Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Omdat EMC gelooft dat het een centrale rol kan spelen in het it-omvormingsproces dat bedrijven moeten opstarten, kondigde het ter gelegenheid van zijn jaarlijkse hoogmis maar liefst 42 nieuwe producten of nieuwe functies aan (het bedrijf had er vorig jaar al 41 onthuld). Een omvorming op grond van cloud en big data, natuurlijk.

“In een bedrijf vormen de reputatie en het merk, maar ook informatie de 2 belangrijkste troeven. Informatie die voorheen werd opgeslagen in relationele databases, maar die nu grotendeels ongestructureerd is. Bovendien bevinden deze gegevens zich niet alleen in de onderneming, maar ook bij de handelspartners en in het ecosysteem”, legde Joe Tucci, voorzitter en ceo van EMC, onlangs uit ter gelegenheid van EMC World.

Hardware

Om de opslag van deze data te waarborgen, heeft EMC zijn hele opslaggamma vernieuwd en verbeterd. Er werden maar liefst 42 producten of nieuwigheden voorgesteld (eerlijk gezegd hebben we ze niet echt goed nageteld).

Voor de blockopslag is er bijvoorbeeld de lancering van de VMax-serie – de volgende generatie van Symmetrix arrays – die wordt geleverd in 10K voor gevirtualiseerde omgevingen (tot 1 PB), 20K voor bedrijfsapplicaties (2 PB) en 40K voor hypergeconsolideerde omgevingen (4 PB, met maximaal 8 controllers). Voor dit laatste model liggen de prestaties 3 keer hoger en is de scalability 2 keer groter dan de concurrerende modellen van HDS en IBM. We merken op dat de K40 de modules kan scheiden tot 25 m (bijvoorbeeld om ze te installeren op verschillende verdiepingen).

Voor NAS en dus de opslag van bestanden onthulde EMC Isilon X400, dat een beter evenwicht tussen prijs en prestaties biedt, met een capaciteit tot 15 PB in één enkel file system. Nog voor het Isilon-aanbod stelt het bedrijf een nieuw besturingssysteem One FS voor, met een verbeterde bescherming van de gegevens, verhoogde prestaties (tot 1,6 miljoen IOPS), de mogelijkheid om de gegevens te isoleren per afdeling en een role-based management.

EMC introduceerde ook een nieuw instapmodel in het opslaggamma VNXe 3150, bedoeld voor kmo’s en kantoren/filialen. Deze array wordt verwacht in het 2de semester en bevat 2 redundante controllers en ondersteunt 24 schijven, naast 10Gigabit Ethernet-modules.

En voor de opslag van objecten introduceert EMC een nieuwe versie van zijn Atmos, waardoor service providers en bedrijven hun gegevens in big data kunnen beheren in grote cloudomgevingen. Meer bepaald met Atmos Cloud Accelerators die de overdracht en beweging van data naar Atmos cloud vergemakkelijken en versnellen. Het bedrijf biedt nu ook nieuwe enterprise-level Flash MLC-schijven in 2,5″-formaat aan, die betrouwbaarder zijn dan de huidige SLC.

Ook wordt er een DD 990 appliance gelanceerd voor de deduplicatie van de back-up. Het product biedt 1,3 PB bruikbare capaciteit en maakt de back-up van 248 TB op 24 uur mogelijk.

Tot slot (hoewel deze lijst niet volledig is) heeft EMC allerlei verbeteringen aangebracht aan zijn gezamenlijk VCE-aanbod met VMware, Cisco en EMC), dat rekenfuncties, netwerk- en storagefuncties aanbiedt binnen een volledig geïntegreerd en gevirtualiseerd Vblock-platform. Daarnaast is er een nieuwe Vblock 700 LX-machine, die de VMax 10K en Cisco UCS M2-blades integreert.

Software

Verschillende softwarepakketten werden trouwens uitgebreid met nieuwe functies. VPlex, waarmee gegevens actief/actief verplaatst kunnen worden naar remote platforms (hetzij een intern datacenter of systemen van een externe dienstverlener) werd uitgerust met nieuwe functies. Bovendien is VPlex nu geïntegreerd in RecoverPoint en is het dus een originele oplossing inzake beschikbaarheid en bescherming van een hybride cloud.

Het gebied van back-up/recovery krijgt speciale aandacht want EMC positioneert zich als een toonaangevende end-to-end-leverancier, met producten waarvan de prestaties werden verbeterd en waarvan het beheer werd vereenvoudigd, naast een nauwere integratie tussen de producten. Zo werd het Data Domain deduplicatieaanbod van de back-up verbeterd op het gebied van governance en compliance, en werd het uitgerust met een zogenaamd onkwetsbare architectuur. Het product Avamar voor back-up/recovery komt uit in versie 6.1 met een drievoudige verbetering van de backup-snelheid en recovery die 30 keer sneller verloopt.

De software van VMax werd ook verrijkt, namelijk op het gebied van beheerfuncties, recovery en migratie in real time. Daarnaast wordt er een console voor coherent beheer aangeboden op het gehele assortiment.

Let ook op de nieuwe beheertool DataBridge die de it-manager een unieke omgeving biedt voor het creëren van dashboards en meetinstrumenten in real time van hun it-infrastructuur.

Omvormingen

Deze verschillende aankondigingen passen in het kader van de transformatie van it naar een cloudinfrastructuur, meer bepaald naar hybride cloud, die interne infrastructuren en infrastructuren in cloud combineert. Naast deze technologische evolutie is EMC van mening dat de business zich moet omvormen om meer gebruik te maken van begrippen als big data en voorspellende analyse (die de tools van business intelligence en data warehousing, die meer gericht zijn op rapportage, niet zal vervangen maar wel aanvullen). EMC mikt namelijk op zijn Greenplum-aanbod. Ten slotte moeten de medewerkers van de organisatie zich omvormen, zowel de informatici, klanten, als het ecosysteem, om de beschikbare informatie beter te benutten. Om deze transformatie te doen slagen, investeert EMC 11 % van zijn omzet in r&d. Voor dit jaar betekent dit 4,5 miljard dollar, waarbij meer dan 16.000 ingenieurs worden ingezet voor innovatie. Deze innovatie richt zich niet alleen op de globale verbetering van de efficiëntie van de systemen (verhoogde prestaties en schaalbaarheid), maar ook op een nog verdere automatisering en een groter beheergemak.

Volgens William Bruninx, presales manager van EMC Belux, staan deze verschillende aankondigingen in het teken van de eenvoud en efficiëntie met het oog op het beheer van big data in hybride clouds, met een aanbod dat vooral de bestaande oplossingen moet aanvullen. Met een grotere samenhang tussen de platforms en een sterk verbeterde veiligheid in de ruime zin. Volgens hem zijn de keuzes niet meer of/of, maar en/en, meerbepaald wat betreft cloud of klassieke opslag en Flash-storage.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content