Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zoals eigenlijk te verwachten viel, stond de EMC World conferentie dit jaar voor een groot stuk in het teken van de nakende fusie. Dell Technologies wordt de nieuwe naam. De enterprise business afdeling zal ‘Dell EMC’ gaan heten.

“Al sinds oktober vorig jaar keek ik er naar uit om hier op het podium te staan”, stak Michael Dell van wal tijdens zijn keynote op de EMC World conferentie in Las Vegas. Het bedrijf van Michael Dell kocht vorig jaar de opslagspecialist EMC voor 67 miljard dollar : meteen een van de grootste deals in de tech-industrie waardoor de mastodont zo’n 90 miljard dollar waard is.

Officieel is de fusie trouwens nog niet rond, maar de kans dat de deal alsnog afspringt is bijzonder klein. “De integratie zit alvast on track, en er moeten enkel in enkele landen nog de nodige goedkeuringen gegeven worden”, zei Michael Dell die meteen de nieuwe naam voor het fusiebedrijf onthulde : Dell Technologies. “Ik hou wel van die familienaam”, grapte de flamboyante ondernemer. Onder Dell Technologies vallen de aparte merken Dell, Dell EMC, VMware, Pivotal, SecureWorks, RSA en Virtustream. Michael Dell zegt met EMC een groot ‘next-generation technology’ bedrijf te creëren met veel mogelijkheden. Dell en EMC zijn complementair en leiders in storage, servers, hybrid cloud, hyperconverged en andere infrastructuuroplossingen aldus Michael Dell. “We hebben een sterke positie in mid-market en we zijn leider in 21 verschillende Gartner Magic Quadrants”, aldus Dell in zijn keynote.

EMC en Dell hebben dezelfde cultuur volgens Michael Dell, zoals een sterke klantgerichtheid met focus op een open infrastructuur die applicaties en de business van klanten ondersteunen. De nieuwe combinatie zal ook sterk blijven investeren in r&d, aldus Michael Dell.

DELL EMC

De enterprise business afdeling zal ‘Dell EMC’ heten, en dus onder Dell Technologies vallen. Dell EMC, “want beide bedrijven brengen een zelfde grootorde aan oplossingen en producten binnen”, zegt David Goulden (ceo van EMC Information Infrastructure). “Bovendien zijn het twee sterke merken in de zakelijke omgeving, dus willen we beide namen zeker behouden en blijven uitspelen”, aldus Goulden die de enterprise business afdeling gaat leiden. Hieronder vallen dus alle servers, storage en networking en converged infrastructure producten.

Eind 2016 wordt de overname van EMC door Michael en enkele investeerders afgerond. Joe Tucci, huidig ceo van EMC, onderbouwde tijdens EMC World dat door de overname een bedrijf ontstaat dat samen met partners klanten voorziet van een breed aantal oplossingen in de digitale revolutie die nu plaatsvindt. Die wordt veroorzaakt door de sterke groei van slimme devices en Internet of Things (IoT) die veel waardevolle data creëren. Hierdoor worden nieuwe en betere producten ontwikkeld, aldus Tucci.

Tucci, die eind 2016 met pensioen gaat, bedankte zijn klanten en partners. “Het was een mooie tijd. De beste jaren komen voor EMC en Dell gaan nog komen.” Waarna hij een staande ovatie kreeg van de tot de nok gevulde zaal.

MODERNISERING VAN HET DATACENTER

Uiteraard worden op een conferentie van deze schaal ook de nodige nieuwe producten en diensten voorgesteld. Die kaderen allemaal in de modernisering van het datacenter. Die modernisering is volgens EMC broodnodig als scharnierpunt voor digitale transformatieprojecten.

“It heeft het niet gemakkelijk”, vertelt Jeremy Burton (director products bij EMC). “Ze moeten de traditionele business-applicaties zo efficiënt en goedkoop mogelijk blijven draaien. Maar anderzijds moet het uitgespaarde geld besteed worden aan het opzetten van een nieuwe architectuur.” Modernisering van de it-infrastructuur is volgens EMC daarom aan de orde.

De nieuwe release 3.0 van de ViPR Controller is ontworpen om klanten te helpen te transformeren naar een modern datacenter en helpt bij het overbruggen van traditionele en cloud-omgevingen. De nieuwe EMC Unity-familie is dan weer een all-flash storage array bedoeld voor kleine en middelgrote it-projecten. Met Virtustream Storage Cloud stelt EMC een nieuw cloud storage platform op enterprise-niveau voor. Dat cloudplatform klikt in de EMC-storageproducten. EMC kocht Virtustream vorig jaar voor zo’n 1,2 miljard dollar.

Een andere aankondiging is de lancering van het cloudgebaseerde service-dashboard MyService360. Dat is gratis beschikbaar voor klanten die zijn geregistreerd bij EMC Online Support. De oplossing geeft inzicht in de status van de gehele datacenter-omgeving van een klant. Enterprise Copy Data Management is dan weer een manier voor EMC-klanten om de groei aan data aan te pakken en de kosten voor het opslaan en beheren van meerdere kopieën van dezelfde data te reduceren.

‘MODERNIZE’

“Elke bedrijfsleider, in elke industrie, kampt met het dilemma van enerzijds zijn traditionele it-infrastructuur te ondersteunen en te laten groeien en anderzijds tegelijkertijd het datacenter te moderniseren om de ontwikkeling van apps mogelijk te maken. De producten en diensten die we nu aankondigen, helpen de klant bij het bouwen van een modern datacenter om succesvol te zijn als digitale organisatie”, zo vat David Goulden, ceo van EMC Information Infrastructure het samen.

“Een beetje zoals hoe Gartner het over Bimodal it heeft”, voegt Jeremy Burton nog toe, “maar soms is de tweede lijn niet meer bij it zelf maar bij de business lines te vinden.” De nieuwe producten zijn volgens Burton overigens ook een bewijs dat de innovatiemotor bij EMC niet stilgevallen is na de overname, zoals sommige analisten vreesden.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content