En de winnaars zijn…

© Getty Images

De Data News Awards werden dit jaar met de hulp van u, de lezer, uitgereikt in 14 categorieën. Hier zijn de winnaars en de runner-ups.

BELGIAN SCALEUP COMPANY OF THE YEAR: Collibra

Vijf mooie finalisten, maar de jury vindt dat de omvang van Collibra niet te negeren valt. Het bedrijf blijft groeien en is sinds april meer dan twee miljard dollar waard.

Rombit krijgt complimenten voor hun wearable en hun sterke transitie richting industriële IoT. Met een nieuwe CEO toont het bedrijf ook haar groeiambities. Teamleader heeft eveneens een mooi parcours afgelegd, maar moest intussen ook wat terugschalen.

Opmerking: jurylid Tony Mary stemde niet mee in deze categorie omwille van zijn betrokkenheid bij Collibra.

Andere finalisten: Destiny, Odoo, Rombit, Teamleader

ENTERPRISE APPLICATION INNOVATOR OF THE YEAR: Microsoft

In deze categorie kijken we niet noodzakelijk naar één app, maar naar een bedrijf dat met haar zakelijke applicaties, software of digitale services de grens verlegt en nieuwe dingen mogelijk maakt.

Die keuze is lastig. Zoom maakte dit jaar bijvoorbeeld een snelle opmars, maar kampte ook met securityproblemen en beperkt zich vooralsnog tot één app/dienst.

Microsoft krijgt meer bijval van de jury omdat het vandaag een ruim aanbod van applicaties biedt, zowel in communicatie en kantoorwerk als voor zakelijke processen. Als oer IT-leverancier weet Microsoft bovendien zijn apps te moderniseren richting cloud, met integratie doorheen verschillende producten.

Andere finalisten: DXC Technology, IBM, VMware, Zoom

HARDWARE INNOVATOR OF THE YEAR: Barco

Barco toont met haar presentatiemateriaal, haar medische productlijn en haar projectoren als Belgisch bedrijf dat hardware niet noodzakelijk commodity is geworden. Barco wint overtuigend bij de juryleden, onder meer dankzij de sterke reputatie van het bedrijf en omdat het voor haar onderzoek samenwerkt met universiteiten.

Andere finalisten: Cisco, Dell Technologies, IBM, Samsung

BELGIAN STARTUP COMPANY OF THE YEAR: Cake

Cowboy en Forcit krijgen complimenten, maar Cake kan de jury het meest overtuigen van hun stem. De start-up van Davy Kestens wint overtuigend omwille van het concept en de technologische vernieuwing. Juryleden die ook klant zijn bij Cake zijn enthousiast over de data die het financieel platform aanlevert en het duidelijke aanbod voor zowel bedrijven als consumenten. De ambities en relatieve volwassenheid van het bedrijf zorgen voor de kers op de cake.

Andere finalisten: Cowboy, Deliverect, Forcit, Skipr

INFRASTRUCTURE INNOVATOR OF THE YEAR: Cisco

Drie van de genomineerden – Cisco, Dell en HPE – staan zowel bij de jury als de publieksstemming ongeveer op gelijke hoogte. HPE krijgt lof omwille van haar comeback na de split met HP Inc. Dell omwille van de sterke reputatie, onder meer in servicing. Maar Cisco krijgt net iets meer stemmen. De sterke focus op security en het gebruiksgemak van de apparatuur spelen hier mee, maar ook dat Cisco’s VPN-diensten tijdens de thuiswerkpiek geen steken lieten vallen.

Andere finalisten: Dell Technologies, HPE, Fujitsu, Oracle

IOT INNOVATOR OF THE YEAR: Rombit

Delaware focust sterk op factory 4.0, Proximus komt met haar 5G-netwerk, maar Rombit overtuigt de jury om hen tot belangrijkste IoT innovator te bekronen. De scale-up weet met haar wearable te evolueren van een servicebedrijf naar een productbedrijf en kon dat nog versnellen dankzij de coronacrisis.

Andere finalisten: Cisco, Delaware, Proximus, Realdolmen/Gfi

ARTIFICIAL INTELLIGENCE INNOVATOR OF THE YEAR: ML6

De jury toont zich opnieuw van zijn meest chauvinistische kant en is vooral over ML6 en Robovision zeer enthousiast. Dat beide spelers vaak voor kleine projecten worden binnengehaald en dan aan boord blijven voor grotere opdrachten toont aan dat ze meerwaarde creëren voor hun klanten. ML6 zou werken aan een platform om vlot te kunnen schalen en dat maakt dat de jury, met een klein verschil, hen de award toekent.

Andere finalisten: Dataroots, IBM, Robovision, SAS

TELECOM & CONNECTIVITY COMPANY OF THE YEAR: Proximus

Voor deze award kijken we hoofdzakelijk naar connectiviteit. Het zijn de aders van het digitale bedrijfsleven, zeker in een jaar waarin onze manier van werken drastisch veranderde. De vijf finalisten mogen trots zijn dat hun netwerken stand hielden dit jaar. Maar Proximus haalt de meeste stemmen omdat het op de bedrijfsmarkt zowel qua dekking als aanwezigheid de overige vier achter zich laat.

Andere finalisten: Mobile Vikings, NTT, Orange, Telenet

CYBERSECURITY INNOVATOR OF THE YEAR: Intigriti

Voor de jury is Fortinet de referentie in de sector, Orange Cyberdefense is vandaag een fusie van verschillende prominente spelers. Maar Intigriti is als ethical hacking platform het buitenbeentje dat heel wat indruk maakt. De jury is enthousiast over de kwaliteit van het platform en met een eerste kapitaalronde van meer dan vier miljoen euro is het relatief jonge bedrijf klaar voor verdere groei.

Andere finalisten: Fortinet, Orange Cyberdefense, Palo Alto Networks, Toreon

MOBILE INNOVATOR OF THE YEAR: Citymesh

Lauwe reacties bij de jury voor de vijf finalisten. Los van een API voor corona zien ze geen zware innovaties. Wel is er lof voor twee spelers op de longlist: Huawei, dat haar Amerikaanse ban beantwoordde met een eigen mobiel ecosysteem, en Citymesh dat als een van de weinigen al even met zakelijke 5G-projecten bezig is, maar ook daarbuiten oplossingen aanbiedt, zoals het cameranetwerk aan de kust.

Andere finalisten: Apple, Google, Huawei, Samsung

IT SERVICES COMPANY OF THE YEAR (LARGE): Fujitsu

Fujitsu heeft niet de meeste klanten in België, maar die klanten zijn wel allemaal zeer tevreden. Het bedrijf opende ook een blockchain center in België en die combinatie van innovatie en klanttevredenheid maken dat het bedrijf terecht tot beste IT services company voor grote bedrijven wordt gekozen.

Andere finalisten: Cegeka, DXC Technology, NTT, Tata Consultancy Services

IT SERVICES COMPANY OF THE YEAR (SMALL & MEDIUM): EASI

Opnieuw een award waar de jury lof heeft voor de finalisten, maar vooral EASI weet de jury te overtuigen. Vorig jaar werd het bedrijf nog bekroond tot beste Franstalige onderneming van het jaar, maar de IT-dienstverlener is in heel het land actief en aan een sterke opmars bezig.

Andere finalisten: ACA IT-Solutions, AE, Devoteam, Tobania

HR & SOURCING SERVICES COMPANY OF THE YEAR: Talent-IT

Een bedrijf kan pas scoren met de juiste mensen en die juiste mensen vinden is een expertise op zich. De finalisten leggen elk andere accenten, maar de jury kiest voor Talent-IT op basis van haar eigen ervaringen. Opmerkelijk is dat de rangschikking in de publieksstemming anders ligt dan het oordeel van de jury.

Andere finalisten: Amon Consultants, Exellys, HeadFirst Group, Robert Half

CUSTOMER CENTRIC IT COMPANY OF THE YEAR: Delaware

Delaware won zes jaar geleden deze award en kan nu opnieuw het meest overtuigen. Een jurylid merkt daarbij op dat medewerkers in hun bedrijf uitgesproken positief zijn over de ervaringen met Delaware. Los van de finalisten wordt ook genomineerde Inno.com genoemd, maar het bedrijf zit te veel in een niche om in deze categorie te overtuigen.

Andere finalisten: Inno.com, NRB, Tata Consultancy Services, Telenet

En de winnaars zijn...
© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content