Er zit meer in een back-up dan u denkt
Back-ups hebt u en hoeft u hopelijk niet te vaak te gebruiken. Tenzij u uw back-ups ook voor andere zakelijke processen kunt inzetten. Dat is de weg die softwarebedrijf Veeam inslaat.
Aan wie gaat u als back-upspecialist uw product slijten, als iedereen toch al een of andere vorm van back-upsoftware in zijn IT-omgeving heeft? Het lijkt een retorische vraag, maar toch lukt het enkele spelers wel om te blijven groeien. Back-upspecialist Veeam Software heeft de grens van 1 miljard dollar inkomsten doorbroken: een symbolische mijlpaal maar wel eentje die mede-oprichter Ratmir Timashev in 2013 al naar voren schoof. In de back-upmarkt is Veeam de derde speler, na Dell EMC. Marktleider wereldwijd is Veritas, “maar hun marktaandeel krimpt al dertien jaar op rij”, zegt Dave Russell, een ex-analist van Gartner die de overstap naar Veeam maakte. We spreken hem op de VeeamON-conferentie die het bedrijf pas organiseerde. “Back-up software wordt dikwijls als commodity omschreven, in één adem met storage hardware. Compleet onterecht volgens mij. Het is commodity in die zin dat er nu een ruime keuze aan goede leveranciers is. Maar er zit nog innovatie in. Back-up is ondertussen bijvoorbeeld de beste remedie tegen infecties door ransomware. En back-ups kunnen zelfs de digitale transformatie in het bedrijf mee faciliteren of versnellen”, meent Russell.
De échte waarde zit in de recovery, niet in de back-ups. Maar met die back-ups kan je meer doen dan alleen maar data herstellen
“We zijn begonnen met ‘instant recovery’ functionaliteit die letterlijk op de back-up storage draaide”, vertelt Mike Resseler, product strategy specialist bij Veeam. “Maar met Datalabs zijn we daar extra functionaliteit rond gaan bouwen. Een aantal maanden geleden lanceerden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om antivirus los te laten op de back-ups. En dat is belangrijker dan het misschien klinkt, want met de virusdefinities van nu kan je misschien iets terugvinden in oudere back-ups van enkele maanden geleden. In het geval van een virus- of ransomware-infectie kan je zo zeker zijn dat je ongecompromitteerde data terugzet”, legt Resseler uit. “Ook rond GDPR hebben we een use case gebouwd. Als je data herstelt, kan je kijken of daar effectief gegevens bij zitten die niét teruggezet mogen worden. Dan kan je die eerst verwijderen vooraleer de restore effectief uit te voeren”, aldus Resseler. “En ondertussen hebben bedrijven ontdekt dat je met back-ups nog andere zaken kan doen. Data opschonen bijvoorbeeld, zodat er geen privacygevoelige gegevens meer in staan. Dan kan je die aan developers geven of er business intelligence tools op los laten. Je zal ons de komende tijd verder die weg zien inslaan: het creëren van extra functionaliteit en meerwaarde rond back-ups.”
‘Budget is er altijd, maar nooit genoeg’
Meer en meer zal dat ook met partners gebeuren. Veeam werkt al samen rond primary storage‘, en ondertussen is secondary storage aan de beurt met Nutanix en ExaGrid als partners. “Met DataLabs kunnen we nu API’s geven aan derde partijen zodat zij kunnen kijken wat er precies in bepaalde back-ups zit. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld business intelligence en data analyse rechtstreeks op die back-up files gaan doen. Dat haalt de load weg bij de productie en doet de investering beter renderen want je krijgt extra tools die interessante informatie kunnen bovenhalen”, aldus Resseler. Het helpt met andere woorden om de business case te maken voor eindklanten, net omdat back-ups niet langer uitsluitend voor restore dienen? “Klopt”, zegt Resseler en Dave Rusell bevestigt dat. “De kostenefficiëntie van back-ups is er drastisch op vooruit gegaan. Nu, een back-up budget is er altijd, bij élke klant. Want iedereen heeft al eens data verloren en wil dat vermijden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Heel wat organisaties hebben wel een plan voor disaster recovery, maar hebben bijvoorbeeld om budgettaire redenen beslist om dat enkel voor mail in te stellen en niét voor alle individuele files van werknemers. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat het budget hen dat niet toelaat. “Disaster recovery vergelijk je best met een verzekering. Mensen beseffen dat het nodig is, maar hoeveel geld moeten ze er in steken? En het liefst van al wil je het nooit nodig hebben. Wij spelen daar op in door te innoveren op de use cases van de back-upgegevens”, vult Resseler aan.
Disaster recovery vergelijk je best met een verzekering. Het liefst van al wil je het nooit nodig hebben.
De voorbeelden die hij aanhaalt, zijn typische on-premise voorbeelden, maar daar stopt het zeker niet voor Veeam. “We hebben bijvoorbeeld ook back-up en replication voor AWS en Azure uitgebracht en onze ontwikkeling richt zich meer en meer op dat domein. De integratie gaat nu ook naar de cloud, naar een hybride model. We werken heel hard zodat de back-ups die we maken ook effectief bruikbaar worden voor productiedoeleinden, waarbij restore uiteraard nog altijd een heel belangrijke zaak is maar waar je meer kan doen dan eenvoudig herstellen. On-premise of in de cloud: de toekomst van Veeam ligt duidelijk in het hybride model”, besluit Resseler.
“Back-up is nog altijd het hart van ons platform, maar klanten bouwen nu alsmaar meer hybride cloudomgevingen met Azure, AWS, IBM en Google, én ze hebben meer nodig dan alleen maar back-up”, vertelde oprichter Ratmir Timashev in zijn keynote voor het verzamelde publiek op de VeeamON-conferentie in Miami. In januari lanceerde Veeam al een update voor de Availability Suite die voornamelijk nieuwe en verbeterde functionaliteit introduceerde rond het migreren en verplaatsen van workloads in de cloud, cloud-native back-up en verbeterde data governance. In Miami kondigde Veeam ook verbeteringen aan de orchestratielaag aan. Versie twee van de Availability Orchestrator laat meer automatisering toe voor disaster recovery en datamigraties. “Versie twee brengt herstelplannen die ‘instant’ herstel toelaten van virtuele machines. Maar ook recovery op een andere locatie bijvoorbeeld is perfect mogelijk”, aldus Danny Allan, vp product strategy bij Veeam. “Het komt er op neer dat de échte waarde van onze oplossing in de ‘recovery’ zit, maar dat kan alleen met oerdegelijke back-ups”, vat Allan het samen. Of hoe er meer waarde in uw back-ups zit dan u denkt.
Helft van de bedrijven wil nieuwe back-upapplicaties
Zowat een op de twee organisaties wereldwijd wil tegen 2021 de bestaande back-up-applicatie(s) verder verrijken of vervangen door een andere oplossing. Tot die conclusie komt marktanalist Gartner in een studie die eind 2018 gepubliceerd werd. Gartner staat niet alleen in die conclusie. Onderzoeksbureau ESG ziet een bijzonder grote churn in de back-upmarkt waarbij traditionele spelers onder vuur liggen. In een rapport dat ESG eind 2018 publiceerde, antwoordt 23% ‘zeer waarschijnlijk’ op de vraag of de bestaande back-upoplossing vervangen zal worden. Nog eens 33% houdt het op ‘waarschijnlijk’. Uit datzelfde rapport blijkt trouwens dat de dagen van één ‘unified’ back-upoplossing geteld zijn. De meeste organisaties gebruiken twee of drie back-upoplossingen, zowel on-premise als cloudgebaseerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier