Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Fujitsu greep zijn Forum 2014 aan om uit te leggen dat het bedrijf dankzij de kracht van de groep zijn klanten/prospects kan helpen bij hun projecten inzake cloud en internet of things. Daarbij wordt voorrang verleend aan vernieuwing, gericht op het individu.

Naar het voorbeeld van Hitachi (zie Data News nr. 19 van 5 december) is Fujitsu een bijzonder gevarieerde groep met een jaaromzet van 46,3 miljard dollar en meer dan 160.000 werknemers wereldwijd, waarvan 31.000 in de emea-zone. Dankzij deze cijfers kan het bedrijf aanspraak maken op een leidinggevende positie in de moderne informatica, waar begrippen als big data, cloud en internet of things alomtegenwoordig zijn.

CUTTING EDGE

De voorbije 2 jaar kende de groep een golf van herstructureringen. Het kernwoord is voortaan groei, zowel qua omzet als winstgevendheid. Een uitdaging die Fujitsu wil aangaan door voort te bouwen op de vaardigheden die voornamelijk in Japan werden verworven.

Op het vlak van Internet of Things (IoT) zegt Gernot Fels, die onlangs werd benoemd tot principal product marketing manager, dat de groep de volledige stack van oplossingen in huis heeft. Het gaat dan zowel om infrastructuur (sensoren, servers, enz., met meer bepaald een rfid-tag van 64 KB), de communicatie-gateway, de netwerkinterconnectie en middleware als applicaties. Daarnaast wordt er buiten Japan volop gewerkt aan de implementatie van een IoT-platform in cloud. “Een platform dat klanten 6 maanden lang gratis kunnen gebruiken om hun applicaties uit te testen. Daarnaast bieden we een tiental modellen aan die gebouwd werden op basis van use cases van klanten”, aldus Fels, die hiervoor toepassingen ziet in de sector voor onderhoud, gezondheid, productie, enz. Hij spreekt zelfs van een partnerschap met Airbus in bijvoorbeeld rfid. Ondertussen worden er ook synergieën opgezet met SAP, Cloudera en Software AG.

Maar Fujitsu is ook bekend in andere gebieden, die voor ons soms verrassend kunnen lijken. Zo zet het bedrijf een supercomputer op de vierde plaats in de recente top-500 supercomputers, met zijn K-computer die gebruikt wordt door het Riken-onderzoeksinstituut, een machine van 705.000 kernen die 10,5 Tflops levert. De onderneming heeft ook een volledig aanbod producten en diensten die bedoeld zijn voor de detailhandel, en werkt verder mee aan de ontwikkeling van de Sparc-processor. En dan hebben we het nog niet over de aanwezigheid van Fujitsu op de smartphonemarkt of in de ontwikkeling van de 5G-netwerken (met meer bepaald een ontwikkelingscentrum gevestigd in Groot-Brittannië). Of de ontwikkeling van een teddybeerrobot die bedoeld is om kinderen en ouderen te helpen.

Allemaal technologieën die Fujitsu samenbrengt onder de noemer ‘Human Centric Intelligent Society’, een wereld waarin mensen en objecten hyperconnected zijn, maar waar innovatie ten dienste staat van het individu en zijn onderneming of privéomgeving in het kader van een digitaal ecosysteem.

NIEUW

Maar het forum was de perfecte gelegenheid om enkele nieuwigheden te onthullen. Zo was er het nieuwe Primeflex-gamma van geïntegreerde/geconvergeerde systemen die server, opslag en connectiviteit bundelen, dit alles gekoppeld aan software- en beheerlagen, in het kader van een vooraf getest en vooraf geïntegreerd platform. Er zijn ongeveer twintig configuraties beschikbaar, waaronder PrimeFlex voor SAP Hana, PrimeFlex voor VMware EVO: RAIL en PrimeFlex voor Hadoop.

Daarnaast stelde Fujitsu zijn authenticatieoplossing PalmSecure ID Match voor die steunt op de identificatie van de handpalm, gekoppeld aan een kaart en een pincode, waardoor een authenticatie met 2 factoren mogelijk is. Het aanbod omvat de PalmSecure-sensor, een aanraakscherm, een ARM-processorkaart en een multi-kaartlezer. We merken op dat er geen verbinding met een centrale server nodig is, om te voldoen aan de Europese regelgeving inzake de opslag van persoonlijke gegevens.

Tot slot kondigde de groep ook een Stylistic Q555 tablet met afneembaar scherm aan. Ongeveer twee maanden geleden stelde Fujitsu zijn scale-out opslagsysteem Eternus CD 10000 voor dat gebaseerd is op Ceph, de open source standaard voor opslagbeheer, waarmee naar verwachting capaciteiten van 56 PB met 224 nodes mogelijk worden, en Fujitsu spreekt zelfs al van een exabyte en zelfs onbeperkte opslag. Tenslotte heeft Fujitsu onlangs een partnerschap gesloten met de Europese start-up Midokura voor software-defined networks, ook in de wereld van open source.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content