Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het consultancybureau Accenture heeft op initiatief van de Belgische Federatie van de Kamers van Koophandel een systeem voorgesteld waarmee paspoortcontroles grotendeels automatisch kunnen verlopen.

Net zoals banken het wachten in de rij drastisch teruggedrongen hebben met hun elektronische terminals, kunnen douaneautoriteiten vertrek- en aankomstprocedures efficiënter laten verlopen met behulp van biometrische en geautomatiseerde technologieën.

Via het Automated Border Clearance (ABC)-systeem van Accenture bijvoorbeeld -dat al gebruikt wordt in de luchthaven van Stansted- kunnen reizigers zelf hun e-paspoort (met ingebouwde chip) scannen, waarna de data geanalyseerd wordt, eventueel gecombineerd met gezichtsherkenning en een controle van de vingerafdrukken.

“Een dergelijk systeem staat of valt natuurlijk met de informatie en de identiteitsgegevens die overheden vrijgeven over hun burgers, en met het op elkaar afstemmen van de verschillende databanken”, beseft Cyrille Bataller van Accenture. “Maar als individuen gezocht worden door de politie in hun land van herkomst, kunnen ze er dankzij dit mechanisme wel uitgehaald worden.”

Volgens directeur border management Ger Daly van Accenture verlopen paspoortcontroles langs de geautomatiseerde ABC-poorten vier keer sneller dan de controles die uitgevoerd worden door deze of gene douanier. Bovendien zou het elektronische systeem ook betrouwbaarder zijn dan de traditionele controles.

In eerste instantie worden de veiligheidsfeatures op de fotopagina van het e-paspoort gecontroleerd (die verschillen van land tot land), om na te gaan of er niet gesjoemeld werd met het document. Daarna wordt de chip gelezen, waarin biometrische gegevens zitten opgeslagen (zoals de foto van de persoon in kwestie, en in de meest recente paspoorten ook de vingerafdrukken).

Terwijl het systeem de authenticiteit controleert, maakt de ingebouwde camera een foto van het aangezicht, en wordt er een vergelijking gemaakt tussen de beeltenis op de chip en de pas geschoten foto. Klopt de matching niet, dan blokkeert de toegangspoort en verwijst het systeem de reiziger door naar een douanier van vlees en bloed. Het hele proces duurt niet langer dan vijf seconden.

Voor het ABC-systeem moeten verschillende hard- en softwaretools geïntegreerd worden. Niet alleen camera’s, paspoortlezers en geautomatiseerde toegangspoorten, maar ook programma’s die de authenticiteit van de paspoorten verifiëren en applicaties die checken of de foto’s overeenkomen. Accenture werkt daarvoor samen met onder meer het Belgische Automatic Systems (toegangspoort), 3M Rochford Thomp-son (paspoortlezer) en met Cognitec (voor de gezichtsherkenning).

De consultant is al gaan aankloppen bij de Belgische autoriteiten, maar tot nu toe zijn er nog geen concrete plannen om automated border clearance ook bij ons in te voeren. In Finland, Duitsland, Frankrijk en Nederland (Schiphol) wordt het systeem intussen al getest.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content