Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Als er een domein is waarin de flexibiliteit of schaalbaarheid van cloud volledig tot zijn recht komt, dan is het wel als platform voor ontwikkelaars. “De ontwikkelaar productiever maken” is de slogan van de Amerikaanse start-up Engine Yard.

Engine Yard werd opgericht in 2006 in Silicon Valley en biedt een Platform as a Service-dienst (PaaS) aan voor professionele applicatieontwikkelaars. Dankzij financiering en de marktkennis van bedrijven als Amazon en meer recentelijk Oracle, ontwikkelde Engine Yard een platform waarmee ontwikkelaars zich kunnen focussen op de ontwikkeling en zich niet bezig hoeven te houden met het creëren, ontplooien en beheren van applicaties in de vorm van een PaaS-dienst. “Vandaag de dag is informatica nog te complex en te duur”, vindt John Dillon, ceo van Engine Yard. “Daarom is het nu belangrijk om de ontwikkelaar productiever te maken. De actieve ontwikkelaar is immers een digital native.”

Troeven

Als belangrijkste voordelen van het PaaS-aanbod noemt Engine Yard vooral de stabiliteit en schaalbaarheid (scalability) van zijn platform, de open universele toegang (zodat wijzigingen snel doorgevoerd kunnen worden en je meteen het resultaat ziet), maar ook een hoogstaande expertise en verregaande ondersteuning. “Door onze PaaS-oplossing te combineren met de agile-technologie, bieden we een alternatief voor ‘rapid application deployment'”, aldus nog Dillon. Hij voegde er nog aan toe dat “de invoering van cloud niet zal gebeuren via de informatica”, zoals blijkt uit het succes van Salesforce.com, namelijk bij sales & marketingafdelingen, die in zekere zin de it-afdeling omzeilen. Dillon heeft trouwens nog gewerkt voor Salesforce.com.

Engine Yard richt zijn pijlen onder andere vooral op web 2.0-bedrijven waarvoor deze PaaS-oplossing minder duur zou zijn, en op grote organisaties die zo sneller zouden kunnen vernieuwen. “Wij zijn de Villo van de ontwikkelaars”, zegt Dillon nog, die de klassieke ontwikkelaar vergelijkt met een gebruiker van het openbaar vervoer (die zich moet schikken naar de reistijden, trajecten, enz. van de operator), tegenover een fietser die in alle vrijheid kan beslissen wanneer hij op zijn fiets stapt. Het platform van Engine Yard biedt bovendien garanties op het vlak van compliance, beveiliging, auditing, maar ook openheid (de ontwikkelaar kan immers op gelijk welk ogenblik de controle overnemen).

Het bedrijf benadrukt ook dat zijn platform gebaseerd is op open source-componenten en een open source-besturingssysteem. In eerste instantie bood Engine Yard Ruby on Rails aan als ontwikkelingstaal, maar PHP, Java en Python werden intussen toegevoegd aan de lijst, terwijl er nog andere zullen volgen. Deze PaaS-oplossing wordt ofwel in webgebaseerde vorm op de markt gebracht, ofwel door partners, ofwel nog rechtstreeks. Maar sinds kort kan het product ook lokaal worden geïnstalleerd op een ontwikkelingsmachine.

Engine Yard is aanwezig in 60 landen en Europa was in 2012 goed voor ongeveer 25 % van de omzet (tegenover 15 % in 2011).

Marc Husquinet

” Vandaag de dag is informatica nog te complex en te duur. Daarom is het nu belangrijk om de ontwikkelaar productiever te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content