We testen vier populaire back-up-oplossingen voor Google Apps for Business. Ditmaal komen SysCloud en Spanning aan bod. De testen van Backupify en CloudAlly las u in het vorig nummer en vindt u ook in ons online archief.

SYSCLOUD GOOGLE APPS BACKUP

Het Amerikaanse bedrijf SysCloud werd in 2010 opgericht en biedt back-up- en migratiediensten aan voor Google Apps for Business. De back-updienst bestaat zowel in een saas-versie als in een ‘on-premise’-dienst. De software is dezelfde, maar als u de software zelf installeert kunt u uw back-ups uiteraard op uw eigen servers bewaren. SysCloud draait dan op een Microsoft Windows Server 2008 met SQLite of Microsoft SQL Server 2008 R2/2012. Voor de door ons geteste saas-versie gebruikt SysCloud zoals alle andere in deze test de Amerikaanse datacenters van Amazon AWS S3. U kunt niet kiezen voor Europese datacenters en het bedrijf heeft ook geen US-EU Safe Harbor Framework-certificatie (meer informatie op tinyurl.com/bqz57g3). Service level agreement en beveiliging zijn gebaseerd op het aanbod van Amazon. Het bedrijf biedt overigens wel 24/7 support per chat, telefoon en e-mail. U betaalt per gebruiker of per domein, naargelang wat het voordeligste uitkomt. De probeerversie werkt overigens 31 dagen en niet 14 dagen zoals bij de andere geteste diensten. Maar ze is wel beperkt tot maximaal 10 gebruikers.

PRAKTIJK

Standaard wordt de spamfolder niet geback-upt, al kunt u dat wel aanvinken. De prullenbak wordt standaard wel geback-upt, maar kunt u uitschakelen. Andere Google Apps-labels kunt u niet uitschakelen. Zodra u deze en andere initiële instellingen achter de rug hebt, begint de back-up. U kunt de voortgang direct bekijken in het Archives-menu. Indien u dit aanvinkt, stuurt SysCloud u elke dag een samenvattende e-mail van het back-upproces. De interface is kleurrijk en erg overzichtelijk. Het dashboard toont de back-upstatus, een overzicht van de gebruikers en van de opslag per type in de vorm van kleurrijke taartdiagrammen. Daaronder staat een even kleurrijk overzicht van de dagelijkse back-ups in de vorm van staafdiagrammen. U kunt per gebruiker kiezen welke diensten wel en niet geback-upt worden. Via het Archives-menu herstelt of exporteert u individuele items. Volledige accounts herstelt of exporteert u via het Restore-menu. Dat kan ook naar een andere account dan de originele. Bent u op zoek naar een of meer individuele items om te herstellen of te exporteren dan kunt u door de inhoud van de accounts bladeren of erin zoeken. Eerder gebruikte zoekopdrachten blijven staan en kunt u achteraf hergebruiken. Een nadeeltje is wel dat de zoekopdrachten chronologisch worden getoond van oud naar nieuw en dat u die lijst niet anders kunt ordenen. U kunt wel het aantal records dat op één pagina wordt getoond verhogen van 10 tot maximaal 100.

OORDEEL

De beheerinterface van SysCloud is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De werking en prestaties zijn vergelijkbaar met die van Backupify, maar de mogelijkheden en beveiliging blijven iets achter bij die van de concurrent.

PRODUCTINFO

PRODUCT: SYSCLOUD, WWW.SYSCLOUD.COM

PRIJS: CA. €22,20/GEBRUIKER/JAAR OF CA. 588/DOMEIN/MAAND

PRESTATIESCORE: 75/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 81/100

SPANNING BACKUP FOR GOOGLE APPS

Het Texaanse bedrijf Spanning Cloud Apps werd opgericht in 2010 en biedt SaaS-backup aan voor Google Apps. Begin 2014 zal het ook een gelijkaardige back-uplossing voor Salesforce.com uitrollen. De door ons geteste Google-versie kost $40 per maand en per account. De dienst is beschikbaar voor persoonlijke Google Apps accounts en voor Business accounts, zonder beperking van het aantal gebruikers. Maar er is geen korting voor meerdere gebruikers, noch is een betaling per domein mogelijk. U kunt Spanning wel 14 dagen lang gratis uitproberen. Deze dienst is net zoals het in vorig nummer geteste Backupify AICPA SSAE-16/SOC2 gecertifieerd. Dit garandeert dat bepaalde standaarden inzake beveiliging, beschikbaarheid, integriteit, confidentialiteit en privacy worden gehaald (zie tinyurl.com/pp5nty8). Data worden opgeslagen op de Amerikaanse datacenters van Amazon AWS S3 en met een 256-bit aes-sleutel geëncrypteerd. Verbindingen van en naar Spanning Backup gebeuren over 128-bit versleutelde ssl-verbindingen. Hoewel u geen Europees datacentrum kunt kiezen, heeft Spanning net zoals Backupify wel een US-EU Safe Harbor Framework-certificatie (meer informatie op tinyurl.com/bqz57g3). (Amazon AWS S3 heeft uiteraard zelf ook deze en andere certificaten, maar we geven alleen extra punten voor certificaten die de geteste back-updienst in eigen naam verkregen hebben.)

PRAKTIJK

Het webbeheer is eenvoudig, met een menubalk links van het scherm en een zoekinterface rechts bovenaan waarmee de beheerder de accounts van individuele gebruikers kan openen. In de Accounts-pagina krijgt u een kleurrijk overzicht van wie in het domein wel en niet geback-upt wordt. U kiest vrij welke domeingebruikers toegevoegd worden. U kunt die informatie downloaden in csv-formaat. U kunt automatisch licenties toekennen aan nieuwe gebruikers. Daarnaast is het ook mogelijk automatisch licenties te kopen indien het aantal bestaande licenties niet meer volstaat om nieuwe gebruikers toe te voegen aan het back-upproces. Back-ups gebeuren dagelijks volgens het schema van Spanning; u hebt daar geen invloed op en krijgt gewoon een dagelijks overzicht per e-mail van het back-upproces. Individuele gebruikers kunnen echter wel manueel een bijkomende back-up initiëren.

De Status-pagina bevat een overzicht van eventuele problemen in de afgelopen dertig dagen. Groene bolletjes achter elke naam betekenen dat alles in orde is. U kunt op een bolletje klikken voor meer gedetailleerde statusinformatie. De Storage-pagina toont met behulp van staafdiagrammen hoeveel data er per gebruiker geback-upt is. Ook die informatie kunt u in csv-formaat downloaden. Via het Settings-menu kunt u gebruikers al dan niet toelaten om zelf hun back-upinstellingen te wijzigen. Daar kunt u ook bijkomende beheerders toevoegen en de frequentie van statusmails wijzigen. Standaard wordt alles geback-upt maar dat kan de beheerder of kunnen de gebruikers wijzigen. Interessant is dat bepaalde labels (het Google Apps-equivalent van folders) of groepen kunt uitslutien. Op die manier kunt u bijvoorbeeld de spamdirectory overslaan. Informatie herstellen via het Restore-menu kan door dag per dag door de informatie te bladeren, of door te zoeken op onderwerp, label of tijdsbestek. Zijn er meerdere versies van een item geback-upt dan kunt u daarvan een overzicht opvragen en de gewenste versie selecteren. U kunt items herstellen naar een andere account. Herstelde items worden voorzien van een ‘Restored from (datum)’-label. Exports zijn eveneens mogelijk, maar worden niet direct gedownload. U krijgt een e-mail met instructies over hoe het gzip-archief van de export kunt downloaden.

PRODUCTINFO

PRODUCT: SPANNING CLOUD APPS INC., SPANNING.COM

PRIJS: CA. €29,6/GEBRUIKER/JAAR.

PRESTATIESCORE: 69/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 74/100

ALGEMENE CONCLUSIE

Van de vier geteste SaaS-back-up-oplossingen voor Google Apps for Business zet Backupify de beste prestaties neer, gevolgd door SysCloud en vervolgens door Spanning. CloudAlly heeft de minste mogelijkheden van dit viertal. Als we kijken naar de prijskwaliteitverhouding dan haalt Backupify het opnieuw, zodat deze dienst de duidelijke winnaar is van deze tweedelige test. Wilt u mordicus een Europees datacentrum kiezen, dan kan dat helaas alleen bij het functioneel beperkte CloudAlly.

RAADPLEEG DE TABEL OP ONZE WEBSITE VOOR GEDETAILLEERDE PRODUCTINFORMATIE EN UITGEBREIDE TESTCIJFERS: HTTP://DATANE.WS/GAPPSBACKUP

Jozef Schildermans

Partner Content