De nieuwe storageomgeving van ADMB bezorgde de dienstengroep niet alleen extra capaciteit. Ze nam tegelijk het probleem van de begrensde elektriciteitsvoorziening weg en leverde zowaar een nieuwe commerciële differentiator.

ADMB is een dienstengroep die bedrijven, zelfstandigen en particulieren bijstaat op het vlak van sociale wetgeving en personeelsbeleid. Tot de groep behoren onder meer een sociaal secretariaat, een kinderbijslagfonds, een sociale kas voor zelfstandigen, een rekruterings- en selectiebureau, en een interimkantoor. Alles samen gaat het om ongeveer twintig operationele en ondersteunende entiteiten. De bedrijven van de groep beheren grote hoeveelheden data. Tot voor kort gebeurde dat op een infrastructuur die bestond uit oplossingen van StorageTek en Sun. ADMB had echter de limieten van de omgeving bereikt en wilde graag overstappen op een kader dat meer capaciteit en performantie zou bieden.

Op de hoede

“In 2005 was er de acquisitie van StorageTek door Sun, later volgde de overname van Sun door Oracle”, zegt Koen Van Loo, cio bij ADMB. “Toen onze hardware aan vernieuwing toe was, wilden we in eerste instantie bij Sun blijven. De overname door Oracle deed ons beslissen toch eerst een marktonderzoek te voeren.” ADMB was duidelijk op zijn hoede voor een vendor lock-in door Oracle. Het bedrijf sprak verschillende leveranciers aan, maar uiteindelijk bleek het voorstel van Oracle toch het meest interessante. “De prijs was goed”, zegt Koen Van Loo. “Dat we bij dezelfde leverancier bleven, hield uiteindelijk ook een belangrijk voordeel in. Het liet ons toe de bestaande omgeving snel en zonder onderbreking te migreren.”

Met name dat laatste aspect bleek niet zo evident. “Het ging zonder meer om een zware migratie. Er kwam veel voorbereiding bij kijken.” Oracle installeerde voor ADMB onder meer een demosysteem waarop het bedrijf uitgebreide testen uitvoerde. De eigenlijke implementatie bestond uit nieuwe Fire X4800 servers en een ZFS Storage Appliance van Sun, naast een tape-oplossing van StorageTek. De nieuwe omgeving is goed voor een capaciteit van 30 TB. Koen Van Loo: “Vandaag werken we met vier keer 5 TB operationele data. Er blijft dus meer dan voldoende ruimte voor verdere groei.”

Grote pieken

Belangrijk voor ADMB was verder dat de nieuwe omgeving minder energie zou verbruiken. Het datacenter bevindt zich in een gebouw in het historische centrum van Brugge, waar een uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening niet mogelijk is. “Het verbruik van de nieuwe oplossing ligt veertig procent lager dan voorheen”, zegt Koen Van Loo. “We houden nu weer capaciteit over.” Het grootste voordeel van de nieuwe omgeving schuilt in de toegenomen performantie. “We werken met grote pieken. De loonberekening voor onze klanten, bijvoorbeeld, moet op heel korte tijd gebeuren, op de laatste dag van de maand. Terwijl de batchverwerking van onder meer de doorstortingen aan de RSZ vroeger zowat de hele nacht in beslag nam, gebeurt die nu in nauwelijks een half uur.” Die grotere performantie leidt tot snellere dienstverlening, iets wat het bedrijf in de markt als differentiator uitspeelt.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content