Microsoft zet alle schaakstukken klaar om Windows 10 te laten inslaan als een bom. “Van Raspberry Pi tot holografische toestellen, alles draait op één platform”, scandeert ceo Satya Nadella.

Met Windows 10 krijg je één binary die op alle toestellen draait”, zegt Terry Myerson, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows en Xbox. Dat alle bestaande toestellen op Windows 7, 8 en 8.1 een gratis upgrade krijgen naar Windows 10 maakt dat er in de 2 à 3 jaren na de launch (tegen boekjaar 2018) naar schatting een miljard toestellen niet enkel op hetzelfde OS, maar ook op dezelfde versie zullen draaien. Dat moet ontwikkelaars warm maken voor het nieuwe systeem. Elke app draait op Windows smartphones, laptops, tablets, maar ook op Hololens. Niet onbelangrijk als je weet dat vandaag veel bedrijven een app voor Windows Phone links laten liggen omdat het in verhouding veel minder mensen bereikt dan een toepassing voor iOS of Android.

Maar een nieuw platform blijft riskant. Daarom doet het bedrijf er alles aan om de applicatiewinkel vol te krijgen met zowel nieuwe killer apps als bestaande software. Zo wordt het mogelijk om bestaande .Net- en Win32-toepassingen naar de Windows Store te brengen. Concreet draait de code in een virtuele sandbox waardoor ze in principe even vlot op Windows 10 draaien als op oudere versies van Windows. Een van de eerste spelers die dat overigens zal doen is Adobe. Adobe brengt Photoshop Elements en Lightroom Elements naar de Windows Marketplace. Of elke grote softwarevendor dat zal doen is nog afwachten, want in de Windows Marketplace zitten betekent ook een kleine commissie aan Microsoft afstaan, terwijl veel ontwikkelaars hun software vandaag al zelf online aanbieden.

IOS & ANDROID

Toch is het Universal Windows Platform op zich niet genoeg. Microsoft heeft met Windows 8 en Windows Phone pijnlijk moeten ondervinden dat niet iedereen staat te springen om voor hen te ontwikkelen. De killer apps uit de Play Store en de App Store zijn zelden te vinden in de Windows Marketplace, maar ook daar kan verandering in komen. “Voortaan kan je Windows apps maken met bijna dezelfde code als voor Android”, zegt Joe Belfiore, vice president van de operating systems group bij Microsoft. Ook code in Java en C++ worden met de vier nieuwe sdk’s op dezelfde manier recycleerbaar voor Windows. Dat elimineert deels de nood aan specifieke ontwikkelaars, waardoor app-bouwers op een goedkopere manier een Windows-versie van een app kunnen aanbieden. Hetzelfde geldt voor Objective-C, de programmeertaal voor OS X en iOS. “Je gaat dezelfde Objective-C code voor iOS-apps in Visual Studio kunnen gebruiken. Alles is er, inclusief de rariteiten van Objective-C”, aldus Belfiore. Tot slot is er ook zo’n omzetting voor websites. Zij kunnen hun site als app verpakken, en eventueel aanvullen met zaken als betaalomgevingen en notificaties.

De boodschap van de reus uit Redmond is duidelijk. “Windows 10 moet het aantrekkelijkste platform ooit worden. Je kan interageren met apps, consumeren, verbinden met je Xbox, je apps in hologrammen omzetten, allemaal in een single binary”, aldus Terry Myerson, vice president operating systems. “Met Apple investeer je in Macs en iPhones, met Google is dat in Chrome OS- en Androidtoestellen. Maar Windows is het enige platform om alle apps naar alle toestellen te brengen.”

“De economische return on investment is geweldig”, vult ceo Nadella aan. Al moeten we daarbij ook opmerken dat Microsoft zo enigszins zijn eigen fanbase omzeilt. Wie zich de afgelopen jaren specialiseerde in Windows Phone, zal mogelijk ondervinden dat bedrijven ook zonder die specifieke kennis hun Android- en iOS-app naar het Windows-ecosysteem kunnen brengen. Toch werd de zet niet meteen op groot gemor onthaald onder de aanwezige ontwikkelaars op Build, integendeel. Vermoedelijk omdat de markt voor native Windows apps nog wel overeind blijft en door deze zet Windows als platform populairder kan worden. Bovendien zal zoals met elke poging om apps van het ene naar het andere platform over te brengen nog moeten blijken hoe makkelijk dit wordt en hoe vlot die apps draaien zonder tussenkomst van ervaren Windows(Phone)-developers.

Microsoft werkt al meer dan een jaar aan zijn gestroomlijnde strategie met Windows als middelpunt. Vorig jaar hoorden we voor het eerst van Universal Apps ; die lijn wordt intussen overal doorgetrokken. Microsoft wil niemand uitsluiten en tegelijk tonen dat ontwikkelaars niet voor ‘een Microsoft-platform’ maar voor ‘hét Microsoft-platform’ ontwikkelen. Dat houdt een enorm risico in. Als de ontwikkelaars niet mee op de trein stappen is het over en out. Voor smartphones, tablets, hololenzen en misschien zelfs voor het dominante marktaandeel op pc’s, de eeuwige rots in de branding bij Microsoft. Maar als ze de ontwikkelaars wel meekrijgen, dan is Windows 10 de redding van het bedrijf en heeft Microsoft een kans om naast iOS en Android het derde mobiele ecosysteem te zijn. Microsoft heeft één doelgroep die het absoluut moet overtuigen : Developers ! Developers ! Developers !

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content