Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Sinds 1 januari bestaat de veelbesproken pc-taks niet meer in de Brusselse gemeenten. Agoria roept bedrijven op om het op die manier uitgespaarde belastinggeld te investeren in een nieuw opleidingsprogramma voor werklozen. Om dat nieuwe ‘Tax4training’ project wat kracht bij te zetten, organiseerde Agoria deze week daarom het Brussels kampioenschap pc-werpen.

Vorig jaar werd door de Brusselse regering een compensatiefonds opgericht waarop de tien betrokken gemeenten konden intekenen om zo de pestbelastingen, zoals de beeldschermentaks, af te schaffen. Het fonds omvat 15 miljoen euro en wordt volledig gefinancierd door het Brussels gewest. De helft daarvan wordt gebruikt om de beeldschermentaks te doen verdwijnen en in principe moet dat voldoende zijn om de minderinkomsten van de gemeenten volledig te compenseren.

Van de bedrijvenkant ondertekenden ondertussen al dertien het ‘Tax4training’ project van Agoria waarbij ze zich verplichten om 30 procent van het door de afgeschafte pc-taks bespaarde geld te investeren in de opleiding van werkzoekenden in knelpuntberoepen. Het geld gaat ofwel naar Iris Tech+ (het referentiecentrum van de metaalverwerkende technologische industrie) ofwel naar Evoliris (een referentiecentrum voor informatie- en communicatietechnologie). Een uitstekend idee, vindt Jean-Claude Vandenbosch, general manager bij Getronics, een van de participerende bedrijven: “We merkten dat de pc-taks erg frustrerend was voor onze klanten, zeker omdat we nota bene in de ict-sector zitten.” Dat het uitgespaarde geld door bedrijven geïnvesteerd wordt in opleiding, vindt minister-president Charles Picqué – een van de deelnemers aan het kampioenschap pc-werpen – een goede zaak: “We moeten voor de opleiding van werklozen en het invullen van knelpuntberoepen zeker rekenen op de bedrijven zelf. Dit initiatief geniet mijn volle steun, zeker omdat het mooi illustreert dat het Brussels gewest werk wil maken van een bedrijfsvriendelijk klimaat. Het is trouwens niet onbelangrijk dat Brussel zich laat gelden in deze tijden van institutionele crisissen”, voegt Picqué er nog aan toe.

En de winnaars zijn…

In het kampioenschap deed Picqué het overigens niet zo goed. Met een worp van 6 meter en 80 cm eindigde hij ergens onderaan in het klassement. Rita Verreydt, ceo van Sogeti en Floriane de Kerchove, directeur van Agoria, gooiden hun pc elk meer dan tien meter ver. Niet genoeg om Jean-Claude Vandenbosch van de eerste plaats te houden: met zijn worp van zo’n 13 meter raakte hij nét geen cameraman. Andere deelnemers aan het kampioenschap waren onder meer Benoît Cerexhe – Brussels minister van Economie en Werkgelegenheid, Thomas Leysen, ceo van Umicore en Daniel Blondeel, coo van Sabca, twee bedrijven die ook al tekenden voor Tax4training. Met de prijs voor de meest originele stijl ging Paul Soete, ceo van Agoria, aan de haal. De man gaat voortaan door het leven als depc-sjotter. z

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content