De hoeveelheid uitbreidingen die bestaan voor Firefox zijn al bijna niet meer te tellen: thema’s, plug-ins, add-ons, noem maar op. Sommige uitbreidingen werken slechts voor specifieke versies van Firefox of voor specifieke platformen zoals Windows. Er is een centrale door Mozilla gesponsorde site waar zowat alle uitbreidingen te downloaden zijn. Deze site heeft recensies en gebruikersbeoordelingen. Dat maakt het heel wat handiger en veiliger om de juiste uitbreiding te zoeken. Firefox blokkeert overigens standaard de installatie van uitbreidingen die niet van die Mozilla-site afkomstig zijn. U kunt in het menu Extra’s van Firefox klikken op Add-ons om een overzicht te krijgen van alle reeds geïnstalleerde uitbreidingen. Bovenaan links is er een pictogramknop ‘Add-ons verkrijgen’ waarmee u nieuwe uitbreidingen kunt zoeken. Er is ook een aanklikbare link die meteen naar de centrale uitbreidingswebsite van Mozilla leidt. Hou wel in de gaten dat hoe meer uitbreidingen u installeert, hoe trager en logger Firefox zal worden. U beperkt zich dus beter tot het hoognodige, toch zeker als u geen al te snelle computer hebt.We maakten een selectie van zes volgens ons essentiële uitbreidingen voor Firefox. Dit is noodzakelijkerwijze slechts een beperkte selectie uit het grote aanbod.

CoolIris

De CoolIris uitbreiding bestaat alleen voor Firefox op Mac OS X, Windows en 64-bit Linux. Deze plug-in toont een 3D-scherm met een overzicht van alle plaatjes op een bepaalde website. Het is bijna een bioscoopervaring: u kunt vliegensvlug doorheen de op de 3D-muur getoonde plaatjes heen en weer struinen. Het werkt voor Google Afbeeldingen, Facebook, YouTube, Flickr en andere sites. Eenvoudig klikken op het CoolIris pictogram dat verschijnt wanneer u met de muis over media op de site heen beweegt en u krijgt de 3D-ervaring. U kunt ook op het betreffende pictogram op de browsergereedschapsbalk klikken. Door een glijder met uw muis te bewegen schiet de 3D-functionaliteit van de plaatjesmuur in actie: u kunt snel heen en weer navigeren, in- en uitzoomen en selecties als favorieten bewaren. Het ziet er indrukwekkend uit, maar het is ook heel handig om plaatjes te verzamelen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld in presentaties of op blogs en websites. Dat u daarbij het auteursrecht dient te respecteren, spreekt natuurlijk vanzelf.

Product: CoolIris 1.10

Website: www.cooliris.com & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/5579

Platform: Windows of 64-bit Linux, Firefox 2.0-3.5, IE 6-8; Mac OS X Tiger of Leopard met Safari 3 of 4

Cool Previews

Van dezelfde producent als CoolIris komt Cool Previews, een uitbreiding om websites in verwijzingen (zoals bij zoekresultaten) als een razendsnelle pop-up te tonen. Als u deze plug-in installeert, krijgt u dus een soort van vooruitblik bij links. Dit is erg handig om snel een idee te krijgen van de inhoud van een link zonder dat u daarvoor expliciet een nieuwe tab of een nieuw browservenster moet openen. Dit werkt ook bij de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. In de miniweergave kunt u direct doorklikken op links. Deze plug-in is zeer handig als u vaak research doet op het internet; ze kan u dan heel wat tijd besparen.

Product: Cool Previews 2.7.4

Website: www.coolpreviews.com & addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/2207

Platform: Firefox 2.0-3.1

DownThemAll!

DownThemAll! is een ‘download manager’ of downloadbeheerder voor Firefox. U kunt een hele verzameling te downloaden bestanden in een wachtrij zetten. De plug-in zoekt dan zelf uit hoe de beschikbare bandbreedte het best verdeeld wordt. Op die manier kunnen de bestanden zo snel mogelijk worden binnengehaald. DownThemAll! biedt echter meer dan een wachtrij voor downloads. Deze plug-in kan al dan niet afgebroken downloads ook pauzeren en later hervatten. Verder toont ze interessante statusgrafieken. Ook is er bandbreedtebeheer en gelijktijdige deeldownloads om de effectieve download tot vier maal te versnellen. Onze enige klacht is dat deze downloadmanager geen downloadsnelheid meer toont nadat een bestand is binnengehaald. Wij hadden nochtans van sommige downloads graag geweten tegen welke gemiddelde snelheid die binnengehaald werden. In elk geval is dit een zeer nuttige plug-in, zelfs als u maar af en toe iets downloadt van het internet.

Product: DownThemAll! 1.1.2

Website: www.downthemall.net & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/201

Platform: Firefox 3.0+3.1

Ghostery

Sommige websites zijn niet zo goedaardig als ze misschien wel lijken. Op zijn minst wordt u bespioneerd. Ghostery houdt dit in de gaten en waarschuwt u als een website meer dan gewone aandacht aan u besteedt. De informatie wordt getoond in een paars pop-upvenster. Optioneel kunt u een teller van gedetecteerde ‘ghosts’ inschakelen die getoond wordt in de statusbalk van Firefox. Dit is beslist een must-have plug-in voor de meer paranoïde geesten onder ons.

Product: Ghostery 1.3.9

Website: www.ghostery.com & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/9609

Platform: Firefox 2.0-3.1

Quick TransLation (QTL)

Als u veel anderstalige informatie opzoekt en u spreekt die talen niet of onvoldoende, dan is een vertaalhulp zeker bruikbaar. QTL maakt gebruik van Google Translation. U kiest in een taalbalkmenu de bestemmingstaal (bijvoorbeeld het Nederlands) en zodra u op het kleine taalpictogram klikt, zal een nieuwe tab of een nieuw venster geopend worden met daarin de vertaalde pagina. Erg handig!

Product: Quick TransLation 13,7

Website: qtl.co.il & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/5641

Platform: Firefox 3.0-3.1

Session Manager

Versie 3.0 van Firefox heeft een beperkt sessiebeheer waarmee u alle voorheen geopende vensters en tabs na een crash kunt herstellen. Session Manager gaat veel verder dan dat. U kunt sessies bewaren en op gelijk welk moment terug oproepen. Op die manier kunt u bijvoorbeeld sessies thematisch bewaren en opnieuw oproepen afhankelijk van de taak waar u mee bezig bent. Het is ook mogelijk al dan niet per ongeluk gesloten tabs en vensters te heropenen. Bij het herstellen van sessies zet Session Manager alle vensters en tabs waar ze voorheen stonden. De plug-in brengt u vervolgens naar de pagina en op de regel die u aan het bekijken was bij het bewaren van de sessie. Indien vensters over meerdere desktoppagina’s verdeeld waren, kan deze plug-in zelfs dat herstellen. Session Manager is ook erg handig om een Firefox-sessie naar een andere pc over te brengen. Wij kunnen in elk geval niet meer surfen zonder deze plug-in.

Product: Session Manager 0.6.4.6

Website: sessionmanager.mozdev.org & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/2324

Platform: Firefox 2.0-3.6

Zotero

Studenten, journalisten en academici zijn de voornaamste raadplegers van internetbronnen, maar zeker niet de enige. Zodra u het internet gebruikt voor research, hebt u behoefte aan een middel om de gevonden interessante pagina’s en sites te verzamelen, te beheren en achteraf te citeren in een tekst of presentatie. Zotero is een plug-in die u deze mogelijkheden biedt. U kunt informatie opslaan in categorieën en ze van steekwoorden en notities voorzien. Het is ook mogelijk relaties te leggen tussen verschillende pagina’s. Verder kunt u volledige webpagina’s, met inbegrip van pdf’s, bewaren. Die informatie is ook doorzoekbaar. Dat is erg handig voor informatie waarvan u vreest dat ze weer van het internet verdwijnt. Daarnaast kunt u de informatie volgens allerlei bibliografische stijlen citeren in Word en OpenOffice. Dan moet u wel de juiste plug-in voor die tekstverwerker installeren. Vanaf versie 1.5, terwijl we dit schrijven nog in het bètastadium, kunt u informatie synchroniseren tussen verschillende installaties van Zotero. U moet zich dan eerst registeren op zotero.org, maar dat behelst alleen het opgeven van uw naam, wachtwoord en e-mailadres. De informatie is daarna ook raadpleegbaar op zotero.org. Gedownloade bestanden van opgeslagen sites dient u apart te synchroniseren met een eigen WDAV-server. Sowieso is het mogelijk uw database te exporteren en opnieuw te importeren in een andere installatie van Zotero. Verder kunnen verschillende installaties van Zotero een en dezelfde database gebruiken op een netwerk. Dit vereenvoudigt het samenwerken rond een researchproject. Deze plug-in is goud waard bij het voorbereiden van een lezing of het uitvoeren van een projectonderzoek.

Product: Zotero 1.0.9 (en bètaversie 1.5b2)

Website: www.zotero.org & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/3504

Platform: Firefox 2.0-3.5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content