Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Dochteronderneming van Seagate EVault (Ex-i365) ziet cloud als een natuurlijke uitbreiding van zijn ‘klassieke’ back-up- en recoveryaanbod, kwestie van een maximale flexibiliteit te bieden aan de gebruiker. Het bedrijf verhoogt zijn investeringen in Europa, ook in ons land.

Iedereen is het erover eens dat cloud zich vooral ontwikkelt voor applicaties zoals web, mail, back-up en recovery, disaster recovery en het synchroniseren/delen van bestanden. En cloud zal waarschijnlijk nooit helemaal de plaats innemen van een interne infrastructuur (die de naam privécloud kreeg), maar zal daar zeker een aanvulling op vormen.

Deze uitspraken worden volledig onderschreven door EVault, ex-i365 en dochteronderneming van Seagate, die eind 2012 een nieuwe naam kreeg. Het bedrijf kan bogen op meer dan 15 jaar expertise inzake back-up en recovery. Een aanbod dat uitsluitend wordt verkocht via partners. “En we zijn van plan om een software-uitgever te blijven”, benadrukt Aad Dekkers, die in april 2012 benoemd werd tot marketing directeur emea. “Cloud vormt gewoon een natuurlijke uitbreiding van ons aanbod.”

Onrechtstreeks

Het on-premiseaanbod van EVault wordt verkocht via resellers, terwijl de cloudversie wordt verspreid via service providers (die over hun eigen cloudinfrastructuur beschikken en de EVaultsoftware gebruiken onder deze merknaam of als wit product), maar ook door telecomoperators die deze dienst niet alleen aanbieden aan bedrijven, maar ook aan particulieren (in ons land zou dit binnenkort gebeuren via een telco), tegen een vaste kostprijs per maand. We merken op dat EVault beschikt over eigen infrastructuur, vooral op het Oude Continent, maar dus ook steunt op de clouds van zijn partners.

Om zijn aanwezigheid in Europa nog te versterken heeft het bedrijf zich uitgerust met een pan-Europese structuur om het kanaal te beheren en te ondersteunen. Het team zou tegen half 2013 nog groeien tot ongeveer vijftig medewerkers (dit is een verdubbeling op een jaar tijd), terwijl er gezocht wordt naar distributeurs (in België verkopen Econocom en OOdrive het aanbod al). “We willen een gemeenschap van partners oprichten, misschien onder de slogan ‘Powered by EVault’ voor een grotere zichtbaarheid”, aldus Dekkers.

Volgens de emea-marketingbaas komt de concurrentie van 3 soorten spelers: traditionele uitgevers van bu- en dr-oplossingen (Symantec, EMC, enz.), it-leveranciers die dit soort product hebben opgenomen in hun catalogus (HP en Dell) en de zuivere online spelers. “We stellen wel een sterke marktconsolidatie vast en het aantal spelers zal naar verwachting dalen”, denkt Dekkers, die erop wijst dat “EVault het voordeel bezit dat het deel uitmaakt van de Seagate-groep.”

Naast het back-upaanbod ter plaatse of in cloud biedt EVault sinds eind 2012 een disaster recovery service aan, die de naam CDR kreeg (Cloud Disaster Recovery) waarmee een applicatie terug opgestart kan worden wanneer de primaire site plat ligt en waarmee de gebruikers toegang krijgen tot hun gegevens (een aanbod op basis van cloud Azure van Microsoft).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content