Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Gartner publiceerde zopas zijn top-5 van ‘cool’ storage vendors voor 2013. Lezers van Data News konden al kennismaken met de meesten van hen.

Elk jaar publiceert Gartner een lijst met leveranciers van opslagoplossingen die producten aanbieden met originele functies en/of waarmee bedrijven hun opslagkosten kunnen doen dalen, zowel op het vlak van opslagcapaciteit als van operationeel beheer.

Pure Storage

Dit bedrijf kwam al aan bod in een artikel in Data News nr. 9 van 2012. Pure Storage verkoopt een online opslagarchitectuur op basis van flash ssd (mlc-technologie) met deduplicatie en compressie in appliancevorm. Het bedrijf biedt misschien niet de meest performante en/of meest omvangrijke opslag aan, maar onderscheidt zich door zijn software en zijn distributiemodel door te steunen op resellers met een meerwaarde. Zijn architectuur is bijzonder geschikt voor omgevingen zoals vdi (desktopvirtualisatie), front-end webindexatie, oltp- databases, data warehouses en rekenintensieve applicaties.

Ctera Networks

We stelden dit bedrijf al voor in Data News nr. 10 van 2012. Deze leverancier biedt een cloud storage gateway en infrastructuurproducten om datacenters en dochterondernemingen/ kantoren te verbinden met private of publieke clouds. Het aanbod richt zich tot kmo’s, grote bedrijven en service providers. Het maakt het delen en synchroniseren van bestanden mogelijk, maar ook de back-up en opslag van primaire gegevens op een geoptimaliseerd hardwareplatform om de gegevens door te sluizen naar private en publieke cloudomgevingen. Het product is interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar betaalbare unified storage tussen private en publieke clouds.

Delphix

Het aanbod van Delphix werd uitgebreid besproken in Data News nr. 11 van 2012. Zijn softwareplatform Agile Data Platform versnelt de exploitatie en het testen van productiedatabases, dit alles gekoppeld aan reporting- en analytische tools en aan een oplossing om de gegevens uiterst snel op te frissen dankzij compressie- en deduplicatiesoftware. Deze virtualisatieoplossing voor DB doet het aantal fysieke kopieën van een database dalen, wat de opslagcapaciteit optimaliseert en het energieverbruik beperkt. Het product wordt geïnstalleerd als een virtuele appliance zonder enige agent, bevindt zich in out-of-band en kan eventueel een ip-replicatie naar een andere Delphix-instantie genereren.

Scality

Later dit jaar zullen we een portret schetsen van Scality. Het bedrijf heeft een softwaregebaseerd opslagplatform uitgewerkt van het type scale-out dat een nagenoeg onbeperkte schaalbaarheid biedt (met een vrijwel lineaire toename van de prestaties), maar ook een hoge beschikbaarheid en gegevensbescherming aan een voordelige kostprijs. Oorspronkelijk was Scality gespecialiseerd in object storage, maar het bedrijf wil een geïntegreerde block/file-oplossing aanbieden voor bedrijfsworkloads met hoge prestaties. We merken op dat Scality een neutrale aanpak hanteert en de api van heel wat producenten ondersteunt. De onderneming concurreert met leveranciers van object storage (waaronder het Belgische Amplidata), maar ook van unified storage zoals EMC en NetApp.

Panzura

Met de architectuur van Panzura kan een privénetwerk gemaakt worden dat gekoppeld is aan een publieke cloud. Het gaat om virtuele en fysieke appliances als NAS met integratie van ssd- en hdd-schijven voor de lokale opslagcache van de meest gebruikte gegevens, terwijl minder vaak geraadpleegde gegevens naar de private of publieke cloud worden overgebracht. Een geïntegreerde file-lockingtechniek in een globale domeinnaam zorgt voor de samenhang van de gegevens tussen de verschillende sites en biedt een grotere schaalbaarheid dan DFS van Microsoft. De oplossing kan ook worden gebruikt voor back-ups en archivering in cloud.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content