Eindelijk kon het weer: zij winnen een Data News Award

© Getty Images

Na een virtuele editie in 2020, vond de 22ste editie van de Data News Awards for Excellence dit jaar opnieuw fysiek plaats. Een overzicht van de welverdiende winnaars.

Wat een ontlading was dat in Brussels Expo! Eindelijk kon en mocht het weer. Een feestelijke avond in het langverwachte ‘rijk der vrijheid’. De laatste coronamaatregelen namen de 800 gelukkige aanwezigen – we konden niet anders dan een limiet op het aantal bezoekers zetten omwille van de opgelegde veiligheidsmaatregelen – er met plezier bij.

Stay Wild

Onder het motto ‘Stay Wild’ genoten de aanwezigen als weleer van een wervelende awardshow met de nodige bubbels, een subliem diner en heerlijke wijntjes. Er werd opnieuw genetwerkt – wat hebben we dat allemaal gemist – en over corona werd vooral in de verleden tijd gesproken. Alleen maar stralende gezichten, zeker bij de winnaars die hun award op het podium in ontvangst mochten nemen. Om te beslissen wie die prijzen kreeg konden we rekenen op u, beste lezer, en op onze professionele jury. Iedereen kon ook dit jaar opnieuw haar of zijn stem uitbrengen op hun favoriete ICT-leveranciers, -bedrijven en -producten in dertien categorieën.

Hoe zag de procedure er uit?

Ondernemingen kregen de kans om zichzelf te nomineren voor de longlist, die aangevuld werd door de redactie. Jullie stemden vervolgens massaal via de website op jullie favorieten en brachten de lijst terug tot een top-5 in elke categorie. Daarna was het aan onze professionele jury om aan de hand van die top-5 de uiteindelijke winnaar in elke categorie te bepalen. De jurymeeting, de discussie en de stemming vonden virtueel plaats via een Zoom-vergadering.

Vorig jaar was al een trend merkbaar naar meer Belgische winnende bedrijven, en dat wordt dit jaar verder bevestigd. Maar liefst 8 van de 13 awards gaan naar landgenoten. Ook bij de runner-ups vinden we heel wat Belgische bedrijven terug, naast de bekende internationale ICT-giganten en – multinationals.

Fabien Pinckaers is ICT Personality of the Year

De veertiende award is die voor de ICT Personality of the Year: een prijs die uitsluitend door de redactie van Data News wordt bepaald en toegekend. De ICT Personality of the Year wordt gekozen uit een longlist van vijftig sterkmakers in de Belgische ICT-omgeving. Het moet een Belg zijn of iemand die al geruime tijd in België woont, en die duidelijk zijn of haar stempel drukt op de Belgische ICT-wereld of buiten België grote impact heeft op het ICT-ecosysteem.

De redactie koos dit jaar voor Fabien Pinckaers, de oprichter en CEO van het snelgroeiende Waalse softwarebedrijf Odoo. Daarmee slaat hij een dubbelslag, want onze collega’s van Trends-Tendances verkozen hem begin dit jaar ook al tot Manager de l’Année, de Franstalige Manager van het Jaar.

Odoo ontwikkelde vijftien jaar geleden zijn eerste product als openbronsoftware. Vandaag heeft het bedrijf 6,5 miljoen gebruikers over heel de wereld. Dat zijn er 2 miljoen meer dan in 2019. Er werken ondertussen 1.700 mensen bij Odoo, waarvan zowat de helft in ons land. Het softwarebedrijf – dat tot 2014 nog OpenERP heette en opgericht werd als TinyERP – heeft naast de Belgische vestigingen in Grand-Rosière en Oudergem ook al kantoren in onder meer New York, Hongkong, Dubai en San Francisco.

Odoo groeide de voorbije jaren als kool, en daar veranderde corona weinig aan. Het verplichte telewerk deed de vraag bij Odoo naar geschikte toepassingen alleen maar toenemen.

Met Fabien Pinckaers kiest de redactie voor een ambitieuze ondernemer met een onophoudelijke focus op verdere groei. Niet evident, als je weet dat hij in die markt opbokst tegen grote concurrenten zoals Microsoft, SAP en Oracle.

Verderop leest u een uitgebreid interview met de kersverse ICT Personality of the Year 2021. Ook de winnaars van de dertien overige awards zetten we op de volgende pagina’s nog even op een rij.

Fabien Pinckaers
Fabien Pinckaers

ICT Personality of the Year: Hall of Fame

2021: Fabien Pinckaers

2020: André Knaepen

2019: Daan De Wever

2018: Françoise Chombar

2017: Felix Van de Maele

2016: Jonas Dhaenens

2015: Jürgen Ingels

2014: Dries Buytaert

2013: Eric Van Zele

2012: Sophie Vandebroeck

2011: Jan Valcke

2010: Jo Cornu

2009: Alain Wirtz

2008: Pierre De Muelenaere

2007: Gilbert Declerck

2005: Robert Cailliau

Wie zetelt in de jury?

De jury bestaat uit de CIO of the Year, voorzitters van gebruikersgroepen en prominenten uit de Belgische ICT-biotoop. De jurybijeenkomst vond dit jaar ‘virtueel’ plaats, andermaal onder voorzitterschap van Stijn Viaene en zoals steeds met de nodige gezonde discussie.

De juryleden zijn:

Stijn Viaene (juryvoorzitter, Vlerick), Kristof Van der Stadt (Data News), Peter Hinssen (Nexxworks), Bart Steukers (Agoria), Jan De Schepper (ADM), Danielle Jacobs (Beltug), Ben Smeets (DG Digitale Transformatie), Benoit Hucq (Agence du Numérique), Jef Loos (Whitelane Research), Frank Robben (Smals), Koen Vandaele (CIONET), Marc Vael (SAI), Tony Mary (Consultant), Charlotte Gréant (StartUps.be/Scale-Ups.eu), Guido Lemeire (CIO of the Year 2020), Peter Vermeylen (CIOforum), Erik Cuypers (MIT Club), Marc Senterre (CfTDN), Giselle Vercauteren (Isaca), Barbara Van Den Haute (Digitaal Vlaanderen) en Pieterjan Van Leemputten (Data News). De stemming gebeurde digitaal en volledig anoniem. Enkele juryleden konden niet aanwezig zijn in de Zoom-vergadering, waarbij sommigen zich lieten vertegenwoordigen door een vervanger. Enkel de in de jurymeeting aanwezige leden konden hun stem uitbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content