Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Onder impuls van het platform Health 2.0 platform Brussels en onder toezicht van de cluster lifetech.brussels die beheerd wordt door impulse.brussels stellen de Brusselse start-ups die gespecialiseerd zijn in e-health zich open voor de wereld.

Met de recente oprichting van Health 2.0 Brussels (zie ook Data News nr. 12 van 20 juni) kreeg de Brusselse e-health-wereld een showcase waarmee start-ups zichzelf in de kijker kunnen zetten en hun ervaringen kunnen delen. En de presentaties van 7 jonge spruiten zien er alvast veelbelovend uit.

INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

Als spin-off van de ULB en de VUB biedt EasyMotion aan patiënten een platform voor thuisrevalidatie op basis van serious gaming. De patiënt speelt stimulerende en aangepaste spelletjes, terwijl de therapeut relevante gegevens verzameld en analyseert. Dit project steunt op 3 jaar onderzoek in het kader van het ICT4Rehab-project.

Esperity werpt zich op als een bron van informatie en een meertalige discussietool voor kankerpatiënten. Het doel is om het isolement van deze patiënten te doorbreken en gegevens over de gerapporteerde resultaten te verzamelen, en tegelijk te zorgen voor een beter begrip van de therapietrouw. Via het platform kunnen patiënten ook hun biomarkers melden.

Imagilys ontwikkelde tools voor neuroimaging die uitsluitend gericht zijn op de hersenen. Zijn software BrainMagix helpt bij het diagnosticeren en genezen van patiënten die lijden aan ernstige neurologische, neurochirurgische of psychiatrische aandoeningen, en helpt farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen om de meest geavanceerde biomarkers te gebruiken bij hun zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen.

Intuitim, een spin-off van de UCL, ontwikkelde tools op basis van de semantiek voor diagnostische rapporten van radiologen. Met als belangrijke troeven de standaardisatie van de aantekeningen en rapporten, de integratie in bestaande infrastructuur en een intuïtieve gebruikersinterface, allemaal gekoppeld aan een aanzienlijke tijdwinst en een ruimere toegang tot specialisten.

LindaCare is een softwareoplossing die een dashboard voor telemonitoring aanbiedt met prioritisering van de alarmen afkomstig van de verschillende telemonitoringtoestellen, bedoeld voor verpleegkundigen en artsen die een patiënt van op afstand monitoren. Naast een aanzienlijke tijdwinst biedt deze oplossing een betere zorgkwaliteit door de verzamelde gegevens te sorteren en te filteren voor een efficiëntere opvolging.

Talos Health Solutions (THS) biedt een online congrescentrumplatform dat de vertrouwde omgeving van een congres reproduceert (met conferentiezalen, stands, tentoonstellingszaal, enz.) die gedurende bepaalde tijd toegankelijk is via het internet. De inhoud is beschikbaar in verschillende talen en zorgt ook voor een grote interactiviteit. Daarnaast wordt er informatie verzameld over de deelnemers.

Tenslotte staat VR4Smile voor een set van applicaties voor verpleegkundigen met als doel om pijn en angst te verminderen bij kinderen tijdens verzorging. De tool bevat serious games in 2D en 3D in augmented reality en een e-learning-oplossing op tablet om het kind af te leiden van pijn.

MARKT

Health 2.0 koestert de ambitie om deze start-ups – en de start-ups die zullen deelnemen aan de volgende ontmoetingen – de mogelijkheid te geven om hun oplossing voor te stellen, feedback te krijgen over hun product en te netwerken. “Deze bedrijven bestaan gemiddeld al 2 jaar en hebben al een concept dat zijn haalbaarheid heeft bewezen en dat kan worden voorgesteld”, aldus nog Léo Exter, partner van Healthstartup. eu. Hij zorgt ervoor dat er 4 van deze evenementen per jaar worden georganiseerd en dat er lokale afdelingen worden opgericht.

“In de afgelopen 6 maanden werden er 15 start-ups opgericht op het vlak van e-health, met een potentieel van 35 banen”, aldus Azèle Mathieu, manager van lifetech.brussels, de Brusselse cluster voor de life science-sector.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content