Voor ik iets anders neerschrijf is het heel belangrijk om aan full disclosure te doen en te vertellen dat ik al meer dan een decenium actief ben als een aanhanger van open source en open standaarden. Ik run BA, een consultancybureau dat vooral werkt met opensource-oplossingen en ben lid van de opendocument society, een non-profit organisatie die het gebruik van opendocumentstandaarden en meer bepaald het open document format wil promoten. Zo, nu weet u exact met wie u te maken heeft.

Grote jongens zoals Microsoft hebben immers de neiging om in een vorm van psychologische oorlogsvoering Fear, Uncertainty and Doubt (FUD) te gaan verspreiden. Op terreinen waar ze zwak staan, huren ze met veel dollars een studiebureau in of vragen ze een partner een “neutrale” studie uit te voeren die hun eigen technologie vergelijkt met de concurrent en deze in een slecht daglicht plaatst. Zodra de studie klaar is, is het wachten en hopen dat iemand van de it-pers het verhaal oppikt. Dat volstaat vaak om in de geest van de eindgebruikers twijfel te zaaien.

Vorige week was het weer prijs. The Burton group kwam na onderzoek tot de conclusie dat OOXML te prefereren viel boven ODF. Op één punt in de studie moet ik ze gelijk geven. Met wat dollars als glijmiddel zal Microsoft zijn huidige monopoliepositie kunnen gebruiken om de standaard de facto in te voeren. Dit wil echter niet zeggen dat dit voor de industrie en de eindgebruiker een goeie zaak is. Technisch is OOXML een slechtere standaard dan ODF. Of gelooft u ook dat de enige reden waarom OOXML geen ISO-standaard is, het feit is dat iedereen een hekel heeft aan Microsoft? De bewering dat Sun het Open Document Format (ODF) domineert is ook zo’n voorbeeld waarbij de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Sun heeft een belangrijke invloed in ODF maar er zijn andere industriestemmen bij betrokken zoals IBM. OOXML daarentegen is volledig in handen van Microsoft.

De hele discussie over het wat en hoe van ODF versus OOXML overschaduwt evenwel het waarom ervan. Deze discussie is zo belangrijk omdat we op een scharniermoment zijn gekomen. Voor het eerst in jaren is er een goed, open alternatief voor het Microsoftmonopolie. ODF is niet alleen een ISO-standaard maar wordt ook als standaard opgepikt door verschillende overheden. De Belgische federale overheid gaat bijvoorbeeld vanaf september van dit jaar exclusief met ODF-documenten communiceren. Voor veel gebruikers is de stap naar een MS-Office concurrent als Openoffice even groot als de stap naar de nieuwe office-release.

Het zijn dus belangrijke tijden waarin de eindgebruikers gaan bepalen of er op deze markt in de toekomst een gezonde concurrentie en een keuze zal zijn. Deze discussie zal bepalen of we aan vrije en efficiënte gegevensuitwisseling gaan kunnen doen zonder iedere keer langs de kassa in Redmond te moeten passeren…z

Leesvoer:

http://www.burtongroup.com/Guest/Ccs/WhatsUpDoc.aspx

http://arstechnica.com/news.ars/post/20080114-analyst-group-slams-odf-downplays-microsoft-iso-abuses.html

http://opendocument.xml.org/odf-alliance-responds-burton-group-report

Jan Guldentops is netwerk- en securityconsultant van het Leuvense consultancybureau BA N.V. ( j@ba.be )

Jan Guldentops (j@ba.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content