Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Gentse bedrijf Itineris, gespecialiseerd in softwareoplossingen gebaseerd op Microsoft Dynamics AX en diensten voor de nutssector, heeft het Amerikaanse Crimson Oak overgenomen. Een eerste stap in een internationale groeistrategie.

Ongeveer een half jaar geleden pompten ceo Edgard Vermeersch en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV 4,5 miljoen euro in Itineris om het bedrijf verder te doen groeien. De overname van Crimson Oak Consulting is daarvan een eerste belangrijke resultaat. Het Amerikaanse bedrijf, gevestigd in Georgia, levert al 15 jaar lang consulting in de nutssector. Bij het bedrijf werken 60 mensen, voortaan onder de bedrijfsnaam Itineris. “Zij moeten nu vooral onze Umax-software gaan vermarkten: de verticale laag die we bovenop Microsoft Dynamics AX ontwikkeld hebben”, zegt international business director Lieven De Jonge. Umax is de nieuwe naam van ‘Itineris Utility Solutions’.

Dynamische markten gezocht

Financiële details over de overname werden niet meegedeeld, behalve dan dat een deel cash betaald werd, en een deel via aandelen. Crimson Oak draaide een omzet van 8,1 miljoen dollar. Ceo Edgard Vermeersch liet wel uitschijnen dat het opgehaalde investeringsgeld ondertussen danig geslonken is. Tegen de zomer volgt daarom mogelijk al een nieuwe kapitaalinjectie, aldus Vermeersch. Het bedrijf verwacht in de komende maanden nog een overname te kunnen aankondigen, waarmee het opnieuw een ander land bestrijkt. “Landen waarin we willen neerstrijken moeten in de eerste plaats een dynamische energiemarkt hebben zoals in Noord-Amerika of in Nederland”, zegt Vermeersch. Itineris haalt overigens zo’n 60 % van zijn omzet uit de Nederlandse markt. Grote klanten zijn er onder meer Eneco, Delta en ook Electrabel. Andere belangrijke Europese klanten zijn E-On, SPE en EDF. In België staat Itineris sterk in waterbedrijven. Zowel de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) als AMW zijn klant bij Itineris voor het volledige klantenbeheer en de facturatie. PIDPA en TMVW nog niet: “Zij werken met SAP, wat onze rechtstreekse concurrent is. Ook Oracle bekampen we”, aldus Vermeersch.

Waarom Noord-Amerika?

Dankzij de overname van Crimson Oak heeft Itineris nu klanten (nutsbedrijven dus) in onder meer Texas, Atlanta, Seattle en Georgia. Maar waarom nu naar Noord-Amerika trekken? “In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken is de energiemarkt er erg versnipperd”, zegt Vermeersch: “Naast 5 à 6 grote spelers heb je er een enorm ‘mid market’ segment waar wij vooral op mikken. Bovendien is er veel meer sprake van een eengemaakte markt vergeleken met Europa.”

“Wat ook meespeelt zijn de relance-plannen van Obama. Onder meer in de energiemarkt wordt fors geïnvesteerd. Vergeet niet dat ze enkele belangrijke pannes gehad hebben die hun op oude infrastructuur gewezen heeft. Heel wat nutsbedrijven werken met oplossingen die makkelijk 15 à 30 jaar oud zijn, dus er is heel wat potentieel!”, aldus Vermeersch.

Stevige groeiambities

Ondertussen heeft Itineris stevige groeiambities. “We willen met 30 à 40 % groeien per jaar, een mix van organisch en acquisities. Naast directe sales, doet het bedrijf daarom ook beroep op systeemintegratoren Telvent en Capgemini. Capgemini positioneert het Umax-product als een alternatief voor SAP- en Oracle-oplossingen. Telvent heeft voornamelijk in de Verenigde Staten een grote ‘footprint’, en werd in 2011 overgenomen door Schneider Electric.

Om de groei te begeleiden is Itineris op zoek naar 45 extra werkkrachten. “Ik schat dat we vorig jaar 10 à 20 % omzet laten liggen hebben omdat we de mensen niet gevonden hebben”, zegt Vermeersch daarover zelfs.

Vorig jaar draaide Itineris een omzet van ongeveer 15 miljoen euro. Dit jaar wil het bedrijf verdubbelen tot 30 miljoen euro. “Crimson Oak zal daarin al geconsolideerd zijn, ter waarde van ongeveer 6 miljoen euro”, aldus nog de ceo.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content