Hasselts 5G-netwerk komt traag op gang

Het 5G-netwerk dat Ericsson op de Hasseltse Corda Campus heeft opgezet is nog geen overdonderend succes. Al lijkt 2019 beloftevol.

Bij Ericsson bevestigt men dat het 5G-testnetwerk zeker blijft bestaan in de komende jaren. “Het netwerk is een goede gelegenheid voor onze lokale teams om ervaring op te doen, maar ook voor partners in België om te leren over 5G,” zegt Rémi de Montgolfier, kersvers country manager van Ericsson Belux.

De hogeschool PXL, een partner van het eerste uur, heeft al enkele projecten achter de rug. “Vanuit ons AI & Robotics lab @Corda hebben we performance testen opgezet rond gezichtsherkenning met computer vision op beelden van IP-camera’s,” zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-IT. “Hierbij werden verschillende 5G-setups ten opzichte van elkaar vergeleken en het effect van latency gemeten. In een volgende periode gaan we meer op IoT-onderzoek focussen.”

Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus, nuanceert dat de interesse van bedrijven niet zo snel loopt als eerst gedacht. “Het gaat iets trager dan wat we zelf hadden gehoopt. We twijfelen niet aan 5G, maar de markt ligt er nog niet enorm wakker van, al komt dat nog.”

Hij wijst er op dat de commerciële uitrol nog niet voor meteen is, “dat maakt dat het voor veel bedrijven nog geen hoge prioriteit is, ook niet voor de start-ups en scale-ups op de Corda Campus. Maar we verwachten wel dat het groeit in de komende jaren. Bekijk het als een voetbalmatch, de eerste helft is gespeeld en iedereen tast wat af, nu kan het spel openbreken.” Ook De Montgolfier geeft toe dat het voor veel bedrijven nog eerder verkennend is, en dat het mogelijke uitstel van de 5G-veiling daar geen goed aan doet. “Er is nog veel onduidelijkheid over wat 5G kan, het gaat om veel meer dan low latency toepassingen, daarom spreken we met verschillende sectoren en operatoren om hun uitdagingen te begrijpen en hen er bij te helpen.”

Al zijn er intussen wel partners bijgekomen, waaronder Signify (Philips Lightning) en Securitas. “Zij plaatsen binnenkort een lichtpaal op de Corda Campus waar ook radio- en antennemateriaal van Ericsson in zit. Die paal kan bovendien worden uitgebreid met componenten voor sensoren en slimme camera’s,” legt De Montgolfier uit. Het 5G-netwerk zorgt dus nog niet voor een stormloop, maar het tij kan dit jaar keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content