– De Taiwanese computerbouwer Asus had met zijn ‘Eee Pc’ al een flinke aanzet gegeven, maar intussen is ook de concurrentie er en masse op gesprongen: dé grote trend op CeBIT 2008 was de ultramobiele pc (of de mini-notebook), een goedkope en superkleine laptop die vooral dient om online te gaan. Toegegeven, tot nu toe schreef de ‘netbook’ nog geen succesverhaal. Maar nu zowel Microsoft als Intel hun marketingmachines in stelling gebracht hebben, en de consument zich massaal bekeert tot Mobile Internet Devices (MID’s), moet daar snel verandering in komen.

– Het ligt een beetje in het verlengde van de eerste trend, maar bezoekers werden om de oren geslagen met berichten over de definitieve doorbraak van het mobiele internet. Dat kwam niet alleen tot uiting bij de aanbieders van Mobile Internet Devices, ook telecomoperatoren denken een nieuwe goudader te hebben ontdekt. Volgens een op CeBIT gepresenteerde studie van Steria Mummert Consulting ziet meer dan 50 procent van de telecombedrijven mobiel internet in de komende maanden evolueren tot het belangrijkste communicatiemedium.

– De nieuwe generatie navigatietoestellen nam zowaar een hele CeBIT-hal in beslag. Het Taiwanese Mio stelde een gloednieuwe productlijn met breedbeeld voor, maar het was het Nederlandse TomTom dat het meest in het oog sprong met zijn HD Traffic-systeem dat anonieme signalen van mobiele bellers gebruikt om files te voorspellen. De Amerikanen van Garmin pakten dan weer uit met een speciaal navigatiesysteem voor laptops, en betraden de smartphonemarkt met hun ‘Nuviphone’. Nu navigatiesystemen steeds meer concurrrentie krijgen van smartphones, slaan de fabrikanten terug met eigen mobieltjes. Garmin is de eerste, TomTom volgt.

– Service Oriented Architecture (SOA) wordt mainstream en is toegankelijker dan ooit. Softwarepakketten moeten al bijna soa-functionaliteiten integreren om nog mee te kunnen spelen. Bij softwareleverancier Cordys was bijvoorbeeld goed te zien hoe bpm- en soa-toepassingen versmelten tot één geheel. Daarnaast komen er heel wat spelers bij die de soa-producten van de grote platformleveranciers aanvullen (toepassingen specifiek voor soa-testautomation of het beheren van soa-omgevingen), of partijen die het soa-concept doortrekken naar andere domeinen (user interface integratie gebaseerd op soa-principes).

– Hoeft het nog gezegd dat hét grote thema Green IT was? Zowat alle fabrikanten doorspekten hun persberichten met termen als groen, zuinig en milieuvriendelijk. Intel voegde meteen de daad bij het woord en toonde op CeBIT zijn nieuwe en superzuinige Atom processors. De kleine chips zijn speciaal ontworpen voor laaggeprijsde pc’s en, u raadt het nooit, Mobile Internet Devices.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content