Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Als de Vlaamse e-gov-manager Geert Mareels een boek schrijft over verkiezingsfraude bij computer- én internetstemmen, mag dat op enige belangstelling rekenen, niet alleen van het politieke bedrijf, ook van het Belgische it-wereldje.

‘Plan B’ gaat helemaal over de Vlaamse verkiezingen van 2009. De grote partijen zijn bang voor de opgang van het ‘Vlaams Solidaristisch Blok’ (VDSB), een afscheuring van het Vlaams Belang, en besluiten om de stemmen voor het VSB te neutraliseren. Het agentschap ‘Anbit’, voor de helft in handen van de overheid, moet voor de informatisering van de kieslijsten zorgen. Het heeft echter geen enkele ervaring in deze materie en moet dus meteen een buitenlandse aannemer aantrekken die ‘welwillend was gesuggereerd door de minister-president’. De politieke partijen nemen inmiddels na overleg ook een Amerikaanse hacker onder de arm die ervoor zorgt dat de computerstemmen vervalst worden. Hij krijgt daarvoor een half miljoen dollar toegestopt.

Omdat er voor het eerst ook via internet kan worden gestemd, komt aan het licht dat niet iedereen een oproepingsbrief kreeg, maar wel geregistreerd staat als iemand die zijn stem uitbracht. Het complot is bedacht door de Vlaamse minister-president Manshouwer die er zelf op wijst ‘dat de beveiliging van de computers van het agentschap niet waterdicht is. ‘ Wie via internet kan stemmen, kan met enig technologisch vernuft in de databank van de uitgebrachte stemmen inbreken, zo blijkt. Het VSB verliest natuurlijk de verkiezingen. Alle partijen zijn opgelucht, tot het bedrog uitgebracht wordt door een freelance journalist van Het Laatste Nieuws.

Sleutelroman

Geert Mareels, die vijftien jaar lang deel uitmaakte van het kabinet van Norbert De Batselier en later dat van Luc Van Den Bossche, schetst geen al te fraai beeld van wat er zich achter de schermen van de politiek afspeelt: intriges, zuipfestijnen en veelwijverij. De eerste tweehonderd pagina’s van deze sleutelroman lezen dan ook als een trein. Ze zijn vlot geschreven en bijzonder amusant. Mareels doet bovendien weinig moeite om de geviseerde politici te maskeren. Maar het boek kantelt als ‘koning Philip’ in Napels overlijdt (ten gevolge van een schaap dat vanuit de bovenverdieping van een huis op hem neerploft). Het voorval op zich is niet alleen bijzonder ongeloofwaardig, de roman sleurt zich dan nog eens tweehonderd pagina’s verder. Geert Mareels start sterk, maar is nog niet voor het lange werk geschikt. Het boek heeft alvast de verdienste dat er heel wat vragen worden gesteld bij de beveiligingsmodaliteiten van elektronisch stemmen. z

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content