Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Na de overname eind 2011 van de Franse uitgever ClariLog, gespecialiseerd in het beheer van it-activa en helpdesk, zet FleXos uit Verviers zijn “opportunistische” zoektocht naar bedrijven voort om een beurswaarde van 10 miljoen euro te bereiken.

FleXos uit Verviers werd opgericht in ’91 en is gespecialiseerd in zowel ict-diensten (forfaitair of in regie, met een mogelijke verkoop van hardware) als in geoutsourcete veiligheid (Security as a Service). Met niet alleen succes in België, maar ook in Noord-Afrika. En in de zomer van 2011 begon het bedrijf met de ontwikkeling van mobiele applicaties.

Nieuwe fase

Na zijn introductie op de Vrije Markt in Brussel in maart 2008 heeft het bedrijf zich onlangs omgevormd tot een holding die maar al te graag de stap wil zetten naar Alternext. Een notering die echter een beurswaarde van 10 miljoen euro vereist. Om haar doelstellingen te bereiken nam de groep in november vorig jaar de Franse uitgever ClariLog over. Dit bedrijf telt een twintigtal mensen en biedt oplossingen voor infrastructuur- en helpdeskbeheer (met ticketingsysteem). Een product dat zich richt tot bedrijven met een park van 50 tot duizend posten en dat kan bogen op referenties als Naf-Naf, Tupperware, Delsey, Continental, enz. (bijna 900 referenties, vooral in Frankrijk). Bij ons wordt het gebruikt door Sodexo, terwijl FN Herstal het zou kunnen inzetten voor zijn 2.500 posten (ter vervanging van Altiris).

ClariLog zou een omzet van 1,5 miljoen euro boeken voor het lopende jaar. Volgens Jean-Paul Rosette, algemeen directeur van FleXos (en dus ook van ClariLog) zou het product de komende 2 tot 3 jaar evolueren om enkele duizenden machines te kunnen ondersteunen en zou het dus kunnen concurreren met producten als LANDesk of Numara, maar ook met de tools van de 4 marktleiders, namelijk IBM, HP, CA en BMC Software.

Bovendien verwacht Jean-Paul Rosette dat ClariLog de internationale toer op zal gaan, bijvoorbeeld in Nederland of Duitsland, naast de ontwikkeling ervan in Vlaanderen. “Wij gaan de kracht van het merk en de bedrijfscultuur behouden die bij ClariLog bestond”, zegt de nieuwe eigenaar nog, die de nadruk legt op het belang van de mensen, de transparantie van de beslissingen en de zichtbaarheid van de resultaten, volgens hem bewijzen van een succesvolle overname. Er is echter geen sprake van om de activiteiten samen te voegen, maar wel om zoveel mogelijk baat te hebben bij de commerciële synergieën. Er zijn trouwens plannen om FleXos ICT te ontwikkelen op de Franse markt, die sterk aanleunt bij de cultuur en meer open staat voor integrators.

Groei

Voor boekjaar 2011 heeft FleXos het over een jaar in evenwicht, terwijl boekjaar 2010 is geëindigd op een omzet van 1,568 miljoen euro. Er wordt voorrang verleend aan de verhoging van de marge, aangezien de overgedragen winst van de holding 350.000 euro bedroeg.

En in het lopende jaar zou er naar verwachting 3 miljoen euro gehaald worden. Maar FleXos is niet van plan om daar te stoppen, en zegt dat het een notering op Alternext ambieert, die een beurswaarde van 10 miljoen euro vereist, tegenover ongeveer 5 miljoen euro nu (na een recente kapitaalverhoging van 700.000 euro). “We zouden nog een of twee bedrijven willen overnemen”, vertrouwt Jean-Paul Rosette ons toe, die enerzijds zijn pijlen richt op software-uitgevers maar ook wel opportunistisch is ingesteld in functie van de dossiers die zich zouden kunnen aandienen.

Marc Husquinet

FleXos ambieert een notering op Alternext.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content