Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Ondernemers kunnen leren uit hun fouten. Dat is de boodschap die wordt meegegeven op Failing Forward in Brussel. “Omdat er in België zo’n sterk stigma hangt rond falen, worden negatieve ervaringen te weinig gedeeld.”

Het idee voor Failing Forward is ontstaan vanuit de vaststelling dat succesvolle ondernemers vaak zo worden opgehemeld dat er nauwelijks nog aandacht is voor het bloed, het zweet en de tranen die vooraf gingen aan dat succes, en de vele teleurstellingen waar de ondernemers mee te maken kregen.

Tegelijk hebben zakenlui die uit de bocht zijn gegaan het vaak moeilijk om opnieuw aan de slag te geraken, laat staan dat ze nog financiële steun zouden vinden voor een nieuwe project.

“In Europa kijken investeerders vooral achterom, naar de track record, terwijl in regio’s zoals Silicon Valley vooral het business-potentieel van het idee belangrijk is”, legt medeorganisator Karen Boers van Failing Forward uit. Boers is het gezicht achter Startups.be, een koepelorganisatie die beginnende ondernemers wegwijs maakt in de wirwar van ondersteunende diensten, organisaties en andere instrumenten die beschikbaar zijn in ons land.

“In de VS is het zelfs een verdienste om een mislukt project achter de kiezen te hebben, want dat bewijst dat je als ondernemer bereid bent om risico’s te nemen, negatieve ervaringen te boven te komen en er iets uit te leren”, klinkt het.

“Omdat er in België zo’n sterk stigma hangt rond falen, worden die lessons learned jammer genoeg veel te weinig gedeeld”, aldus Boers. “Daar willen we iets aan doen met deze conferentie, waar succesvolle ondernemers en andere rolmodellen op een eerlijke manier over hun vergissingen en mislukkingen komen vertellen, maar ook over wat ze daaruit geleerd hebben en hoe ze terug recht gekrabbeld zijn.”

INCREMENTEEL LEREN

Daarbij zullen de sprekers de nadruk leggen op het ‘voortschrijdende inzicht’, op het incrementeel leren. “Het is niet meteen de bedoeling om het falen zelf te vieren of om pakkende en mediagenieke fail stories in de kijker te plaatsen”, benadrukt Boers.

“Wel moet het gaan over de strategische bochten die de sprekers moesten maken, over de eigen visie die moest worden bijgestuurd, over de partnerships die moesten worden afgesloten, of over de rechtzaken die vermeden dienden te worden. Succes is een kind van gelukte maar ook van mislukte experimenten, van positieve en van negatieve ervaringen. En risico nemen is inherent aan ondernemen en aan elke vorm van doorgedreven professionalisme. Dàt is de boodschap!”

Failing Forward is één van de alsmaar talrijker wordende ‘samenwerkingsverbanden’ tussen de verschillende actoren in het Belgische start-up ecosysteem, zoals ook de gemeenschappelijke stand op LeWeb in Parijs dat is. In dit concrete geval is het een project van iMinds, het Brussels Agentschap Ondernemen & de Software in Brussels Cluster, Sirris, MIC Brussels, CETIC en The Egg, ondersteund door Startups.be.

Failing Forward, maandag 25 november in The Egg, Rue Barastraat 175 1070 Brussel

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content