Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), dat de Europese tegenhanger van het Amerikaanse MIT moet worden, kreeg voorbije lente en zomer heel wat (opbouwende) kritiek op z’n werking. De beheerraad geeft nu aan dat ze werk maakt van de aanbevelingen.

Vorig jaar schreven we nog over het vertrek van Gérard de Nazelle, de directeur van het kersverse EIT. De Fransman vertrok in stilte, omwille van “persoonlijke redenen”, in de zomer van 2010, nog voor het EIT effectief goed en wel op gang was gekomen. Het EIT richtte kort nadien zijn eerste ‘KIC’s’ (Knowledge and Innovation Communities) op, die Europese universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven moest samenbrengen rond verschillende grote topics.

Net in die periode stelde de Europese Commissie het consultancybedrijf Ecorys aan om de werking van het EIT extern te laten doorlichten. Daarvan verschenen de resultaten in mei van dit jaar. Eind juni werd bovendien een publieke consultatie van Europese Commissie over het EIT afgerond. Te midden van al die externe input en opbouwende kritiek kwam de aanstelling van een nieuwe topman, na ongeveer een jaar zonder directeur, als geroepen. José Manuel Leceta, afkomstig van het Spaanse innovatieagentschap CDTI, startte in juli van dit jaar. In september kreeg de beheerraad ook een nieuwe chairman, met de aanstelling van Alexander von Gabain.

Over het algemeen stelde Ecorys dat het EIT een grote relevantie heeft en dat de structuur rond de KIC’s wel degelijk het Europese innovatielandschap reflecteert. Ook is er lof op de manier waarop het EIT tijdig de gevraagde mijlpalen wist te bereiken. De grootste werkpunten behelzen onder meer het feit dat het EIT-hoofdkwartier het in de kritieke eerste maanden moest doen met te weinig personeel en dat het evenwicht in de competenties ontbrak. Ook heeft het EIT nog altijd geen ‘gezicht’, geen merk, dat brede bekendheid geniet. Verder stelde Ecorys enkele vragen bij de operationele structuur van het EIT en verwacht het consultancybedrijf ook de invoering van duidelijke kpi’s die KIC’s moeten bereiken.

In het recente antwoord van het EIT worden al enkele punten van kritiek getackeld. Zo klinkt het dat er vandaag volop werk gemaakt wordt van een ‘scorebord’ met de resultaten die de investeringen in de KIC’s opleveren. Ook heeft de nieuwe directeur de operationele structuur onder handen genomen en is er een nieuwe communicatiestrategie ingevoerd (onder meer met een nieuwe website en de aanwezigheid op sociale netwerken). Ecorys stelde in zijn besluit dat “de focus van het EIT tot en met 2014 moet liggen op consolidatie en het opleveren van resultaten”. Bij het EIT wordt daar alvast instemmend bij geknikt.

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content