Op kantoor, in callcenters en zelfs in huis is er vaak veel lawaai. Dat is lastig tijdens het telefoneren, of dat nu via een gewone telefoon, een mobieltje, met behulp van de pc of via unified communications (UC) gebeurt. Een headset kan uitkomst bieden. Wij testten tien professionele modellen van drie fabrikanten: Jabra, Plantronics en Sennheiser.

We gebruiken onze pc meer en meer als universeel communicatieapparaat, zowel thuis als professioneel. Om te chatten of te telefoneren via een computer is een headset onmisbaar. De keuze is enorm, van eenvoudige koptelefoon met microfoon, tot draadloze multipoint-headset die tegelijk kan worden gebruikt met pc, mobieltje en vaste telefoon. De voordelen van een degelijke headset liggen voor de hand. U verstaat uw correspondent beter en bent zelf ook beter verstaanbaar. U kunt uw handen gebruiken om uw computer te bedienen of iets te noteren. Als de headset draadloos is, kunt u van uw werkplek opstaan om iets te halen of gewoon rond te lopen tijdens het gesprek. En op de geavanceerdere headsets kunt u meerdere geluidsbronnen tegelijk aansluiten, niet alleen uw pc, maar ook uw vaste telefoon en eventueel zelfs uw gsm. Ten slotte komt de headset ook van pas als u een multimediabestand zoals een video wil raadplegen zonder anderen te storen.

Soorten headsets

In België zijn ruim 350 headsets te koop. Het aanbod varieert van headsets voor gamers tot kantoor- en callcenterheadsets. De prijzen variëren van enkele tientallen tot meer dan 300 euro. Het is niet eenvoudig in dat enorme aanbod een verantwoorde keuze te maken. We proberen enkele tips te geven.

Vraagt u zich eerst af of u een draadloze headset wil of eentje met een snoer. Een draadloze geeft meer bewegingsvrijheid, maar die met snoer heeft vaak een betere geluidskwaliteit en bovendien een onbeperkte autonomie. Een draadloze headset moet u immers opladen en biedt slechts enkele uren permanente gesprekstijd. Belt u elke dag erg veel dan kan de beperkte autonomie dus een probleem worden, al zijn er duurdere types met batterijen die u kunt verwisselen zonder dat het gesprek stopt. Het volgende wat u zich moet afvragen is of u geluid wilt op één oor of op beide oren. In een erg rumoerige omgeving is een headset met twee oorschelpen de betere keuze, maar de types met één oor dragen comfortabeler. Werkt u in een rumoerige omgeving dan kunt u ook een headset kiezen met ingebouwde lawaaionderdrukking of noice cancellation. Die zijn natuurlijk iets duurder en de lawaaionderdrukking werkt zelden perfect. Maar met deze techniek kunt u toch heel wat storende omgevingsgeluiden wegfilteren.

Types aansluitingen

Ten slotte is er nog de vraag hoe u de headset wil aansluiten. Via de geluidskaart is de simpelste, maar ook minst flexibele oplossing. Usb-headsets hebben meestal een eigen, ingebouwde geluidskaart, zodat u bijvoorbeeld het volume via software kunt controleren. Koos u voor een draadloos type dan worden die ook meestal met een usb-dongle geleverd. Die werken vaak volgens dezelfde dect-zendtechniek die ook wordt gebruikt voor gewone draadloze telefoons. Bluetooth-versies bestaan er ook, maar die zijn duurder en uw pc of notebook moet natuurlijk bluetooth aan boord hebben, al is een bluetooth-dongle soms in de prijs inbegrepen. De betere headsets kunt u op meerdere manieren aansluiten: via usb of 3,5 mm plug op uw pc, via een telefoonsnoer op uw vaste telefoontoestel en via bluetooth op uw mobieltje. Via een knop op de headsetbasis of met behulp van software kunt u dan gesprekken voeren via al deze kanalen. Dergelijke multi-use of multipoint-headsets zijn wel aan de dure kant. Reken op minstens 300 euro.

Unified communications

Unified communications of UC wordt almaar populairder. Het is geen los product op zich. Het slaat op de integratie van verschillende vormen van communicatie zoals telefonie, e-mail, instant messaging (chat), internettelefonie, sms, enzovoort. Presence of beschikbaarheid speelt een grote rol in unified communications. Dankzij presence weet u meteen welk communicatiekanaal u het best gebruikt om uw correspondent te bereiken. Het is een uitgebreidere versie van de statusinformatie die u wellicht kent van chatprogramma’s zoals Windows Live Messenger. De bedoeling is dat u direct kunt zien of en hoe uw correspondent bereikbaar is. De beschikbaarheidstatus wordt automatisch aangepast naargelang het communicatiekanaal dat uw correspondent gebruikt, of het nu een chatprogramma of een mobieltje is. Microsoft Lync (voorheen Office Communicator), de professionele tegenhanger van Microsoft’s chatprogramma Windows Live Messenger, zorgt automatisch voor het aanpassen van die statusinformatie. Het is nauw geïntegreerd met Outlook, Word en andere onderdelen van MS Office, maar om het te gebruiken moet u in uw eigen netwerk wel speciale Lync-serversoftware draaien die alle communicatietaken afhandelt, of u abonneren op de nieuwe cloud-versie van Office, Lync en Exchange, Office365, die momenteel door iedereen in bètaversie kan worden getest.

Alle vormen van communicatie samenvoegen heeft zo zijn voordelen. Het zorgt voor een verhoogde productiviteit, omdat u veel kostbare tijd en geld kan uitsparen om iemand te bereiken. Hoewel de technologie vooral in grotere bedrijven wordt gebruikt, dringt ze ook meer en meer door bij thuiswerkers en zelfs in de privésfeer. Een goede headset is onontbeerlijk in unified communications. Sommige fabrikanten zetten deze term zelfs op hun verpakking, of vermelden ze in hun marketingliteratuur. Bij deze types bent u er zeker van dat u het volume en de gesprekskwaliteit kunt regelen via MS Lync of andere UC-software en dus niet de knoppen op de headsets hoeft te gebruiken, al kan dat natuurlijk wel.

JABRA BIZ 2400

De Jabra BIZ 2400 headsets zijn bedoeld voor gebruik in call centers en voor medewerkers die constant moeten telefoneren. Er zijn zowel mono- als stereoversies van. De Mono 3-in-1 heeft een kleine, halfopen oorschelp met een comfortabel verwisselbaar oorkussen. De microfoonbeugel kunt u volledig ronddraaien, zodat u deze headset zowel links als rechts kunt dragen. Het t-stuk zorgt ervoor dat de beugel niet in uw haar komt vast te zitten. De stevige, maar lichte beugel van chirurgisch staal kunt u vlot vergroten en verkleinen. Jabra levert daarnaast twee andere types van beugels mee, vandaar de naam 3-in-1. De microfoon weert storende bijgeluiden via ultra noise cancellation technologie. De audio-aansluiting met sleepcontact is specifiek voor Jabra. Er passen allerlei aansluitingen op, die u nog wel apart moet bijkopen. Bijvoorbeeld de Jabra LINK 280 Controller, bestaande uit een usb-snoer, de specifieke Jabra-aansluiting en een grote ronde knop die u op het bureau legt en waarmee u gesprekken aanneemt, stilzet of het geluid regelt. (Het meegeleverde Jabra Control Center is Windows-software waarmee u de controller configureert.) Door het sleepcontact is de kans op kabelbreuk erg klein. De BIZ 2400 USB is de stereoversie met gelijkaardige kenmerken, maar uiteraard stereogeluid. Ook heeft deze uitvoering een vaste usb-aansluiting met in het midden dezelfde ronde bedieningsknop als op de aparte LINK 280, zodat u deze headset direct in gebruik kunt nemen. Jabra levert een eenvoudig draagzakje bij al deze headsets. Beide types dragen erg comfortabel en de geluidskwaliteit van zowel de koptelefoon(s) als de microfoon is uitstekend.

PRESTATIESCORE

BIZ 2400 3-IN-1: 77/100

PRESTATIESCORE BIZ 2400 USB: 75/100

JABRA GO 6470 WIRELESS

De Jabra GO 6470 is een draadloze headset voor algemeen kantoorgebruik. De draadloze verbinding wordt verzorgd door bluetooth. In theorie kunt u daarmee honderd meter overbruggen, maar in de praktijk is dat minder dan de helft. Het compacte basisstation kunt u aansluiten op een kantoortelefoon en op een pc via usb (om te gebruiken met een softphone). Daarnaast kunt u de headset ook draadloos paren met een smartphone. U schakelt tussen beide telefoons via het basisstation. Dat is uitgerust met een aanraakgevoelig kleuren-lcd van 2,4 inch. Het scherm kunt u plat gebruiken, of openklappen. De installatie van deze headset is erg eenvoudig dankzij de stapsgewijze setup-wizard die bij de ingebruikname wordt getoond op het lcd-scherm. Die regelt het paren met een smartphone, het op de juiste manier koppelen aan uw kantoortelefoon en zelfs de gevoeligheid van de dubbel uitgevoerde microfoon. U kunt de headset links of rechts dragen. Dat kan naar keuze in het oor, over het oor dankzij de meegeleverde beugel met zachte oordop en t-stuk, of optioneel aan de nek. Deze headset heeft een hd-audiostand. De geluidskwaliteit is erg goed, in beide richtingen. De gespreksautonomie bedraagt maximaal zes uur (tot 100 uren standby-tijd). Jabra SafeTone filtert gevaarlijke piekgeluiden.

PRESTATIESCORE: 87/100

JABRA PRO 9470

De Jabra PRO 9470 is een draadloze dect-headset voor algemeen kantoorgebruik. In theorie heeft de PRO 9470 een bereik van 150 meter, maar in de praktijk is dat minder dan de helft, afhankelijk van de ruimte en het aantal obstakels. Het basisstation is uiterlijk en qua bediening identiek aan dat van de GO 6470. Het enige verschil is de houder waarin de headset wordt opgeladen. U kunt de PRO 9470 dus eveneens gebruiken met een kantoortelefoon, een softphone of een smartphone. De installatie gebeurt met behulp van een gebruiksvriendelijke wizard op het opklapbare en aanraakgevoelige lcd-scherm van het basisstation. Het headset-gedeelte is iets groter en zwaarder dan bij de GO 6470. Voordeel hiervan is een iets krachtigere batterij en dus een groter bereik. U kunt de headset links of rechts dragen, naar keuze over het oor of over het hoofd met behulp van een verstelbare beugel met t-stuk. Deze headset heeft niet alleen een hd-audiostand, maar ook een dubbele microfoon. De geluidskwaliteit van beide is uitstekend. De gespreksautonomie bedraagt maximaal zes uur, met maximaal 100 uur standby-tijd. Ook hier filtert Jabra SafeTone gevaarlijke piekgeluiden.

PRESTATIESCORE: 84/100

JABRA SPEAK 410 MS

De Jabra Speak 410 MS is bedoeld voor gebruikers die vaak telefonisch vergaderen, maar ook veel onderweg zijn. Het is een compacte combinatie van luidspreker en omnidirectionele microfoon en in feite nog het best te omschrijven als een speakerphone voor UC-gebruik. De Jabra Speak 410 MS is geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync en wordt geleverd in een stijlvolle, beschermende hoes. Het apparaat zelf lijkt een beetje op een kleine discusschijf. Het grootste deel van het apparaat wordt in beslag genomen door de speaker. In de glanzende rand rond de speaker zijn de bedieningsknoppen aangebracht: een mute-toets, twee volumetoetsen, twee knoppen om respectievelijk het gesprek te beantwoorden en te beëindigen en een knop – met Jabra-logo – om het belvolume in te stellen. Er is ook een status-led. Bovendien heeft hij ook een ingebouwde ringer. In de voet is het één meter lange usb-snoer weggewerkt. De zijkant biedt ook nog plaats aan een 3,5 mm headsetaansluiting. Naast met Lync kunt u de Jabra Speak 410 ook gebruiken met UC-oplossingen van andere merken. De nodige drivers vindt u op de website van Jabra. We zijn verbaasd over de geluidskwaliteit. De compacte Jabra Speak 410 brengt een kristalhelder geluid voort en de microfoon pikt stemmen goed op. En dit in 360 graden rond de speakerphone. Mijn correspondent kon mij zeer duidelijk en zonder ruis verstaan. Voor mobiele gebruikers is dit een erg handig UC-hulpmiddel.

PRESTATIESCORE: 76/100

PLANTRONICS BLACKWIRE C420 PC

De BlackWire is een stereoheadset met snel verstelbare, gewatteerde beugel en draaiende microfoon, zodat u hem naar keuze links of rechts kunt dragen. Dit is een usb-headset die zonder drivers kan worden geïnstalleerd onder recente versies van Windows. In het midden van de lange, dunne kabel zit een langwerpig regelstuk waarmee u het geluid kunt regelen, gesprekken kunt aannemen en beëindigen en stilzetten. De geluidskwaliteit is goed, maar de schelpen klemmen redelijk hard, toch bij ons. SoundGuard beschermt de gebruiker tegen piekgeluiden. Deze headset zit minder comfortabel dan bijvoorbeeld de vergelijkbare, maar duurdere Jabra BIZ 2400 USB. Plantronics levert een draagtasje mee.

PRESTATIESCORE: 75/100

PLANTRONICS CALISTO 835

De Calisto 800 Series van Plantronics is in vier verschillende uitvoeringen beschikbaar. Wij testten de topuitvoering. Die Calisto 835 kunt u met drie bronnen combineren (mobieltjes, softphones, analoge telefoons) en wordt geleverd met de PA50 Wireless Mic die in de zijkant klikt en door de basis wordt opgeladen. U bevestigt hem aan de kraag of rand van een kledingstuk. Ook kunt u hem gewoon neerleggen, zodat u hem met meerdere personen tegelijk kunt gebruiken. Deze draadloze bluetooth-microfoon neemt geluid op in alle richtingen (360 graden audio). De autonomie bedraagt vijf uur, maar de afstand tot het basisstation is beperkt tot maximaal 12 meter. Bij sommige Calisto-uitvoeringen wordt de PA50 standaard niet meegeleverd. U hebt die immers alleen nodig als u regelmatig in groep telefonisch vergadert of als u liever rondloopt terwijl u telefoneert. Op de basis kunt u een gewone bedrade headset aansluiten. Daarenboven is het ook mogelijk om twee willekeurige bluetooth-headsets en/of twee verschillende bluetooth-smartphones aan de basis te koppelen. Daarvan kunt u er wel maar twee op hetzelfde moment gebruiken. En dan is er nog de ingebouwde speakerphone van de basis zelf. De PA50 is dus een handig extraatje, maar niet absoluut noodzakelijk om de Calisto te kunnen gebruiken. De basis heeft een aanraakgevoelig 2,4-inch kleurenscherm voor statusboodschappen, Caller-ID, het vormen van nummers, het bewaren en zoeken van favoriete correspondenten en voor de algemene configuratie. Die kan in meerdere talen, maar niet in het Nederlands. De ingebruikname is erg eenvoudig, dankzij de ingebouwde configuratiewizard. Hoe u alles aansluit, wordt ook duidelijk uitgelegd in de handleiding. De Calisto is verder ook compatibel met Microsoft Lync. Statusinformatie van Lync wordt weergegeven op het schermpje van de Calisto. De geluidskwaliteit is erg goed en dit apparaat is erg flexibel in het gebruik.

PRESTATIESCORE: 86/100

PLANTRONICS ENCORE PRO UC

De Plantronics Encore PRO UC is bedoeld voor kantoorgebruik en bestaat uit de HW291N headset en DA45 usb-adapter. De headset heeft een kleine, halfopen oorschelp die comfortabel draagt. De beugel is stevig en toch licht. Het t-stuk aan het andere eind zorgt ervoor dat de beugel niet vast komt te zitten in het haar van de gebruiker. U kunt de headset links of rechts dragen dankzij de beugel en microfoon die 180 graden draaien. Het snoer eindigt op een sleepcontact waaraan u allerlei interfaces kunt koppelen, zoals de MO300 iPhone & BlackBerry adapter met 3,5mm “minijack”-geluidsaansluiting, of de DA45 usb-adapter. Dat is eigenlijk een complete externe minigeluidskaart, die bovendien hd-geluid ondersteunt. Onder recente versies van Windows kunt u die installeren door hem gewoon in de pc te pluggen. In het midden zit een kleine console waarmee u het geluid regelt en de microfoon tijdelijk kunt uitschakelen. De geluidskwaliteit van deze combinatie was in beide richtingen zeer goed. Door het sleepcontact is de kans op kabelbreuk klein; bovendien kunt u van werkplek wisselen zonder de headset af te zetten. De meegeleverde Plantronics PerSono Suite Windows-software vereenvoudigt het koppelen van de headset aan softphones of UC-oplossingen zoals Microsoft Lync.

PRESTATIESCORE: 80/100

PLANTRONICS SAVI OFFICE WO200 & WO201

De Plantronics Savi Office WO200, bedoeld voor kantoorgebruik, bestaat uit de Plantronics WH200 draadloze headset en het Plantronics WO1 basisstation. De WO201 is exact hetzelfde, maar geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync (Office Communicator). De headset heeft een draaiende microfoonbeugel, zodat u de headset naar keuze links of rechts kunt draaien. De communicatie met het basisstation gebeurt via de dect-techniek. Het opgegeven bereik is honderd meter; in de praktijk haalden we ongeveer de helft daarvan. U kunt tot vier headsets aan een basisstation koppelen; dat is interessant om bijvoorbeeld intern conferentiegesprekken te houden. U plugt de headset rechtopstaand in de compacte basis. De accu volledig laden duurt drie uur en dit geeft u tot negen uur autonomie. Het basisstation kunt u aan een kantoortelefoon en aan een pc koppelen. U schakelt tussen beide bronnen via drukknopjes die bovenop de basis staan. Deze headset ondersteunt hd-geluid en de microfoon weert storende bijgeluiden. Het geluid bleek tijdens onze testen van uitstekende kwaliteit, zowel voor onszelf als voor onze correspondent. Deze headset beschermt u overigens ook tegen schadelijke piekgeluiden. Achter een klepje op de basis zitten knopjes om de gevoeligheid van de microfoon en de geluidskoppeling met een kantoortelefoon te regelen. De meegeleverde Plantronics PerSono Suite Windows-software vereenvoudigt het koppelen van de headset aan softphones of UC-oplossingen. Die software toont in een statusbalkje ook hoe het met de accu is gesteld.

PRESTATIESCORE: 85/100

SENNHEISER DW OFFICE

De Sennheizer DW Office is een draadloze kantoorheadset met een opvallend (en in Duitsland) bekroond design, vooral dan van het basisstation, dat eruit ziet als een kleine satellietluidspreker van een compacte surroundluidsprekerset. De draadloze communicatie met het DW basisstation gebeurt via de dect-techniek die we kennen van draadloze telefoons. Voordeel hiervan is een groter bereik, tot maximaal 180 meter in een open ruimte of ruim vijftig meter binnen. Nadeel is dat u de headset niet kunt koppelen aan een smartphone. Het basisstation kunt u aansluiten op een kantoortelefoon, maar via usb ook op een pc voor gebruik met een softphone of een UC-oplossing. U selecteert de gewenste bron met behulp van een ronde drukknop op het basisstation. Deze headset heeft een hd-stand die de geluidskwaliteit inderdaad merkelijk verbetert. U kunt er maximaal acht uur mee babbelen, of twaalf uur als u de hd-geluidsstand uitschakelt. Mocht de accu onverhoopt leeglopen dan kunt u de headset in twintig minuten voldoende opladen om weer vier uur te kunnen communiceren. U kunt de headset links of rechts draaien en naar keuze direct aan het oor dragen, of bevestigen aan een meegeleverde hoofdbeugel met zachte oorschelp en t-stuk. De gevoeligheid van de microfoon past u desgewenst aan via een draaiknop op het basisstation. Ook de DW Office is begrensd en onderdrukt schadelijke geluiden via Sennheizer’s ActiveGuard-techniek. Het basisstation kunt u ook gebruiken met twee nieuwe beugelheadsets van Sennheiser, de DW Pro 1 (mono) en DW Pro 2 (stereo). Deze waren nog niet beschikbaar toen wij de test uitvoerden.

PRESTATIESCORE: 85/100

CONCLUSIE

Toppresteerders in deze test zijn de Jabra GO 6470 Wireless, Plantronics Savi Office WO200, Plantronics Calisto 835 en Sennheiser DW Office. De Plantronics BlackWire en Jabra Speak 410 MS bieden het meeste waar voor hun geld.

IN DE TABEL OP ONZE WEBSITE VINDT U MEER UITGEBREIDE PRODUCTINFORMATIE EN TESTRESULTATEN: HTTP://DATANE.WS/HEADSETSDN10

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content