Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Halfgeleiderproducent Atheros werkt aan een chip die een gsm kan omvormen tot een ‘ad hoc’ wifi-basisstation.

Op de afgelopen Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas gaf Atheros een opgemerkte technologische demo. Daarin toonde de producent een prototype van een chip voor mobiele telefoons, die de gsm kan omvormen tot een wifi-accesspoint. De nieuwe chip zal volgens woordvoerder Greg Wood gebaseerd zijn op het design van de AR6002. Deze reeds bestaande chip zorgt onder meer voor energiezuinige wlan-voorziening in moderne smartphones.

Tot vier gebruikers

Wat de chip in essentie zal doen, is de ingebouwde wifi-functionaliteit van de gsm koppelen aan het mobiele datanetwerk van een provider. Wanneer een gebruiker de functie inschakelt, wordt de gsm een ‘ad hoc’ draadloos toegangspunt dat net zo functioneert als de traditionele wireless access points. Atheros belooft dat tot vier pc’s op die manier draadloos verbinding kunnen maken met de gsm, en zo surfen tegen de snelheid die het mobiele datanetwerk ondersteunt. In het ideale geval van HSDPA kan dat al met snelheden die een traditionele dsl-verbinding evenaren. Ook het WPA2 (Wi-Fi Protected Access) protocol om de draadloze verbinding te beveiligen, zou ondersteund worden. Meer details kon Atheros nog niet kwijt, al zou er later dit jaar al een eerste gsm uitkomen die uitgerust is met de nieuwe chip. De producent van halfgeleiders maakt zich zelfs sterk dat deze technologie uiteindelijk een officiële standaard zal worden.

Niet helemaal nieuw

Overigens is het idee om een gsm om te vormen tot een hotspot niet helemaal nieuw. Wie bijvoorbeeld een Nokia N95 of N82 heeft, kan nu al software op de smartphone installeren die net hetzelfde doet. JoikuSpot – zoals het programma heet – heeft wel één belangrijk nadeel: het zuigt net niet letterlijk de batterij leeg. Precies dat punt maakt de aankondiging van Atheros belangrijk, want hun bestaande wlan-chips focussen nu al sterk op het minimaliseren van het stroomverbruik.

Op de CES-beurs demonstreerde ook Novatel Wireless overigens een product met haast dezelfde functionaliteit. Het verschil is echter dat hun ‘MiFi’ een apart device is, ter grootte van een kredietkaart. Het toestel wordt gevoed met batterijen en kan zo’n vier uur lang een ‘mobile broadband’ verbinding delen met maximaal vijf simultane gebruikers. Het apparaatje werkt met een op Linux gebaseerd besturingssysteem en zou zelfs third party-applicaties kunnen hosten. Novatel Wireless denkt de MiFi ergens in de eerste helft van dit jaar te kunnen uitbrengen.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content