Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Volgens de Amerikaanse start-up Violin moet de high-end schijf binnenkort plaats maken voor flash. De bedoeling is vooral om te winnen aan latency en iops-prestaties, maar ook aan plaatsruimte en energieverbruik (voeding en koeling). Temeer omdat de prijzen dalen.

Zowel het geheugen als het netwerk is er de voorbije jaren spectaculair op vooruit gegaan op het vlak van prestaties, en de opslag heeft zeker ook vooruitgang geboekt wat betreft de opslagcapaciteit, maar de i/o-debieten blijven wel beperkt door de fysieke eisen van de schijven. Precies dit probleem wil Violin aanpakken met zijn flash-opslagtechnologie. “We willen zowel de latency als de iops-prestaties verbeteren”, aldus cto Jonathan Goldick. “Zonder de performance under failure uit het oog te verliezen.”

Want in het begin werd flashopslag gebruikt als cache vóór het schrijven, maar Violin mikt meteen op dit soort opslag voor primaire data. “Over 3 jaar zal alle primaire opslag op flash gebeuren, luidt de voorspelling. Violin wil met flash voldoen aan dezelfde eisen als de high-end schijf vandaag.”

Bijzonderheden

Hiervoor houdt Violin rekening met de storagestack, namelijk de flashcontroller, raidcontroller en ssd-schijf, waarvoor het bedrijf verscheidene octrooiaanvragen heeft ingediend. Een andere troef is een technologisch en financieel partnerschap met Toshiba. “We kopen geen commodity-ssd want je moet de media zelf beheersen om de prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid ervan te verbeteren, en zo een enterprise-class array te creëren”, aldus Goldick.

Een ander belangrijk aandachtspunt van Violin is de connectiviteit op basis van een standaard x86-controller en Linux (terwijl anderen ssd-opslag integreren op een pcie-kaart), met ondersteuning van de protocols fc, iscsi, gigabit ethernet en binnenkort ook fcoe. Zo kan Violin met zijn 6000 Serie maar liefst 1 miljoen iops en 4,6 GB/s bandbreedte bereiken in een 3U-behuizing, die tot 16 TB aan slc-opslag biedt (single level cell) of 32 TB capaciteit in mlc (multi-level cell).

Violin verduidelijkt nog dat zijn oplossing het gebruik van batterijen vermijdt om de schrijf- en leesoperaties op flash betrouwbaar te maken, wat zeker besparingen oplevert.

Applicaties

Violin voorspelt dat de roterende schijf op middellange termijn wordt vervangen, zodat verschillende soorten toepassingen direct kunnen genieten van de voordelen van zijn technologie. En vooral de databases, waar de prestaties sterk worden beïnvloed door de latency. Sybase, Oracle of DB2 zijn voortaan ‘flash-aware’. Ook de besturingssystemen van Microsoft en Linux maken in hun nieuwe versies gebruik van de mogelijkheden van flash, net als de gevirtualiseerde servers en vdi.

De komende jaren zal de druk op de it-afdelingen heel groot zijn om geen 2 opslagdragers te behouden, de klassieke schijf en flash, zeker omdat flash naast de voordelen op het vlak van prestaties en capaciteit interessant blijkt te zijn wat betreft de gebruikte ruimte – “Een 3U-rack van Violin kan 5 VMax boxen van EMC vervangen,” benadrukt Goldick – het energieverbruik (voeding en koeling), en zelfs de prijs per GB. “We halen minder dan 10 dollar per GB, vóór dedup, zodat we kunnen concurreren met de klassieke schijf.” Op een markt die door Gartner geraamd wordt op 5 miljard dollar tegen 2014 merkt Goldick nog op dat “flashverkopers geen druk zetten op de prijzen, in tegenstelling tot de fabrikanten van traditionele harde schijven”, en dat “bedrijven steeds meer op zoek zijn naar real-time voor applicaties en dat hun klanten geen dataverlies meer accepteren”, zoals bijvoorbeeld de distributiesector en de telecomoperators.

Violin verduidelijkt nog dat het binnenkort een beheersoftware voor flashopslag zal voorstellen in het kader van een partnerschap met een (nog niet nader genoemde) gevestigde speler. Het bedrijf stelde eind juni overigens zijn eerste distributeurs in België aan (zie onze website van 25 juni).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content