Ict maakt thuiswerken mogelijk en draagt op die manier bij tot een beter milieu. Hoe meer thuiswerkers, hoe meer krachtige internetverbindingen en gigantische datacenters. Die vreten energie. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) zullen datacenters bij ongewijzigd beleid in 2011 verantwoordelijk zijn voor drie procent van het totale Amerikaanse energieverbruik. Dat stemt overeen met een totaal verbruik van meer dan 120 miljard kilowatt uur.

Al die thuiswerkers hebben natuurlijk pc’s, notebooks, lcd-schermen en smartphones nodig. Ook die verbruiken massa’s energie en niet alleen wanneer ze worden gebruikt. Ik schafte me onlangs een energiemeter van Fujitsu-Siemens aan. Uit mijn steekproeven blijkt dat meer dan de helft van de voedingen van notebooks, gsm’s, mp3-spelers en noem maar op ook energie verbruikt zonder dat het apparaat in werking is of zelfs op de voeding is aangesloten. Twintig à 25 Watt sluipverbruik is daarbij geen uitzondering.

Fujitsu-Siemens Computers was een van de eerste ict-bedrijven die de nadruk legden op groene ict. Ongeveer 75 procent van de professionele pc’s die het bedrijf verkoopt, is naar eigen zeggen ‘groen’. Ook bij de productie en de recyclage wordt gekeken naar de milieubelasting. Steeds meer ict-bedrijven volgen het voorbeeld van Fujitsu-Siemens. In een recent persbericht pleit het bedrijf voor een uniform milieuzegel dat rekening houdt met de volledige levenscyclus van het product. Op die manier kunnen bedrijven, aldus Fujitsu-Siemens, ‘geen misleidende beweringen over milieuvriendelijkheid’ doen. De media moeten een grote rol spelen en de ‘zwarte schapen met de vinger wijzen’. Dat zijn bedrijven ‘die beweren dat ze groene producten verkopen terwijl hun productie en ontwikkeling allesbehalve milieuvriendelijk zijn’.

Allemaal heel nobel, maar welke ict-journalist bezit voldoende expertise om de milieuvriendelijkheid van een apparaat écht te kunnen beoordelen? Ik in elk geval niet, ondanks het feit dat ik mijn journalistieke carrière begon als milieujournalist. Milieulabels en kritische journalistiek volstaan niet om de ict-sector echt groen te maken. Zelfs de goede wil van sommige ict-bedrijven volstaat niet. Particulieren en bedrijven investeren pas echt in groen als het ze geld bespaart. Volgens Fujitsu-Siemens kunnen bedrijven 15.000 euro per jaar besparen per duizend energie-efficiënte pc’s. Van dat soort doorslaggevende argumenten moeten we er meer hebben. Dat de EU vanaf dit jaar significante energiebesparingen oplegt aan elektronische consumentenproducten helpt eveneens.

Ook Fujitsu-Siemens kan nog beter. De voeding van een recente Esprimo Mobile D9500 laptop verbruikt 23 Watt zonder dat er iets is op aangesloten.

Jozef Schildermans is journalist en hoofd van het Data Testlab, een onafhankelijk lab voor het testen van bedrijfsgerichte hard- en software. www.villapc.be

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content