Je zou verwachten dat het optimisme van Intellect Technologies LLC aan diggelen zou liggen door de economische implosie van Oekraïne en de ‘koude’-oorlogsituatie van dat land met Rusland. Niet dus, wel integendeel. Het Belgisch-Oekraïense bedrijf uit de buurt van Kiev heeft rustig verder gewerkt aan de uitbouw van zijn diensten- en productaanbod, en timmert nu zelfs stevig aan een geografische groei (lees: Rusland). Dirk Avau en Hanna Zubko, respectievelijk de Belgische en Oekraïense co-eigenaars, zijn dan ook bijzonder conservatief te werk gegaan. Geen leningen of schulden etc, maar eigen middelen voor de groei en geen afdankingen, wordt opgemerkt. Het eigen IntellectLink product voor communicatie in het bancaire Swift-systeem en het bijhorende IntellectFramework hebben stevig voet aan grond in de bankwereld. Ook werd al een Swift ‘Lite’ instapproduct ontwikkeld. “De problemen in de bankwereld maken onze technologie precies van groot belang voor de banken, omdat we hun kosten omlaag halen en de operationele efficiëntie verhogen,” aldus Hanna Zubko. Dat is meteen ook de verantwoording waarom Intellect Technologies uitpakt met IntellectAutomotive, een erp/crm-pakket voor autoverdelers in in België (en West-Europa).

Bovenal heeft het bedrijf zijn dienstenpakket verder uitgebouwd. Dat is bestemd voor bedrijven uit België of andere West-Europese landen die activiteiten in Oekraïne (en Rusland, of de ex-Sovjetrepublieken verenigd in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten) willen starten of uitbouwen. Intellect Technologies is daarom uitgegroeid tot de IntellectGroup, die zijn klanten zowel lokale ontwikkelaars kan bieden, als opleidingsruimte- en diensten, adviezen bij het opzetten van bedrijven (wettelijke verplichtingen, boekhoudkundig etc), een ‘incubator’-ruimte, tot zelfs logies. Ook kan een samenwerking met het recent in Lviv gestarte Luxemburgse Skelia worden voorzien. En met Ivox-U-kraine biedt de IntellectGroup daarenboven een online marktonderzoeksdienst, gemodelleerd op Ivox België. Voor dat alles fungeert de Intellect EU bvba als aanspreekpunt hier in België, en samen vormt het in wezen een ‘one stop service’-organisatie.

Veeleer dan te lijden onder de crisis, stelt Hanna Zubko dat die crisis “het onderscheid duidelijk maakt tussen wie echt goed werk levert en wie maar raak kletst.” Meer nog, die crisis biedt kansen, aangezien “de grote bedrijven mensen moeten ontslaan, zoals een West-Europese bank die een team van 60 ervaren mensen op straat zette,” merkt Dirk Avau op. Kortom, “we verwelkomen projecten,” voegt hij er met de glimlach aan toe.

[GK]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content