Danielle Jacobs Danielle Jacobs is CEO van BELTUG  

Toen men begon te spreken over de integratie van spraak en data over één netwerk hoorde ik vaak bij telefoniemensen “de telefoon moet altijd werken. Die van de datawereld snappen nog niet goed wat dat betekent.” Dat is nu wel anders. Cloud, document sharing, video, meetings, enz.: het netwerk moet altijd beschikbaar zijn. De impact van zowel telefonie als datacommunicatie is hoger dan ooit.

Nieuwe uitdagingen

De communicatiemiddelen dragen in belangrijke mate bij tot de organisatie van een onderneming. Maar bedrijven gaan er heel verschillend mee om. In unified communications (uc) bijvoorbeeld, zijn er veel bedrijven die helemaal geen plannen hebben, anderen zitten in een pilootfase, nog anderen integreren uc in hun bedrijfsprocessen. Ook niet-ict-aspecten houden ondernemingen bezig: welke opleiding en info voorzien naar de werknemers, hoe bijvoorbeeld de weerstand bij werknemers tegen chatten wegnemen en hoe verschillende generaties laten samenwerken, die zo anders omgaan met communicatiemiddelen?

De bedrijfsgegevens staan op verschillende plaatsen: op eigen servers maar ook in de private of publieke cloud, waarbij privéapplicaties zoals Dropbox door werknemers niet geschuwd worden. Maar, ze moeten overal en altijd beschikbaar zijn, met respect van privacy en intellectuele eigendomsrechten, en verregaande eisen op vlak van security. Een hele klus.

Nood aan stimulerende overheidsbeslissingen

Duidelijke en billijke reglementeringen vanwege fiscus en rsz inzake het privégebruik van tablet, gsm en smartphone zijn echt nodig. De beslissing van juni om de tablet gelijk te schakelen met een pc is contraproductief.

Over drie jaar gespreid heeft de werknemer een ‘voordeel alle aard’ van € 540, en dat terwijl de prijzen van tablets sterk dalen, en ruwweg variëren tussen € 250 en € 750. Of: het ‘voordeel alle aard’ is vaak hoger dan de kost van een nieuwe tablet, en dat alleen om dat ding van de werkgever privé te mogen gebruiken.

En heb je verschillende toestellen van je werkgever, dan worden de ‘voordelen alle aard’ ook nog eens samengeteld, terwijl je je privémail toch maar één keer op één toestel gaat lezen of je Facebookstatus maar op één toestel tegelijk gaat aanpassen.

Werknemers worden daardoor in een oncomfortabele situatie gebracht, wat tot frustraties leidt, zowel in kleine als grote organisaties.

De overheid kan en moet daarin stimulerend optreden. Dat is niet zo moeilijk: bedrijven zoeken administratieve eenvoud, er is dus een gemeenschappelijk belang. Zeker nu ict-managers nog moeilijk kunnen weerstaan aan de druk om werknemers vrij te laten in hun toestelkeuze.

Brussel en mobiele communicatie: alleen maar onbegrip

Met LTE komt er échte mobiele breedband. Nu zijn we nog in de kip-en-ei-situatie. In België begint de uitrol van de netwerken pas en het is nog niet duidelijk wanneer bedrijven op een voldoende grote schaal 4G-toestellen gaan inzetten. Zeker is wel dat de verlaagde stralingsnorm in Brussel de uitrol van LTE sterkt bemoeilijkt en vertraagt. En met de huidige mobiele netwerken geeft al 1 op de 4 van onze Beltug-leden aan dat dekking binnen hun bedrijfsgebouwen een probleem is. Hoe uit te leggen dat de hoofdstad van Europa, de plaats waar zoveel bedrijven en overheidsinstellingen in België geconcentreerd zitten, geen goede mogelijkheden biedt op het vlak van mobiele communicatie?

Nog steeds te weinig concurrentie in de zakelijke markt

Voor telefonie geeft 53 % Belgacom aan als leverancier. In realiteit is de kloof met de nationale operatoren veel groter, omdat dit cijfer geen onderscheid maakt tussen nationale en internationale bedrijven. Internationaal is Belgacom veel minder sterk, omdat de multinationals meestal met de internationale telco’s werken. Daardoor wordt het cijfer naar beneden getrokken.

De meerderheid van bedrijven verkiest één operator voor vast en mobiel. Dit is logisch omdat de waarde van closed user group, met “gratis” bellen vast en mobiel tussen werknemers hoog wordt ingeschat door de bedrijven. Het is immers een duidelijke boodschap naar de werknemers. Ook voor data is werken met één partij makkelijker. De vraag is wat het groeiend belang van convergentie zal brengen voor de concurrentie, vermits er maar 2 operatoren zijn die vast en mobiel kunnen aanbieden.

De moeilijke situatie wordt al jaren door Beltug aangeklaagd. Begin 2013 zal het BIPT met maatregelen komen om de bedrijfsmarkt concurrentiëler te maken. Er is dus zicht op beterschap.

DANIELLE JACOBS

HET ‘VOORDEEL ALLE AARD’ IS NU VAAK HOGER DAN DE KOST VAN EEN NIEUWE TABLET. DE OVERHEID KAN EN MOET DAARIN STIMULEREND OPTREDEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content