Het Waals gewest heeft zijn portaal voor verkeersinformatie grondig herwerkt. Nieuw is dat de informatie nu ook met de smartphone raadpleegbaar is en dat burgers meldingen van files en andere incidenten in real time delen via sociale media.

Met Trafiroutes – beschikbaar via trafiroutes. wallonie.be – brengt het Waals gewest zijn verkeersinformatie samen in een nieuw portaal. Dat moest in de eerste plaats voor meer gebruiksgemak zorgen. Tegelijk diende het project om de samenwerking tussen alle betrokken partijen – de leveranciers van de informatie, zeg maar – verder te verbeteren en de ontsluiting van de informatie te vergroten. Het Waals gewest dacht daarbij niet alleen aan de gebruikers van smartphones, maar onder meer ook aan de mogelijkheid om de info van de site te delen via rss en via sociale media als Facebook en Twitter. Het innovatieve aspect van het project schuilt verder ook in de gebruikte technologie, waaronder Java, Spring en Hibernate.

Op Trafiroutes krijgt de weggebruiker een overzicht van de verkeerstoestand op de Belgische wegen. Dat gebeurt via een interactieve kaart die in real time de verkeersdrukte weergeeft en die toelaat in te zoomen op specifieke locaties. De kaart bevat onder meer aanduidingen van wegwerkzaamheden en files. Naast de kaart bevindt zich een lijst met de meest actuele gegevens over hinder en incidenten. Alle info samen moet de weggebruiker toelaten zijn geplande traject beter in te schatten en nodeloos tijdverlies te vermijden. Via de site kan de weggebruiker ook een prognose opvragen van het verkeer op een toekomstige datum. Extra features laten de automobilist toe om de CO2-uitstoot van zijn wagen te berekenen of een lijst van nabije parkings op te vragen. Door op de site een profiel aan te maken, is ook het mogelijk een aantal persoonlijke settings en voorkeuren te bewaren.

Open data

De website is beschikbaar in vier talen. Op drie maanden tijd noteerde Trafiroutes al ruim 150.000 bezoekers. Waar de burger meestal via een zoekmachine bij de website van een overheidsinstantie terechtkomt, blijkt hier het merendeel van de bezoekers het websiteadres te kennen. Gebruikers zijn trouwens niet alleen burgers, maar ook overheidsdiensten.

De cartografische diensten die Trafiroutes aanbiedt, zijn volgens het principe van open data voor overheidsinstanties beschikbaar. Die kunnen de informatie gebruiken om er hun eigen portaal of website mee te verrijken. Zo is er het voorbeeld van Sofico, het overheidsbedrijf dat in Wallonië instaat voor de bouw en het onderhoud van de snelwegen. Het is de input van Trafiroutes die de kaart met het overzicht van de wegenwerken van Sofico invult.

[DVD]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content