Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De Europese Unie wil met haar initiatief van een Europese gedragscode nog meer promotie voeren voor beperking van het energieverbruik in de Europese datacenters.

Volgens de recentste ramingen hebben alle Europese datacenters in 2006 samen ongeveer 46 terawatt/uur verbruikt. Dit jaar wordt dat 56 TWh; in 2020 gaat het om 93 TWh. In de VS verbruiken de datacenters 1,5 procent van de geproduceerde elektriciteit.

In Europa en de rest van de wereld ontbreekt het niet aan initiatieven om het energieverbruik van de datacenters in te dijken: van Green Grid-projecten tot wereldwijde initiatieven, met name van het US Environmental Protection Agency en zijn Energy Star of van IEE (Intelligent Energy Europe). Ook nationale projecten – Danish Electricity Saving Trust, Austrian Energy Agency, UK Market Transformation Program – swingen de pan uit. Intussen maar hopen dat al die initiatieven hun doel niet voorbijschieten.

Gedragscode

Het directoraat-generaal Joint Research Center van de Europese Commissie zet op zijn beurt, onder leiding van Paolo Bertoldi, stappen om een gedragscode in te voeren voor de Europese datacenters. Deze gedragscode zal aanbevelingen formuleren voor efficiënt energiegebruik en beperkte energieconsumptie (zonder dus op CO2-uitstoot te wijzen).

In de praktijk worden allerlei subwerkgroepen samengesteld rond de volgende thema’s: invoering van meetcriteria en uitvoering van metingen; verzameling en analyse van data; definitie van good practices; sensibilisering van de betrokken spelers.

De werkgroep vergadert momenteel op geregelde tijdstippen en denkt aan samenwerking met andere projecten, maar beperkt zich voorlopig tot “een holistische aanpak om het datacenter in zijn geheel te benaderen, en zich niet te beperken tot subcomponenten”, gezien de interactie tussen it-verwerkingsystemen, aircosystemen en elektrische voeding.

Dergelijke gedragscodes bestaan op Europees niveau al voor UPS-systemen, voor externe elektrische voedingen, communicatie-uitrustingen met hoog debiet en decoders.

Impact

Blijft uiteraard de vraag wanneer Europa erin zal slagen het eens te geraken over zo’n gedragscode. Alleen de definitie van het ‘datacenter’ is al een struikelblok… Hoe dan ook kunnen diverse maatregelen worden genomen om het energieverbruik van datacenters te verminderen, met name via consolidatie en virtualisering. Verder zouden wezenlijke energiebesparingen mogelijk zijn door energievretende AC/DC-conversie te vermijden of door intelligente klimaatbeheersystemen te installeren.

Sommige gebruikers tonen zich echter sceptisch: it staat al jaren onder druk om op alle mogelijk manieren te besparen (op aankopen én op de energiefactuur). En dat is uiteindelijk ook de boodschap van de leveranciers van groene it-producten. Of is het uiteindelijk allemaal een kwestie van imagebuilding? z

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content