Via het gebruik van Microsoft Dynamics AX heeft Acertys zicht op geaggregeerde logistieke en financiële data. Avanade begeleidde de erp-implementatie.

Acertys is een Belgische distributeur van medische apparatuur en software voor ziekenhuizen. Daarnaast levert het bedrijf ook technische uitrusting aan onder meer brandweer en politie. Het hoofdkantoor van Acertys bevindt zich in Aartselaar. Er zijn ook vestigingen in Sint-Truiden en Nieuwegein in Nederland. Acertys telt 230 medewerkers en realiseert een omzet van ongeveer 50 miljoen euro. Voor de komst van Dynamics AX waren bij de vestigingen verschillende pakketten in gebruik, onder meer Exact en ASQ (in 2000 overgenomen door Real Software, het huidige RealDolmen). De tijd was echter rijp voor een pakket dat alle logistieke en financiële stromen van de verschillende vestigingen zou overkoepelen. Paul Moret, manager customer services bij Acertys: “We wilden zicht krijgen op de voorraden, op de logistiek tussen de vestigingen en op de verkoopgegevens van het hele bedrijf.”

Acertys stuurde een lastenboek uit naar vijftien implementatiepartners. Die stelden erp-oplossingen voor op basis van Microsoft, SAP, Lawson en IBS. Acertys legde aan vier kandidaten een uitgebreid demoscript voor. “Met een team van vijftien medewerkers hebben we de oplossingen grondig geëvalueerd en scores gegeven. De combinatie van Avanade en Microsoft Dynamics AX kwam daarbij met grote meerderheid als beste optie naar voren.” Met name de door Avanade voorgestelde scheiding tussen projectfase en support viel in de smaak. Na een implementatietraject van goed een jaar ging Acertys in het voorjaar van 2009 live met de ‘core’ functionaliteiten van Dynamics AX. Het erp-pakket draait centraal in het datacenter van het bedrijf in Aartselaar. Via Citrix is het vanop afstand beschikbaar voor de medewerkers in de andere vestigingen. Alles samen gaat het om zowat 150 gebruikers.

Inzicht

“De ontsluiting van de data is het belangrijkste voordeel dat erp ons levert”, aldus Paul Moret. “We hebben nu een duidelijk zicht op de bedrijfsgegevens, over de verschillende entiteiten en landen heen.” Erp leverde Acertys onder meer de informatie die nodig was om een voorraadanalyse te kunnen uitvoeren.

Daaruit bleek dat het bedrijf ruimte heeft voor een voorraadoptimalisatie die de voorraadkosten met vijftien procent naar beneden haalt. Voor Acertys waren boekhouding, logistiek en projectbenadering de belangrijkste redenen om met erp van start te gaan. In een tweede beweging neemt het bedrijf ook de crm- en servicemodules van Dynamics AX in gebruik.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content