Vorig jaar bracht Fifthplay, een dochter van Niko, zijn Home Area Manager op de markt. De zogenaamde home gateway beschikt over spraaktechnologie en kan je zelfs bedienen door er met je hand over te gaan.

Het toestel is niet los te koop voor de consument maar wordt wel verdeeld via partners zoals telecom- en nutsbedrijven. De bekendste toepassing van de Home Area Manager (HAM) is de Smart Energy Box van Electrabel waarmee je via internet elektrische toestellen kan aan- en uitschakelen. Partners zoals Electrabel kunnen er hun eigen modules voor ontwikkelen (of laten ontwikkelen door Fifthplay) en inschuiven wat het toestel uitermate geschikt maakt voor allerlei toepassingen rond zowel energie, zorg als comfort. Het toestel werd ook uitgebreid getest volgens het WAF-principe, de Woman Acceptance Factor, om er zeker van te zijn dat het stukje spitstechnologie zijn plaats in de huiskamer kan veroveren.

Een jaar later worden er ongeveer drieduizend stuks per maand geproduceerd en is er al een DIN rail opvolger klaar. Dat moet het mogelijk maken om de Home Area Manager te integreren in elke elektriciteitskast. Met ondersteuning in vijf talen is Fifthplay klaar voor de Europese markt. Er loopt al een partnerschap in Nederland en er zijn overeenkomsten in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Spanje “Er lopen zelfs onderhandelingen voor distributie in de VS”, zegt Kris Van Daele, ceo van Fifthplay.

Als die doorbraak in de VS er komt, dan is het bedrijf alvast klaar voor een grootschalige productie. “Voor het fabriceren hebben we een overeenkomst met Jabil, de tweede grootste elektronicafabrikant ter wereld. Daardoor kunnen we op jaarbasis vijftigduizend tot een miljoen toestellen produceren en zijn we in staat om wereldwijd te leveren.”

Ook op vlak van dataverwerking werkt Van Daele momenteel aan nieuwe initiatieven. Zo zit zijn bedrijf momenteel samen met Microsoft om het platform compatibel te maken met Azure. Dat moet nieuwe mogelijkheden op vlak van datamining aanboren. “We zijn een volledig Microsoft Certified platform en samen met het Microsoft Innovation Center (MIC) gaat Fifthplay kijken of we partnerschappen kunnen opzetten rond integratie of energy-management.”

Een grootschalige verdeling van de Home Area Manager zorgt ook voor een grote hoeveelheid data. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf op vlak van datamining, maar al die gegevens moeten ook verwerkt worden. “Als je pakweg 250.000 gateways hebt met elk vier stopcontacten, dan moet je een miljoen transacties per vijf minuten kunnen verwerken. Daarom kijken we nu of Azure dit kan. Die analyse moet tegen juni rond zijn.”

[PVL]

Partner Content