“Een beetje belabberd voor een start-up”, omschrijft Cees Links, ceo van Green-peak, het voorbije jaar. Het Belgisch-Nederlandse halfgeleiderbedrijf, twee jaar geleden ontstaan uit het Nederlanse Xanadu Wireless en het Belgische Ubiwave, heeft “de adem ingehouden”, zo zegt Links. “En de investeerders met ons, dus dat wijst toch op hun… uithoudingsvermogen.” Reden is uiteraard de crisis, waardoor veel bedrijven investeringsbeslis-singen uitstellen. “Bekijk het zo: wij maken technologie voor een volgende generatie producten. Maar als die wordt uitgesteld, voelen wij dat.”

Die volgende generatie producten bestaat onder meer uit afstandsbedieningen die niet gebaseerd zijn op infrarood, maar op radiocommunicatie. Greenpeak is precies gespecialiseerd in chips voor dergelijke draadloze sensornetwerken. De Greenpeak-chips werken op ‘oogstenergie’ (trillingen, zonne-energie, …). “Radiocommunicatie biedt veel meer mogelijkheden (vb. niet meer ‘mikken’, tweewegscommunicatie, …) dan infrarood. En via onze technoologie is er maar om de 10 jaar een nieuwe batterij nodig. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee.”

Die afstandsbedieningen vormen één onderdeel van de groeimarkt waar Greenpeak het voorbije jaar is op gaan focussen: home automation. Ook schakelaars en thermostaten maken daar deel van uit. “Vergelijk het met een auto, waar je met een druk op de knop allerlei functies kan bedienen”, zegt Links. “Dat zit er ook aan te komen voor huizen en gebouwen. Afstandsbedieningen zijn daarin een basiselement. Wij rekenen nu op de recente standaardisering van dergelijke ‘remote controls’ om onze business te doen groeien. En ook voor alle applicaties die daaraan verbonden worden, kunnen wij dan de chips leveren.” 2010 kan het jaar van de ommekeer worden voor Greenpeak. “Het ergste is achter de rug. We zien de markt op gang komen, maar ze blijft breekbaar”, aldus Links. In elk geval brengen onder meer Philips, Universal Electronics en Mitsumi producten uit met Greenpeak-technologie. “We zijn dus al heel wat opgeschoven in het traject dat een chipbedrijf aflegt: eerst moet onze technologie in een product geïntegreerd worden, vervolgens moet dat product goed verkopen. Dan pas verdienen wij geld.” ‘Duwen tegen een stuk touw’ noemt Links dat. Vorig jaar zocht het bedrijf 10 miljoen euro vers geld. Een ‘Serie B’-ronde in volle crisis, heeft Links die centen gevonden? “We bestaan nog, dus we hebben het voorbije jaar wel wat nieuw geld gekregen van onze investeerders”, klinkt het laconiek. En dan myste-rieus: “Maar binnenkort kan ik daar meer over vertellen…” Wordt dus vervolgd.

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content