Consumenten houden van netbooks, maar Apple en Microsoft haten ze. Misschien kan Google daarvan profiteren. Dankzij de goedkope en compacte netbooks stortte de laptopmarkt dit jaar niet compleet in elkaar. Tenminste niet in volume. De omzetcijfers ogen minder positief. Goedkopere netbooks halen de gemiddelde verkoopprijs in de laptopmarkt naar omlaag. Dat leidt tot lagere omzetcijfers. Bovendien zet het druk op de prijzen van gewone laptops, zoals ik hier al eerder schreef. In de chipmarkt, die door Intel wordt gedomineerd, zien we hetzelfde. Het aantal verscheepte chips stijgt opnieuw, maar bijna 36 procent van die groei is te danken aan mobiele processoren, vooral de Intel Atom, die bedoeld is voor netbooks. Intel introduceert begin volgend jaar trouwens een krachtigere en nog energiezuinigere versie van de Atom. Dat de netbook een crisisfenomeen is, mogen we dus betwijfelen. Ook als het opnieuw wat beter zal gaan met de economie, blijven goedkope laptops populair.

Dat is sneu voor Apple en Microsoft, maar wellicht goed nieuws voor Google. Apple en Microsoft leven grotendeels van hun erg dure besturingssystemen. Maar voor netbooks moeten ze daar goedkope, gestripte versies van uitbrengen. En daar valt bijna even weinig mee te verdienen als met gratis Linux-distributies, die overigens ook perfect draaien op laptops. Maar consumenten willen hun Windows of hun Mac OS niet opgeven. Liefst draaien ze dan ook nog de compleetste versies. In de praktijk pakt dat natuurlijk anders uit. Een netbook met een topversie van Windows 7 kun je niet op de markt brengen voor 399 euro, het typische prijspunt voor netbooks. Dan blijft er immers helemaal geen marge over voor de hardwareleverancier. Maar de consument wil geen Linux op zijn netbook, dus het moet Windows zijn.

Of Mac OS. De aandachtige lezer zal opmerken dat Apple zich angstvallig afzijdig houdt van de netbookmarkt. Daar is immers geen geld te verdienen. Het betekent echter niet dat Mac-adepten niet graag een goedkopere laptop met hun favoriete besturingssysteem willen. Als Apple ze niet verkoopt, dan bouwen we ze maar zelf, denken velen. Op het internet vind je allerlei sites met gedetailleerde instructies hoe je Mac OS kunt draaien op Atom-hardware. ‘Hacintoshes’ zijn zeer populair. Apple stak er onlangs een technisch stokje voor. Mac OS X Snow Leopard update 10.6.2 van begin november ondersteunt niet langer de Intel Atom. Als je de update installeert, functioneert je Hackintosh niet meer.

Microsoft op zijn beurt stripte de gehypte netbookversie van Windows 7 zodanig dat die eigenlijk minder bruikbaar is dan Windows XP dat tot voor kort het uitverkoren besturingssysteem was voor netbooks. De Starter Edition ondersteunt maar een monitor (vergeet presentaties), kan geen dvd’s afspelen en je kunt er je desktop niet mee personaliseren. Als troostprijs kan je de netbookversie wel op een usb-stick kopen, mocht je je bestaande XP-draaiende netbook willen upgraden. Mijn advies: doe dat niet.

Wie weet kan Google profiteren van al die koudwatervrees. Het eveneens erg gehypte Chrome OS zit eraan te komen. Google’s besturingssysteem zal in de eerste plaats goed draaien op netbooks, omdat er nog heel wat werk aan de winkel is op het gebied van drivers. De eerste versie van Chrome is misschien al beschikbaar tegen dat u dit leest. Maar in de tweede helft van 2010 zullen er in elk geval netbooks op de markt komen met dit nieuwe besturingssysteem. Het valt nog te bezien of consumenten die Linux niet willen op hun netbooks, wel zullen zwichten voor Chrome. Maar kijk wat er in de smartphonemarkt is gebeurd: Android lijkt daar ook een succes te worden. Dus als Google het voor smartphones kan, waarom dan niet voor netbooks? Apple en Microsoft doen er met hun misplaatste zuinigheid immers alles aan om dat mogelijk te maken.

JOZEF SCHILDERMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content