Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De aankondiging van de Oracle Cloud vorig jaar op Oracle Open World was maar een voorsmaakje. Op de recente editie van Oracles topevent werd de cloud een wolkbreuk van producten en diensten.

Wie fysiek of virtueel(*) aanwezig was op het recente Oracle Open World (OOW), zal het geweten hebben. Het ‘cloud’-gebeuren in al zijn vormen was hét eerste, laatste en vaak enige onderwerp. En de aankondigingen gingen van SaaS-toepassingen, langs Platformen als diensten (PaaS) tot zelfs een IaaS-aanbod, zij het dat laatste wellicht meer voor de volledigheid.

CHIEF OF CLOUD TECHNOLOGY OFFICER

Nu Larry Ellison geen ceo van Oracle meer is, maar cto (waarbij de ‘c’ vandaag allicht meer voor ‘cloud’ dan ‘chief’ staat) – “I love my new job”, maar “ik moet nu wel zelf mijn demo’s doen” – zette hij in zijn openingstoespraak meteen de toon. ’t Was al cloud dat de klok sloeg, met een opsomming van wat Oracle op dat gebied in het voorbije jaar heeft gepresteerd.

“We hebben het breedste SaaS-portfolio van iedereen uitgebouwd”, stelt hij categoriek, met meer dan 100 nieuwe SaaS enterpise toepassingen, aangekondigd op deze OOW, op gebieden als ‘customer experience’, ‘human capital’-beheer, erp, ‘enterprise performance management’, industrie-toepassingen en Core Fusion toepassingen. “In de voorbije 12 maanden werden meer dan 2.000 nieuwe SaaS-klanten gewonnen.” Op basis van het uitgebreide Oracle Cloud Platform werden nieuwe of verbeterde diensten inzake database services, back-up, Java (het draaien van Java-toepassingen), development, business intelligence, big data, mobile en integration aangekondigd. Oracle maakt zich sterk ook als enig bedrijf platform as a service diensten aan te bieden op het zelfde platform waar de toepassingen en technologieën op werden ontwikkeld (en dus allicht ook het best draaien), en waarop die toepassingen ook verder uitgebouwd kunnen worden.

En als toemaatje wees Ellison ook op het IaaS-aanbod, waar ook non-Java toepassingen een plaatsje vinden voor compute-vermogen en opslagruimte, tegen een prijs die concurreert met “Amazon Web Services, Microsoft en anderen.”

Kortom, Oracle als bedrijf heeft het nooit aan vertrouwen ontbroken in het kunnen van zijn toepassingen, maar het zelfvertrouwen in de nieuwe cloudaanbiedingen was echt wel ongezien. En wat de Oracle-cloud betreft, “vandaag telt die al 62 miljoen dagelijkse gebruikers, goed voor 23 miljard transacties per dag.”

BIG DATA

En Oracle zou geen database-technologie bedrijf zijn, als ook niet het hele datagebeuren in de kijker werd geplaatst. Het belang van de vorig jaar al aangekondigde ’12c’-versie werd nogmaals onderstreept. Het systeem van ‘pluggable’ databases maakt het gebruik ervan in de cloud, in database containers zowel veilig in ‘multi-tenant’ omgevingen, als flexibel. Ellison zelf demonstreerde hoe makkelijk het moet zijn om databases vanuit een bedrijf naar de cloud over te zetten en weer terug (dat laatste om aan te tonen dat er geen lock-in is).

En bijzondere aandacht was er voor de eigen ‘in memory’ technologie in 12c, waardoor bestaande toepassingen, zonder een lijn code te veranderen, heel wat sneller draaien (soms tot meer dan 1.000 maal sneller, stelt Oracle). En de mogelijkheid om zowel ‘rij’- (transactie) als ‘kolom’-gerichte (analytics) queries op een zelfde datatabel te draaien, vanuit een zelfde sql-omgeving. Losjesweg wees Ellison er tevens op dat de andere leveranciers van clouddiensten ook uitgebreid beroep doen op Oracle-technologie (“we zitten bij 19 van de 20 grootste SaaS-leveranciers.”).

De database-technologie werd eveneens ondersteund door nieuwe hardware, zoals onder meer een nieuwe Exalytics In-Memory machine X4-4, een Oracle FS1 Series ‘flash opslagsysteem’ en een ‘Zero-Data Loss Recovery Appliance (voor een meer ‘intelligente’ back-up, met een vlotte ‘restore’ naar eender welk punt in de tijd). In de nieuwe M7 (Sparc) microprocessor zullen voorts faciliteiten zitten voor processen te versnellen en bijkomende security (‘our #1 job”).

PLETWALS

In het eerste kwartaal van het lopende boekjaar steeg de omzet van Oracle’s SaaS en PaaS business wel met 32 procent, maar bedroeg slechts 337 miljoen dollar op een kwartaalomzet van 8,6 miljard dollar (+3 %). Alle cloud business samen was goed voor 475 miljoen dollar.

De boodschap is duidelijk: gezien de aankondigingen op Oracle Open World kunnen Oracle klanten en prospects zich in de komende 18 tot 24 maanden aan een pletwals van cloud-verkoopinspanningen verwachten, om die cijfers snel te laten stijgen. Daarbij heeft Oracle een belangrijke rol weggelegd voor de partners, die zich in het voorbije jaar cloud-specialismen hebben eigen gemaakt.

Het wordt allicht ook interessant te zien hoe het co-ceo-schap van Safra Catz en Mark Hurd zal evolueren. Hoewel Larry Ellison uitdrukkelijk stelt dat er aan de samenwerking tussen hun drieën niets verandert, zal de rol van Safra Catz – die ook nog de functie van cfo behoudt – allicht aan belang winnen. Immers, zij praat met de analisten, de beurs en de aandeelhouders, en hoe dan ook zal de overgang van een ‘licentie on-premise’ verkoop naar een meer recurrent dienstengesteund inkomen sporen laten in de onmiddellijke omzetcijfers. Heel wat analisten en marktwaarnemers zien het co-ceo-schap dan ook veeleer als iets tijdelijk. De komende maanden zullen allicht aantonen of Larry Ellison het bij het rechte eind heeft, dan wel of het co-ceo-schap veeleer ‘darwiniaans’ van aard zal zijn. Een ‘survival of the fittest’ voor de functie van ceo.

*Volgens Oracle telde Oracle Open World / JavaOne 2014 in San Francisco 60.000 aanwezigen uit 145 landen ter plekke en 7,1 miljoen (!) on-line ‘attendees’.

Guy Kindermans

Partner Content