Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met het gewoel van Oracle’s Open World achter de rug, wordt het nu wel zonneklaar hoezeer Larry Ellison’s softwarebedrijf nu tevens een hardwarebedrijf is.

Met de overname van Sun Microsystems was dat natuurlijk wel een uitgemaakte zaak, maar je kon toch twijfelen over het gewicht dat hardware in de schaal zou gooien. Zeg maar, hoezeer hardware de bedrijfscultuur nu echt doordesemt. Bedenk daarbij dat Oracle voor de overname van Sun al met stevige hardware heeft uitgepakt, met de aankondiging van de exadata-, en nadien de Exalogic-systemen. Die systemen waren de eerste die onder de slogan ‘hardware and software, engineered to work together’ werden uitgebracht.

Oracle op Oracle

Na de voorbije Oracle Open World (OOW) mag het duidelijk zijn dat hardware echt wel ‘core business’ is voor Oracle. Zo was de eer van de eerste grote aankondigingen weggelegd voor nieuwe ‘Exa’-systemen, evenals Sparc-gesteunde hardware: het Exalytics-systeem, de Big Data appliance, de Sparc SuperCluster en T4 gesteunde servers. Oracle windt er dan ook geen doekjes om dat het de klant de hele stack, van hardware tot applicatiesoftware, inclusief de tussenliggende middleware en technologie wil leveren.

Of zoals Dermot O’Kelly, de nieuwe emea senior vice-president alliance & channel, het stelde: “Why put it on something else?” Zeg maar, waarom zou je Oracle-software op een ander systeem dan hardware van Oracle te draaien? Ongetwijfeld zal dit proces leiden tot een moeilijker evenwicht in de relaties met de andere serverbouwers op de markt, die het merendeel van de servers leverden waarop Oracle-toepassingen draaien. Het viel in ieder geval op dat dit jaar die serverbouwers het event op een lager niveau sponsorden dan voordien (en HP al helemaal niet). Omgekeerd ontbraken dan weer geen van de grote integratoren (uit de VS, Europa en India) in de lijst van topsponsors, en ook dit hoeft niet te verwonderen. Oracle benadrukte immers op het partnerforum tijdens OOW dat het zelf niet actief wil zijn in de markt van professionele diensten. Dat blijft voorbehouden aan partners, die wel door Oracle met aandrang worden aanbevolen zich te specialiseren. Bij de system integrators zijn al 3.000 partners ‘specialised’ of 1.000 meer dan het een jaar geleden gestelde doel. Ook individuelen kunnen ‘certified’ specialisten worden en daarvan telt Oracle er dit jaar 30.000.

Software koning

Anderzijds blijft software toch nog koning bij Oracle, want zelfs de hardware-aankondigingen stonden bol van software. Zo krijgt het Exalytics-systeem de nodige software voor ‘extreme analytics’ (dixit Oracle) toepassingen, inclusief Oracle’s BI Foundation en een in-memory database met sterke compressiefaciliteiten. De Big Data appliance komt op zijn beurt met de Apache Hadoop distributie, een Hadoop ‘loader’ om data in de Oracle-database te stoppen, Oracle’s NoSQL Enterprise Edition database (op basis van Berkeley DB) en een open source distributie van de R data-analysetaal. Extra in de kijker stond de Fusion-familie van ‘enterprise applications’. Een jaar na de initiële beschikbaarheid ervan, legde Ellison nogmaals uit waarom Oracle zijn erp-toepassingen compleet heeft herschreven. Toegegeven, het duurde “langer dan gepland”, maar “het was het wachten waard,” want de software draait nu op basis van middleware die zelf steunt op industriestandaarden, inclusief elementen als ingebouwde security en het gebruik van Java. Bovendien is de gebruikersinteractie meer afgestemd op hedendaagse werkpraktijken. Zo bieden de “opstartpagina’s meteen de info die de gebruiker nodig heeft, inclusief info over wat op je to do lijstje staat, en met wie je daarvoor samenwerkt. Hiervoor konden Ellison en de zijnen rekenen op de medewerking van gebruikers, en ondertussen is Fusion al bij meer dan 200 klanten ‘live’. Onder applaus van de zaal kondigde Ellison dan ook de algemene beschikbaarheid van Fusion aan.

Oracle in de wolken

Bovendien leent de Fusion-aanpak zich ook heel wat beter voor de nieuwe cloud-wereld, door de bijzondere aandacht voor een services architectuur. Cloud was ook bij andere software-aankondigingen een focuspunt, zoals onder meer bij de nieuwe Enterprise Manager 12c editie. Oracle stelt hiermee een cloud lifecycle beheerproduct te bieden, dat zowel traditionele Oracle-omgevingen als enterprise clouds kan opzetten en beheren. Zij het wel dat een en ander het best werkt in combinatie met de beheerfaciliteiten in de Oracle-producten zelf.

Met zoveel aandacht voor de cloud, hoefde het dan ook niet te verbazen dat Ellison als orgelpunt stelde dat “if you need a cloud, you get a cloud,” en zowel de Oracle Public Cloud als de Oracle Social Cloud aankondigde. Ook hier roerde Oracle de trom van industriestandaarden en openheid, met een platform met ingebouwde diensten (zoals security) dat databases en toepassingen van zowel Oracle als derden aankan. “Zonder lock-in”, werd nog verzekerd, en dat in tegenstelling tot andere cloudomgevingen. Voor Ellison was dat voldoende reden om op schier elk punt de mantel uit te vegen van Salesforce.com, te beginnen met de opmerking “beware of false clouds!” Het leidde zelfs tot een relletje tussen deze twee bedrijven, met Salesforce.com’s Benioff (overigens ex-Oracle) die een ‘uitstel’ van zijn presentatie ronduit als censuur interpreteerde. Allicht een belangrijker aspect van Oracle’s cloud introducties, gekoppeld aan cloudaankondigingen van IBM korte tijd nadien, is dat de klassieke ict-leveranciers van grote (en kleinere) bedrijven, al dan niet doorheen hun partners, helemaal niet van plan zijn zich de kaas van de boterham te laten halen door de Amazon, Google, Salesforce.com en andere ‘nieuwkomers’… Wat in de komende tijd, gekoppeld aan opnieuw krimpende ict-budgetten tot interessante toestanden op de ict-markt kan leiden.

Guy Kindermans

“IF YOU NEED A CLOUD, YOU GET A CLOUD!”

Partner Content