Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Arnaud Bacros, onlangs benoemd tot hoofd van de Belux-dochteronderneming van EMC, wil “klanten hun business helpen evolueren naar it-as-a-service.” Intussen werkt hij aan de voorbereiding van het internet of things.

“Door mobiel, sociaal, cloud en big data te combineren, gaan bedrijven het derde informaticaplatform invoeren, namelijk dat van het ‘internet of things’. Een transformatie met dezelfde omvang als de overgang van gelijkstroom naar de grid voor elektriciteit tijdens de eerste industriële revolutie”, volgens Jacques Boschung, vice-president Western Europe van EMC.

En EMC wil – uiteraard – een rol spelen in deze revolutie met zijn 3 pijlers, namelijk Pivotal (platform voor cloudapplicaties en big data), het software defined datacenter (met VMware) en informatie-infrastructuur (de basislaag die opslag combineert met geconvergeerde infrastructuur). “Deze 3 entiteiten werken nauw samen, maar laten de klant wel de keuzevrijheid”, aldus Boschung.

MARKTEN

Op internationaal en lokaal vlak blijft EMC zich zowel richten op infrastructuur als op software om zich te onderscheiden van de concurrentie. Sommige platforms lopen wel het risico dat ze elkaar gaan verdringen. Daarnaast zet EMC zijn gerichte technologische overnames voort, met nu al enkele eerste producten. Zo is er ScaleIO en zijn softwarelaag om een grote virtuele san te creëren (een eerste klant zou al getekend hebben in de zone waar Jacques Boschung actief is om een opslaginfrastructuur “à la Google of Amazon” te creëren). Ook de eerste XtremIO-klanten (100 % flash storage bay) steken de kop op (het product wordt uitgetest door een aantal Belgische klanten, terwijl Belgacom dit product heeft gekozen voor de uitrol van virtual desktop infrastructure). “Ons XtremIO-aanbod onderscheidt zich niet alleen door zijn technologie, bijvoorbeeld op het vlak van latency of prestaties in random i/o, maar ook door de data services, zoals online deduplicatie en replicatie”, benadrukt Arnaud Bacros, country manager Belux.

EMC mikt trouwens ook op converged infrastructure met zijn Vblock-aanbod voor grote ondernemingen en VSpex voor de mid-market. En nu zelfs ook Xblock, dat flash storage combineert.

BELGIË

In 2013 kende de Belgische dochteronderneming een groei die sterk aanleunt bij die van de groep, namelijk 6 % tegenover 7 % voor de moedermaatschappij. Met een sterke groei in het middensegment van de markt (vooral Vblock) en in het Groothertogdom Luxemburg. De service providers en de telecomsector (met VSpex) lieten zich ook van hun meest dynamische kant zien. “Ons vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal ooit”, zei een enthousiaste Bacros, die verduidelijkt dat EMC volgens IDC ongeveer 30 % marktaandeel in de externe opslag in handen heeft.

Om de verkoop van VSpex nog een extra boost te geven, stelde de Belgische entiteit zopas nog een tweede distributeur aan naast Tech Data, namelijk Avnet. Want de middenmarkt moet indirect worden aangeboord. Deze strategie is intussen goed ingeburgerd in dit bedrijf, dat zijn wortels nochtans in de directe verkoop heeft.

De dochteronderneming is ook van plan om nog meer te gaan samenwerken met haar verschillende entiteiten om “te reageren op grotere en meer allesomvattende offertevragen”, bijvoorbeeld door back-up, content management, veiligheid en consultancy te combineren. “We willen verder gaan met de klant door hem bewust te maken van de brede waaier aan keuzes die EMC biedt. Want voortaan maakt software het verschil”, vindt Bacros nog. “In het derde kwartaal van 2013 verkocht EMC trouwens voor het eerst meer software dan hardware.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content