Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Experteam, dat straks al 25 jaar gespecialiseerd is in consultancy en beheer van it-projecten, bereidt zich voor op economisch herstel: de eerste signalen zijn er. Het bedrijf versterkt zich met Christophe Vercruysse die terugkeert ‘naar de oude stal’.

25 jaar is absoluut een respectabele leeftijd op het domein van consultancy en beheer van it-projecten. Experteam heeft in die kwarteeuw haar crisissen gekend en overleefd, en blijft zich zowat halfweg tussen de grote spelers en de (te?) kleine bedrijfjes positioneren: zonder de overheadkosten van de mastodonten, maar met een voldoende grote waaier aan competenties, met name dankzij de steun van aandeelhouder CSC. Al beweert Experteam wel over een zeer grote manoeuvreerruimte te beschikken.

Lange termijn

Experteam blijft zich – trouw aan zijn verleden – profileren als nichespeler in projectbeheer, businessanalyse, ontwikkeling, met steeds meer specialisatie in architecturen en projecten. Het bedrijf biedt deze competenties vooral in de financiële sector, betaalmiddelen in het algemeen, telecom, nutsbedrijven en distributie. “Businessexpertise wordt immers almaar belangrijker”, benadrukt medeoprichter Robert Becker.

Typisch voor Experteam zijn ook de opvallende klantentrouw en de langetermijnrelaties die werden uitgebouwd met zowel consultants als klanten. “Wij streven niet naar groei om de groei maar naar keurig uitgevoerd werk”, stelt Becker.

De omzet van Experteam komt aardig in de buurt van 5 miljoen euro. Om het verschil te maken rekent het bedrijf op aspecten zoals loyaliteit, vertrouwen en marktkennis. Waarden die in deze sector niet altijd meetellen. “In crisistijd wordt die menselijke dimensie nog belangrijker en wordt ze des te meer gewaardeerd. Van spreadsheetmanagement is hier geen sprake”, voegt Becker er nog aan toe.

Groeipotentieel

Experteam wil er staan zodra de economie aantrekt: Christophe Vercruysse, die 17 jaar geleden nog met Robert Becker samenwerkte, keert terug na een zwerftocht langs Trasys, Oracle, Alti, Capgemini en Netmanage vooraleer hij ITalos oprichtte, gespecialiseerd in hr-oplossingen met one-stop-shopping (rekrutering, interim-management, contingency).

“We willen naar een hogere versnelling, zonder daarom de fundamenten van het bedrijf op te breken”, preciseert Christophe Vercruysse, die eraan toevoegt dat Experteam geen ‘me too’-bedrijf wil zijn. Experteam blijft in de eerste plaats Brussels, dicht bij de klanten. “Experteam is tegelijk hightech en low-cost. Hierdoor lijden wij minder onder de effecten van de crisis.”

Om af te sluiten: Experteam wil ook investeren in nieuwe niches zoals modellering van grote volumes kritieke data, en in tools voor evaluatie van technische profielen bij fusie/acquisitie. #

Marc Husquinet

“We willen naar een hogere versnelling, zonder daarom de fundamenten van het bedrijf op te breken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content