Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

F5 Networks profileert zich alsmaar meer als een securityleverancier. De aanstelling van een chief information security officer markeert die koers.

F5 Networks is net als heel wat concurrerende leveranciers een bedrijf in volle transformatie naar de cloud. Het bedrijf is in 1996 gestart als een hardwarespecialist in load balancing, maar zet nu al meer dan tien jaar in op een ‘full proxy’ architectuur. Sinds vijf jaar zijn alle producten ook als ‘software only’ – de zogeheten ‘virtual editions’ – beschikbaar en dus niet noodzakelijk meer in een apart appliance.

Grote strategische wijzingen werden niet aangekondigd op de jaarlijkse Agility conferentie die dit jaar in Wenen plaats vond. “We houden vast aan onze aanpak, maar verhogen verder de aandacht op security en de stap naar de cloud”, zegt cto Karl Triebes. F5 kondigde er wel een nieuwe reeks producten aan (BIG-IP 12.1, BIG-IQ Centralized Management 5.0 en iWorkflow 2.0) waarin vooral het beheer en de orchestratie de rode draad vormen. De producten brengen meer programmeerbare applicatieservices die voor flexibiliteit en schaalbaarheid zorgen. Er is ook betere integratie met publieke clouddiensten en het beheer van de oplossingen is vereenvoudigd.

Security is belangrijker dan ooit. “Misschien is het wel ons best bewaarde geheim dat we al tien jaar een securitybedrijf zijn. Maar we vertrekken altijd vanuit de applicatie en niet zozeer vanuit het netwerk”, stelt coo Julian Earnes.

APPLICATIE IS GATEWAY TOT DE DATA

Dat zegt ook de pas aangestelde chief information security officer Mike Convertino. “Applicaties zijn de gateway naar de data in het bedrijf. Als je de applicatie kan spoofen, heb je meteen ook toegang tot de gegevens. Met onze full proxy oplossing trachten we die spoofs vanaf de prille fase al op te vangen”, aldus Convertino.

De nieuwe software die het bedrijf voorstelt, houdt de beschikbaarheid en de prestaties van toepassingen hoog zonder op securityvlak toegiften te moeten doen. “Het is met die prestaties dat we ons willen onderscheiden van concurrenten als Juniper”, besluit Julian Earnes. Hij voegt er nog aan toe dat 12 tot 15 procent van de omzet van het bedrijf geïnvesteerd wordt in r&d. Die r&d focust vooral op security en cloud, om de performantie op peil te houden.

Met Convertino stelt het 20-jarige bedrijf voor het eerst een chief information security officer aan. Waarom uitgerekend nu, willen we weten ? “It’s getting rougher out there”, lacht de ingenieur die meer dan 30 jaar aan security-ervaring binnenbrengt, onder meer bij CrowdStrike en Microsoft. Maar van 1989 tot 2010 diende hij in de US Air Force waar hij als kolonel mee de cyberverdediging van het land opbouwde. “Toen zagen we vooral aanvallen tussen overheden onderling. Ik heb daar heel veel nieuwe, unieke aanvallen gezien en ik heb de gebruikte aanpak zien veranderen. Die expertise kan ik nu heel goed gebruiken bij F5 Networks”, zegt Convertino.

De orchestratielaag moet de sterkte van F5 zijn. “Een van de grote problemen in security is dat er te weinig personeel is om de grote hoeveelheid aan alarmeringsdata te verwerken. Je hebt hulp van machines nodig, aan de orchestratie ervan, en dat is waar wij nu volop op inspelen”, aldus nog Convertino.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content