geleid wordt vanuit ons land, wil de Vision IT Group, die gespecialiseerd is in it-consulting en -integratie, de basis leggen voor een terugkeer naar duurzame groei.

De in België gevestigde IT-Vision Group heeft na een aantal overnames een echte Europese dimensie gekregen. Momenteel telt de groep bijna 1.100 medewerkers voor een omzet van 117,3 miljoen euro, dit is een stijging van 13 % (0,3 % organische groei), ook al was de lat gelegd op 120 miljoen euro. En een nettoresultaat van 1,6 miljoen euro, tegenover 4,4 miljoen euro het jaar ervoor. “Een verstuiking, maar geen breuk”, luidt de analyse van Marc Urbany, oprichter en medevoorzitter.

Bevredigend

Het bedrijf was anders wel andere resultaten gewoon, geruggensteund door 19 overnames in de afgelopen 10 jaar en een gemiddelde groei van 29 % in de laatste 5 jaar. Toch was 2011 een “bevredigend” jaar, ondanks de tegenslagen in Nederland en Zwitserland. “In Nederland hadden we sterk ingezet op cloud, maar daarvoor zijn aanzienlijke investeringen nodig. Nu hebben we onze uitgaven aangepast aan de inkomsten en zijn we weer rendabel”, gaat Urbany verder. In Zwitserland is de pariteit tussen de Zwitserse frank en de euro niet gunstig geweest voor de Zwitserse entiteit, die werd doorverkocht aan haar loontrekkenden.

Voortaan richt het bedrijf zich op 4 belangrijke regio’s: Frankrijk (39 %), Benelux (26 %), Duitsland (23 %) en Zuid-Europa (12 %). Met 3 belangrijke vormen van dienstverlening: consultancy en softwarekwalificatie (47 % van de omzet), applicatieontwikkeling (24 % van de omzet) en het beheer van it-centra (29 % van de omzet). En een zeer grote recurrente verkoop (70 % van de omzet) want het bedrijf is vooral actief op het vlak van zeer grote accounts (de top-20 van zijn klanten is goed voor 54 % van de omzet) en een ‘grid’-structuur. “Er is anders nog veel werk bij de grote accounts”, aldus Urbany, die belooft meer proactief te zijn in het aanbod van nieuwe diensten. “De referentiëring in grote accounts vormt een van de waarden van onze organisatie.” Bovendien “komen er geen overnames in 2012”, zegt cfo Manuel Michel.

De groep wil zich steeds meer integreren en heeft besloten om het merk Vision Consulting te gebruiken voor al haar vestigingen. Deze beweging is vorig jaar van start gegaan in België en zal zich nog tot eind 2012 voortzetten. “Vóór eind juni zullen al onze vestigingen in Wallonië samengebracht zijn onder dit vaandel, en tegen het eind van het jaar willen we dit doen voor alle Belgische entiteiten”, voegt Philippe Muffat-es-Jacques, voorzitter van de raad van bestuur en medevoorzitter, daar nog aan toe. Daarna is het de beurt aan Nederland en Zuid-Europa. Ter herinnering, het bedrijf nam in 2006 VDS Computing over, en Ezos in 2007. “We telden maar liefst 29 verschillende bedrijven in 10 landen”, benadrukt hij nog.

België

Vandaag telt het bedrijf 207 medewerkers in de Benelux en zag het zijn omzet stijgen met 25 %, zeker door de overname vorig jaar van Qwise. Belux kent een groei van 4,8 % bij constante perimeter, dit is de 2de sterkste groei van de groep na… Spanje. Het bedrijf prijst zich gelukkig dat het verschillende nieuwe klanten kon binnenhalen, waaronder de dochterondernemingen Elia en Electrabel van GdF Suez, maar ook de Haven van Antwerpen, Isabel, Agfa-Gevaert, Etnic, de FOD Financiën, of OFO/IFA en onlangs nog GSK (overname van infra- structuur). Naast natuurlijk de Europese Commissie, de NAVO, BNP Paribas (Fortis) en Total.

2012 zou moeten worden gekenmerkt door een verbetering van de rentabiliteit, het nettoresultaat en de winst per aandeel. Het eerste kwartaal van 2012 zag er in ieder geval “veelbelovend” uit, want het besparingsplan is zo goed als afgerond. Alleen blijft het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden…

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content