Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Vlaamse bouwers van de software voor opnames van tv-programma’s hebben internationale ambities.

For the Record is een softwarepakket om op een intelligente manier opnames voor tv-programma’s in te plannen. Het project, dat al 3 jaar in soort publieke bèta loopt, is een samenwerking van 2 Vlaamse consultancybedrijfjes, Code Competence en Dot-i.

“We kijken allemaal graag tv, maar we hebben het ook allemaal te druk”, zegt Stephan Depoorter, één van de initiatiefnemers van For the Record. “Als we dan toch tv kijken, willen we dat op ons gemak doen. Maar door de opkomst van digitale tv zien we door het bos de bomen niet meer.” Bovendien hebben volgens Depoorter de settopboxen van de huidige tv-aanbieders, voor wat het opnemen betreft, hun beperkingen: “Je kan maar 2 dingen tegelijk opnemen, opnames beginnen en eindigen vaak op de foute plaats, er is nauwelijks enige intelligentie, …”

For the Record pakt volgens hem die problemen aan. “Het is een rule-driven systeem: je stelt gewoon eenvoudig in wat je wilt opnemen, en wanneer je wilt kijken staan al je favoriete programma’s klaar.” Dat gaat erg ver: bijvoorbeeld enkel een specifieke episode van een bepaalde serie, enkel de films met Angelina Jolie, alle programma’s die over ‘global warming’ gaan, … Afhankelijk van de provider en de hardware die de gebruiker in huis heeft (vb. het aantal tv-kaarten in je pc) kan For the Record een ettelijke programma’s tegelijk opnemen. Om problemen te detecteren is ook een conflictbeheersysteem voorzien. Ook onderhoudt het systeem zichzelf: je kan bijvoorbeeld instellen dat het enkel de laatste uitzending van het journaal bijhoudt.

Satelliet

Feit is dat For The Record de versleutelde digitale signalen van Belgacom TV of Telenet Digital TV niet kan gebruiken (tenzij via DVB-T), waardoor noodgedwongen naar de satelliet, kabel of antenne wordt gekeken. Ook in een samenwerking met Belgacom en Telenet ziet Depoorter niet teveel heil. “We hebben aan die piste gedacht, maar hun platform is heel gesloten. Bovendien zijn hun settopboxen heel ‘dom’ en is hun software wat te licht.”

Die focus op onder meer satelliet-tv verklaart waarom het leeuwendeel van de 8000 à 9000 testgebruikers van For the Record zich in het buitenland (Duitsland, Spanje, VK, VS, …) bevindt. “Doel is om een hardwarepartner te vinden die samen met ons een echt volledig home system kan maken. In Duitsland speuren we al actief de markt af, onder meer bij producenten van tv-kaarten. Mits enkele aanpassingen zouden we snel operationeel kunnen zijn.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content